Hap en Tap logo zonder streep
Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem

Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem

20 sep 2024 | Hapjes

Ik was deze week maar 1 avond in mijn kot. Op dinsdag “moest” ik naar de NRJ Creators Night, op woensdag naar de eerste Uefa Champions League wedstrijd van mijn clubtjen en gisterenavond naar mijn wekelijkse bakles. Dat betekent dat het hier weer van bloggen tegen de klok was. Vandaar deze crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem, een kort en snel recept. Beter dat dan niets, toch?

Voor de crémeux van rode kool gebruikte ik de Tourné Mold Large van MoldBrothers, een mal die ik al 2 keer eerder gebruikte: 1 keer in een dessert met een mousse van mango en 1 keer in een hartige panna cotta van kaas. Zo zie je maar: wanneer ik jullie op kosten jaag, dan probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik de mal meerdere malen gebruik. Dat lukt niet altijd, I know. Ik wou dat ik nu al met pensioen kon. Wanneer ik op Gronda begin te scrollen, dan gaat mijn hoofd tollen…. haha en dat rijmt nog ook! So many ideas, so little time.

En dan even een persoonlijke update. Maandag heb ik mijn poes moeten laten inslapen. Het beestje was ocharme nog maar 5 jaar oud. Een paar maand geleden ontdekten we al dat hij hartklachten had en niet oud zou worden, maar dat we hem zo snel zouden moeten afgeven, kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik hoorde Pixel maandag miauwen zoals nooit tevoren. Hij ademde supersnel met opengesperde bek, had overgegeven en leed duidelijk veel pijn. We brachten hem onmiddellijk naar de dierenarts en kregen een uur laten het telefoontje dat je nooit wil krijgen: Pixel was half verlamd en aangezien hij al medicatie nam, was hij eigenlijk uitbehandeld. We mochten nog afscheid gaan nemen… Sedertdien voelt het huis heel leeg aan. Op een dik jaar én je hondje én je kat moeten afgeven, ik wens het niemand toe.

Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem

Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem

Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem

Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd: 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 4 stuks

Equipment

  • 1 Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de crémeux van rode kool:

  • 1/4 rode kool
  • 50 ml room
  • 15 ml azijn (ik gebruikte witte balsamico)
  • Boter
  • 4 g gelatineblaadjes
  • Peper en zout

Voor de tartaar:

  • 1 zeebrasemfilet
  • 1 bio sinaasappel, de zeste
  • 1 bio citroen, de zeste
  • Olijfolie van uitstekende kwaliteit
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • Zure room
  • Kerriepoeder
  • Vene cress

Instructies
 

Voor de crémeux van rode kool

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Kook 1/4 rode kool 20 min, giet af en meng de rode kool dan met 50 ml room en 15 ml azijn. Mix glad in een blender of met een staafmixer. Passeer door een zeef.
  • Zet de gezeefde rode kool terug op het vuur en voeg enkele blokjes boter toe.
  • Los er tot slot de uitgeknepen gelatine in op.
  • Verdeel de crémeux in de mallen. Tik eens flink tegen het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.
  • Zet de gevulde mallen in de diepvries om op te stijven.

Voor de tartaar:

  • Snijd de zeebrasemfilet in blokjes.
  • Breng op smaak met peper en zout, olijfolie en zeste van een citroen en een sinaasappel.
  • Laat 30 min trekken.

Afwerking:

  • Haal de diepgevroren crémeux uit de diepvries en laat in de koelkast rustig ontdooien.
  • Werk af met een lepeltje tartaar.
  • Spuit hierop een toefje zure room.
  • Werk af met een takje Vene cress.
Trefwoord crémeux, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2024, rode kool, tartaar, zeebrasem

Bron: recept ontdekt in een reel op de Instagram account van stasera.cucina.lo.chef

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.720 andere abonnees

ARCHIEF

18 Reacties

  1. Marina Grosemans

    O, hoe erg van je poes Pixel, zelf heb ik geen huisdieren maar begrijp wat een verdriet dit kan geven… twee diertjes die er altijd voor je zijn op zo een korte tijd…
    Gerecht ziet er erg lekker uit en niet moeilijk! (natuurlijk ook zeer mooi)
    lieve groetjes,
    Marina

    Antwoord
  2. Eliane

    Iedereen met een huisdier weet hoe moeilijk een afscheid is, maar ik hoop dat je gelukkig kunt zijn met het moois dat geweest is!

    En iets anders: zou het niet mogelijk zijn om te vermelden hoelang op voorhand bepaalde gerechten gemaakt kunnen worden. Ik probeer steeds alles vers de dag zelf of à la minute te maken – uitgenomen soepen en stoofpotjes – maar dat is soms super druk…
    Alvast bedankt, Eliane

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik zal proberen om eraan te denken. Deze crémeux kan je een week op voorhand al maken. Die bewaar je gewoon in je diepvries en haalt hem een 4-tal uur uit voor je hem wil serveren. De tartaar maak je best op het moment zelf.

      Antwoord
  3. Ginette

    sterkte met de leegte wat een dier achterlaat…. maar bedankt voor dit makkelijke recept.
    Groetjes en een mooie weekend gewenst,
    Ginette

    Antwoord
  4. Conny Kesteloot

    Ach…innige deelneming Myriam. Ik weet hoe het voelt. Een huisdier is een lid van het gezin en afscheid doet ongelooflijk pijn. Gelukkig voor Pixel was je er nog tijdens de laatste minuten…
    Het receptje oogt heel mooi en is inderdaad makkelijk en snel klaar. Het moeten niet altijd ingewikkelde recepten zijn om lekker te zijn. Probeer toch wat van het weekend te genieten…

    Antwoord
  5. YOLANDE

    Wat naar om te lezen van Pixel! Heel veel sterkte met dit verlies.
    Het gerechtje ziet er super mooi uit en ik ga het zeker uitproberen.

    Antwoord
      • YOLANDE

        Hoe krijg jij die mousse zo mooi uit de mal? ik heb er altijd veel moeite mee, maar misschien is er een trucje voor

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dag Yolande,
          Bij dit soort mallen gaat dat helemaal vanzelf. De crémeux gewoon lang genoeg in je diepvries laten staan en dan met brute kracht uithalen.
          Je kan je mal licht inspuiten met bakspray en zeker niet vergeten om voor het invriezen eens stevig op je aanrecht te kloppen met je mal op een plaat zodat alle eventuele luchtbellen verdwenen zijn.
          Succes!

          Antwoord
    • Paula Verhaeghe

      Beste Myriam,
      Wat doet het toch telkens pijn, het is alsof er steeds een stukje van jezelf mee vertrekt naar de regenboogbrug…heel veel sterkte.
      Dank je wel voor het weer subliem receptje

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Inderdaad, Paula. Ik heb het al zo vaak meegemaakt en telkens is het alsof ze met een mes je hart eruit snijden. 🙁

        Antwoord
  6. Caroline Leenesonne

    Wat jammer te horen dat je afscheid moest nemen van je geliefde huisdier. Toen ik afscheid van mijn kat moest nemen was ik daar het hart van in. Koester de mooie herinneringen aan je kat en hond.

    Antwoord
  7. G Swennenhuis

    Sterkte Myriam met dit verlies.

    Gisteren dit gerecht gemaakt en het is echt een gerecht waar je indruk mee kunt maken (had een ander vormpje gebruikt), want het ziet er fantastisch uit. Helaas was de cremeux zelf tamelijk smakeloos, je proeft voornamelijk het zuurtje van de balsamico, heb je wellicht een paar tips voor me? Heb ik de rodekool wellicht te lang gekookt? Heb alleen peper en zout toegevoegd.
    De tartaar van zeebrasem (ik gebruikte dorade), was daarentegen weer geweldig van smaak.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je moet inderdaad goed kruiden met witte peper en zout. En ik gebruikte witte balsamico. Je kan gerust nog wat extra smaakmakers toevoegen: rode kool gaat heel goed samen met kaneel en kruidnagel.
      Succes de volgende keer!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem

by Myriam Minne time to read: 2 min
18