Hap en Tap logo zonder streep
Plattekaas panna cotta, gemarineerde aardbeien, cacaocrumble, mango espuma

Plattekaas panna cotta, gemarineerde aardbeien, cacaocrumble, mango espuma

8 jul 2018 | Dessert, Zoet

Jullie zijn duidelijk fan van dessertglaasjes. Mijn yoghurtmousse van 2 weken geleden is een ‘bestseller’ en werd ondertussen 1946 (!) keer bekeken. Deze plattekaas panna cotta met gemarineerde aardbeien, cacaocrumble en mango espuma is nog zo’n succesnummer. Meer zelfs, het is een dessertje dat je heel het jaar door kan serveren (ook met kerst!), wanneer de aardbeien minder smaak hebben. Ze worden immers gemarineerd in een koud soepje van sinaasappelsap op smaak gebracht met vanille, kardemom, limoen en citroenverbena. Zal ik het voor jullie in mijn kerstmenu opnemen? ?

 

Plattekaas panna cotta, gemarineerde aardbeien, cacaocrumble, mango espuma

 

Recept voor plattekaas panna cotta, gemarineerde aardbeien, cacaocrumble, mango espuma

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Rusten: minimum 2 uur, mag langer
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor het soepje:
3 dl sinaasappelsap
½ dl limoensap
1 vanillestok
5 g kardemomzaadjes
50 g suiker
Limoenschil
Citroenverbena
500 g aardbeien

Voor de cacaocrumble:
100 g suiker
100 g boter
160g bloem
Limoenrasp
Zout
1 tl cacaopoeder

Voor de plattekaas panna cotta:
250 g room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
250 g plattekaas (ik gebruikte de volle plattekaas van Campina)
1 stengel citroenverbena
60 g suiker
1 1/2 blaadje gelatine (3 g/blaadje)

Voor de mango espuma:
1 mango
1 dl volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
Sap van 1 limoen

 

Werkwijze

Voor het soepje:
Kook het sinaasappelsap met het limoensap, de kardemom, de suiker, de vanillestok, citroenverbena en limoenschil op.

Laat afkoelen en giet dit op de versneden aardbeien.

 

Voor de cacaocrumble:
Meng de suiker, de boter, de bloem, het cacaopoeder en het zout in een staande mixer uitgerust met de vlinder.

Giet dun uit op een bakplaat en bak aan 150° C gedurende 18 à 20 min. Werk af met limoenrasp en zout.

 

Voor de plattekaas panna cotta:
Kook de room met de suiker en de verbena. Kook tot de suiker is opgelost. Passeer door een fijne zeef.

Voeg de geweekte gelatine toe. Laat een beetje afkoelen en voeg de plattekaas toe.

Giet de panna cotta in glazen en laat opstijven in de koelkast.

 

Voor de mango espuma:
Schil de mango en snij het vruchtvlees los van de pit.

Mix fijn met de room en het limoensap. Giet door een zeef in een sifon.

Schroef een gascapsule op de sifon en zet koel weg.

 

Afwerking

Schep wat cacaocrumble en wat gemarineerde aardbeien op de plattekaas panna cotta. Werk af met een toef mango espuma en een takje citroenverbena.

 

Plattekaas panna cotta, gemarineerde aardbeien, cacaocrumble, mango espuma

 

Bron: recept van Dhr. René Debaets, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge, m.u.v. de mango espuma, die komt uit Knack Weekend 100 toprecepten zomer 2018 nr 60.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Plattekaas panna cotta, gemarineerde aardbeien, cacaocrumble, mango espuma

by Myriam Minne time to read: 2 min
0