Hap en Tap logo zonder streep
Fish & chips 3.0

Fish & chips 3.0

11 sep 2024 | Hapjes

Voilà, ça y est. Ik ben terug van de Médoc met mijn 13de marathonmedaille (en massa’s mooie momenten) op zak. Wie had dat ooit gedacht? Toen ik 40 was (looooong time ago), was ik marketing manager van de grootste fitnessketen van België en zo onsportief als maar kon zijn. Het kan verkeren. En zo verging het me eigenlijk ook met koken. Toen ik op mijn 21ste in het huwelijksbootje stapte, had ik nog geen patat gekookt, laat staan vlees of vis gebakken. Maar kijk, ook daarin maakte ik vorderingen. Maar de belangrijkste boodschap die ik hiermee wil meegeven, is eigenlijk: wat ik kan, kan jij ook! En daar zijn deze fish & chips 3.0 het mooiste bewijs van.

Ik ontdekte het recept bij Andrea Mattasoglio. Andrea is niet alleen een knapperd, hij is ook een kunstenaar met eten. Hij slaagt erin om van “niets” (bij manier van spreken) iets te maken. Neem nu deze fish & chips, daar is niets moeilijks aan: balkjes brioche bakken, een tartaar van zeebrasem snijden, een crème van broccoli maken en aardappelchips uitsteken met een leuk vormpje, frituren en afwerken met peterseliepoeder. Alles mooi dresseren op een passend bordje (dat van mij kocht ik bij Canvas For Chefs) en klaar! Niets moeilijk aan toch? Ideaal voor Kerst als je ’t mij vraagt. Nu mag ik toch beginnen aftellen he? Nog maar 106 dagen!

Fish & chips 3.0

Fish & chips 3.0

Fish & chips 3.0

Makkelijk en haalbaar recept!
5 van 1 stem
Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de aardappelchips:

  • 1 grote aardappel
  • Peterseliepoeder*
  • Zonnebloemolie

Voor de tartaar:

  • 1 zeebrasem, gefileerd
  • Maldon zout
  • Olijfolie extra vierge

Voor de broccolicrème:

  • 1 broccoli, enkel de roosjes
  • 2 lente-uien
  • Olijfolie
  • Zout

Voor de brioche:

  • 1 briochebrood
  • Olijfolie

Instructies
 

Voor de aardappelchips:

  • Schil de aardappelen.
  • Snijd ze met een mandoline tot een dikte van 1-2mm.
  • Snijd de gewenste vorm uit met een uitsteker.
  • Bak de aardappelen in zonnebloemolie op 160° C tot ze goudbruin zijn. Kruid ze daarna.
  • Bestrooi de aardappelen met peterseliepoeder.

Voor de tartaar:

  • Snijd de zeebrasem na het fileren in een tartaar en voeg extra vierge olijfolie toe.
  • Voeg de Maldon zoutvlokken toe.
  • Meng goed en laat minstens 30 min marineren.

Voor de broccolicrème:

  • Snijd het groene gedeelte van de bosui.
  • Maak de broccoli schoon en bewaar alleen de roosjes.
  • Doe de lente-ui in een pan met olijfolie.
  • Voeg de broccoli, een snufje zout en 100 ml water toe. Laat 20 min koken.
  • Mix de broccoli en de lente-ui tot een gladde crème.

Voor de brioche:

  • Snijd het briochebrood in balkjes.
  • Smeer ze gelijkmatig in met olijfolie.
  • Rooster ze 5-10 min in de oven op 160° C.

Afwerking:

  • Dresseer alles zoals op de foto.

Notities

*Peterseliepoeder maak je makkelijk zelf: Pluk de peterselieblaadjes van de steeltjes en gooi de steeltjes weg. Leg de blaadjes op een bord met absorberend papier en droog ze 3 min in de magnetron. Passeer de gedroogde peterselie door een metalen zeef, tot het gewenste poeder is verkregen.
Trefwoord aardappelchips, brioche, broccoli, broccolicrème, chips, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2024, peterseliepoeder, tartaar, zeebrasem

Bron: recept ontdekt op de Instagram account van Andrea Mattasoglio en de hoeveelheden op zijn account op Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.692 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. Caroline Lefevere

    Dag Myriam,
    Kun je de vis een halve dag op voorhand marineren of is een half uur het maximum?
    Met dank voor het recept, Caroline

    Antwoord
  2. Diane Van Looy

    Topper ben je hoor , op alle vlakken , dikke proficiat met je marathon en blij dat je er weer bent boordevol inspiratie
    X van een culinaire kennis

    Antwoord
  3. Koen

    5 sterren
    “Snijd het groene gedeelte van de bosui.” Om te gebruiken? of gebruik je enkel het witte deel?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Fish & chips 3.0

by Myriam Minne time to read: 2 min
7