Hap en Tap logo zonder streep
Geroosterde aardbeien ijslolly's

Geroosterde aardbeien ijslolly’s

20 apr 2016 | Dessert, Zoet

Wanneer ik nu voor een ijsje kies – wat slechts heel sporadisch gebeurt, bvb. tijdens een wandeling op de zeedijk – dan is dat meestal voor een bolletje stracciatella in een hoorntje. Vroeger, als kind, was dat wel even anders. Toen at ik frisco’s of ijslolly’s aan de lopende band. Niks zaliger dan op vrijdagavond thuiskomen van school (we noteren de prille jaren ’70), mijn pyjama aantrekken en met een frisco in de hand languit in de zetel naar Spel Zonder Grenzen kijken. Terwijl ik deze ijslolly’s aan het maken was (die trouwens helemaal niks te maken hebben met de IJsboerke frisco’s uit mijn kindertijd) werd ik ineens terug in de tijd gekatapulteerd en moest ik hieraan denken. Nostalgie heet zoiets, vermoed ik?

Het kwam vooral doordat de poes van mijn dochter, Lior, vorige week plots overleden is. Ze was er het hart van in, ocharme. En ik ook. Zo’n schoon beest. En zo lief. En zo jong. Nog geen jaar oud. Kerngezond de ene dag en de andere dag overleden aan… ja, wat… een hartfalen waarschijnlijk. En zo kwam het dat ik mijn eigen kindertijd terug voor de geest haalde. Ik had ook een poes. Molleke was de naam, want ze was helemaal zwart. En toen verdween die opeens. Ze liep weg, net op het moment dat ik klaar stond om te vertrekken naar de Brugse Metten (een vriendschappelijk voetbaltreffen tussen 4 ploegen ter voorbereiding van het nieuwe seizoen. Jaja, ik was toen al een FCB-fan). Ik dacht dat Molleke een paar uur later wel terug zou zijn, maar niet dus. Een hele week heb ik haar gezocht. En heb ik geweend. Tot mijn vader uit zijn krammen schoot en ik het opgaf. Waarover ik nu spreek, dateert van pakweg 37 jaar geleden en ik herinner het mij alsof het gisteren was. Ik zal Molleke nooit vergeten, zoals Lore Lior ook nooit zal vergeten. En op zo’n dagen kan comfort food (een beetje) soelaas brengen. En dus kwam Lore naar huis om balletjes met rijst en currysaus te eten, haar favorite dish. Ik weet dat dit persoonlijke verhaal er niks toe doet, maar wou het toch even delen. Het was een week in mineur ten huize Hap & Tap… Gelukkig waren er deze ijslolly’s om de boel wat op te vrolijken.

 

Geroosterde aardbeien ijslolly's

 

Ingrediënten voor 10 ijslolly’s

1 bakje aardbeien, gewassen, ontdaan van hun kroontje en middendoor gesneden
2-3 el balsamico azijn van goede kwaliteit (facultatief)
160 g ahornsiroop (of honing), in 2 delen
250 à 375 g kokosmelk of Griekse yoghurt (ik koos voor deze laatste optie)
1 tl puur vanille-extract
Een snuifje fijn zeezout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor bij 190° C.

Schik de aardbeien in een gelijke laag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Sprenkel er wat balsamico azijn over, als je die wil gebruiken. Rooster de aardbeien tot ze zacht en geurig zijn. Dit duurt ca. 20 minuten. Laat ze gedurende 10 minuten afkoelen op de plaat en giet ze dan in een kom (inclusief de sappen) en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe de geroosterde aardbeien en de helft van de ahornsiroop in een food processor of blender en druk enkele malen op de pulse knop om de aardbeien fijn te hakken. Er moeten nog kleine stukjes in de mengeling zitten.

Klop in een aparte kom de kokosmelk of Griekse yoghurt met de resterende ahornsiroop, waarbij je nog min of meer extra zoetstof toevoegt naar smaak. Let wel, de zoetigheid zal afnemen wanneer de massa bevroren is. Voeg de vanille en het zout toe.

Voor ‘egale’ ijslolly’s: giet ook de kokosmelk- of yoghurtmengeling in de food processor/blender en druk op de pulse knop tot alles goed gemengd is. Verdeel de mengeling over 10 ijslolly vormpjes en zet in de diepvriezer tot de ijsjes volledig bevroren zijn. Dit duurt ca. 4 uur. Plaats na 30 minuten een stokje in elke lolly en laat verder bevriezen.

Voor ijslolly’s in laagjes: lepel een eetlepel of twee van de aardbeienmengeling in de bodem van elke ijslolly vorm. Schep hier wat van de kokosmelk- of yoghurtmengeling op en vul zo verder aan tot de vormen volledig gevuld zijn. Zet in de diepvriezer tot de ijsjes volledig bevroren zijn. Dit duurt ca. 4 uur. Plaats na 30 minuten een stokje in elke lolly en laat verder bevriezen.

Om de ijslolly’s uit de vormpjes te halen: plaats de ijslolly vormpjes in een ruime pot met warm water gedurende 10-15 seconden. Trek dan zachtjes aan elk stokje tot de ijslolly’s loskomen.

Nota: gebruik je kokosmelk, dan krijg je vegan ijsjes, maar gebruik de zuivel die je bij de hand hebt: met Griekse yoghurt of slagroom of karnemelk lukt het allemaal. Kies wel voor volvette zuivel voor een romig resultaat.

 

Geroosterde aardbeien ijslolly's

 

Bron: recept van de blog Style Me Pretty.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.592 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Geroosterde aardbeien ijslolly’s

by Myriam Minne time to read: 3 min
0