Voilà, ça y est. Ik ben terug van de Médoc met mijn 13de marathonmedaille (en massa’s mooie momenten) op zak. Wie had dat ooit gedacht? Toen ik 40 was (looooong time ago), was ik marketing manager van de grootste fitnessketen van België en zo onsportief als maar kon zijn. Het kan verkeren. En zo verging het me eigenlijk ook met koken. Toen ik op mijn 21ste in het huwelijksbootje stapte, had ik nog geen patat gekookt, laat staan vlees of vis gebakken. Maar kijk, ook daarin maakte ik vorderingen. Maar de belangrijkste boodschap die ik hiermee wil meegeven, is eigenlijk: wat ik kan, kan jij ook! En daar zijn deze fish & chips 3.0 het mooiste bewijs van.
Ik ontdekte het recept bij Andrea Mattasoglio. Andrea is niet alleen een knapperd, hij is ook een kunstenaar met eten. Hij slaagt erin om van “niets” (bij manier van spreken) iets te maken. Neem nu deze fish & chips, daar is niets moeilijks aan: balkjes brioche bakken, een tartaar van zeebrasem snijden, een crème van broccoli maken en aardappelchips uitsteken met een leuk vormpje, frituren en afwerken met peterseliepoeder. Alles mooi dresseren op een passend bordje (dat van mij kocht ik bij Canvas For Chefs) en klaar! Niets moeilijk aan toch? Ideaal voor Kerst als je ’t mij vraagt. Nu mag ik toch beginnen aftellen he? Nog maar 106 dagen!
Fish & chips 3.0
Equipment
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor de aardappelchips:
- 1 grote aardappel
- Peterseliepoeder*
- Zonnebloemolie
Voor de tartaar:
- 1 zeebrasem, gefileerd
- Maldon zout
- Olijfolie extra vierge
Voor de broccolicrème:
- 1 broccoli, enkel de roosjes
- 2 lente-uien
- Olijfolie
- Zout
Voor de brioche:
- 1 briochebrood
- Olijfolie
Instructies
Voor de aardappelchips:
- Schil de aardappelen.
- Snijd ze met een mandoline tot een dikte van 1-2mm.
- Snijd de gewenste vorm uit met een uitsteker.
- Bak de aardappelen in zonnebloemolie op 160° C tot ze goudbruin zijn. Kruid ze daarna.
- Bestrooi de aardappelen met peterseliepoeder.
Voor de tartaar:
- Snijd de zeebrasem na het fileren in een tartaar en voeg extra vierge olijfolie toe.
- Voeg de Maldon zoutvlokken toe.
- Meng goed en laat minstens 30 min marineren.
Voor de broccolicrème:
- Snijd het groene gedeelte van de bosui.
- Maak de broccoli schoon en bewaar alleen de roosjes.
- Doe de lente-ui in een pan met olijfolie.
- Voeg de broccoli, een snufje zout en 100 ml water toe. Laat 20 min koken.
- Mix de broccoli en de lente-ui tot een gladde crème.
Voor de brioche:
- Snijd het briochebrood in balkjes.
- Smeer ze gelijkmatig in met olijfolie.
- Rooster ze 5-10 min in de oven op 160° C.
Afwerking:
- Dresseer alles zoals op de foto.
Notities
Bron: recept ontdekt op de Instagram account van Andrea Mattasoglio en de hoeveelheden op zijn account op Gronda.
Dag Myriam,
Kun je de vis een halve dag op voorhand marineren of is een half uur het maximum?
Met dank voor het recept, Caroline
Jazeker, Caroline!
Succes en smakelijk!
Topper ben je hoor , op alle vlakken , dikke proficiat met je marathon en blij dat je er weer bent boordevol inspiratie
X van een culinaire kennis
Heel lief van jou, Diane! x
“Snijd het groene gedeelte van de bosui.” Om te gebruiken? of gebruik je enkel het witte deel?
Als je de video bekijkt (de link had ik gedeeld in de tekst boven het recept), dan zie je dat enkel het groene deel gebruikt wordt:
https://www.instagram.com/p/C328Wx6ogtj/
Succes en smakelijk!
Daar had ik over gekeken. Bedankt!