Hap en Tap logo zonder streep

Cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue

20 jan 2019 | Gebak en koekjes, Zoet

OMG! Ik heb een bakboek gekocht: SUPER GATEAUX. Ja, er zijn nog zekerheden in het leven. En er is dus nog niks veranderd in 2019. (Ik heb trouwens ook nooit beweerd dat ik goede voornemens had en minder kookboeken ging kopen). Maar wat een fijn boek! Het kostte slechts 17,90 EUR (wat zijn Franse boeken toch goedkoop!) en staat VOL met taarten die ik wil maken. Ik nam het zelfs mee naar kantoor en liet mijn collega’s een post-it plakken bij hun favoriete taart. Maar vooraleer ik met die recepten aan de slag ga, had ik er zelf al eentje uitgepikt: deze cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue.

Die zag er zo megalekker uit en dat was hij ook: de perfecte balans tussen zuur (van de lemon curd) en zoet (van de meringue).

 

Cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue

 

Recept voor cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue

(Voor)bereiden: ± 1 uur
Baktijd: ± 50 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 12 personen:
250 g Petit Beurre koekjes van Lu
125 g gesmolten boter
375 g zacht geworden cream cheese (type Philadelphia®)
165 g suiker
2 tl fijngeraspte citroenzeste
2 eieren, wit en dooiers gescheiden
1 el maïzena
250 g mascarpone
2 el citroensap
250 g koude lemoncurd, kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakt
250 g verse bosbessen
1 tl poedersuiker

Voor de meringue:
6 eiwitten
385 g suiker

 

Cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 150° C.

Mix de koekjes tot fijn poeder. Voeg de boter toe en blijf mixen. Schep deze massa in een springvorm van 22 cm diameter en druk alles in een egale laag vast aan met een glas of de onderkant van een lepel. Zet de vorm op een bakplaat en zet die in de koelkast tot gebruik.

Klop de cream cheese met 110 g suiker, de citroenzeste, de eidooiers en de maïzena met de kloppers van een elektrische mixer. Voeg de mascarpone en het citroensap toe. Meng goed.

Klop de eiwitten tot sneeuw met de kloppers van een elektrische mixer. Voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe, terwijl je blijft kloppen tot die is opgelost. Spatel de eiwitsneeuw onder het cream cheese mengsel. Spreid alles uit over de koekjesbasis.

Schuif de cheesecake in de oven gedurende ca. 50 min: de cheesecake moet nog een beetje zacht zijn in het midden. Laat de cheesecake afkoelen in de oven die uitstaat met de deur op een kier.

Schik de cheesecake op een serveerschaal. Bestrijk met lemon curd en versier met 2/3 van de bosbessen.

Maak nu de meringue: klop de eiwitten met de suiker in een slakom met de elektrische mixer gedurende 8 min tot je een stevige en glanzende meringue bekomt.

Doe 1/3 van de meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 cm diameter. Spuit rondom de meringue op de zijkanten van de cheesecake. Spuit de resterende meringue terug in de mengkom bij de rest van de meringue. Maak nu met 2 eetlepels mooie quenelles van de meringue en schik die op de bosbessen.

Brand nu de meringue af met een bunzenbrander.

Versier de cheesecake met de rest van de bosbessen en werk af met wat poedersuiker.

Tips:
Ik heb deze keer kant-en-klare lemon curd gebruikt (van Mackays), maar je kan die natuurlijk ook zelf maken met dit recept.

Om de cheesecake te versnijden, gebruik je best een mes met een warm en droog lemmet, waarbij je het lemmet tussen elke snijbeurt afveegt.

Je kan de cheesecake de dag voordien maken en bewaren in de koelkast. Laat hem wel op kamertemperatuur komen voor je hem serveert.

 

Cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue

 

Bron: recept vertaald uit het boek Super Gâteaux.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

8 Reacties

  1. Monique Decock

    Ziet er zeer smakelijk uit , mooi afgebrand !
    Grs,Monique.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Monique. Het recept valt blijkbaar bij velen in de smaak. Nog nooit zoveel likes gehaald op een taart als op deze op Instagram. 😉
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  2. de tafelfee

    Dag Myriam, ik heb dit boek ook al een tweetal jaren. Heb al twee of drie taarten eruit geblogd. Super boek. Probeer ook eens het boek Gâteaux Waouh van Noémie Strouk op de kop te tikken. Ik weet zeker dat dit je ongetwijfeld zal kunnen bekoren. Fijne zondag!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jacqueline
      Wat doe je me aan? Heb het boek al meteen opgezocht én gevonden op Amazon. Het zit al in mijn winkelmandje. 😉
      Wordt vervolgd!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  3. Lucie

    Hallo Myriam, de taart ziet er heerlijk uit. Ik ben niet zo dol op rauwe meringue, zou je het eiwit er vóór het bakken in de oven al op kunnen doen en het meebakken of anders eventueel na een half uurtje bakken de taart uit de oven halen en het eiwit erop doen. De zijkanten eventueel wel na her bakken of helemaal niet. Wordt wel minder fraai natuurlijk.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lucie
      Je zou dat kunnen doen, inderdaad, maar het resultaat gaat niet hetzelfde zijn, natuurlijk.
      Je kan de meringue natuurlijk ook gewoon weglaten, maar dan gaat de cheesecake wel enkel zuur zijn en niet die mooie zoet-zure balans hebben.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  4. Julie

    Amai vandaag gemaakt voor de studerende student .. normaal zijn ze altijd veel aan het babbelen en nu waren ze ineens stil?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je weet wat gedaan in de toekomst, Julie, als je ze stil wil krijgen. 😉
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue

by Myriam Minne time to read: 2 min
8