Taart met rood fruit van Christophe Michalak

Eigenlijk heet deze taart met rood fruit officieel “geboortetaart” in het boek Michalak trop facile. Maar op die geboorte is het nog even wachten: mijn 1e kleinkind wordt pas begin augustus verwacht. Maar de taart is op basis van kersen en die zijn nu in het seizoen en dus kon ik niet meer wachten.

Wie schrik krijgt om deze taart te maken doordat het recept van een groot Parijs patissier afkomstig is, kan ik al meteen geruststellen: dit taartje is écht poepsimpel! Het ziet eruit alsof het zo uit de toonbank van de betere bakker komt, maar het is écht een fluitje van een cent. (En neen, jullie hoeven het fruit en de eetbare bloemen er niet met een pincet op te schikken zoals ik deed 😆).

Wat er mee voor zorgt dat het er zo fancy uitziet, zijn die eetbare roosjes. Ik was vorig weekend uitgenodigd op de plukdag bij Van Laethem in St. Pieters Leeuw en reed huiswaarts met een volle bak verse eetbare bloemen. Dàt kon tellen als eerste après-corona uitstap! De komende paar recepten mogen jullie je hier dus aan het betere ‘bloemschikken’ verwachten.

Voor de kersenmousse gebruikte ik de puree van griottes van Boiron die ik bij het Ispc in Gent kocht. Voor wie nu denkt: lap, dat lukt me niet. Dat lukt je wél! Sinds de coronacrisis gaan de deuren van dit foodwalhalla ook open voor particulieren en dat nog tot eind augustus. Allen daarheen zou ik zeggen. (En neen, ik heb geen aandelen bij het Ispc).

 

Taart met rood fruit van Christophe Michalak

 

Recept voor taart met rood fruit van Christophe Michalak

(Voor)bereiding: ± 30 min
Rusten: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 1 taart met rood fruit (6 personen):
18 aardbeien
4 mini-rolcakejes met aardbei (die vond in in de koekenrayon van mijn Carrefour hypermarkt)
10 kersen
6 bosbessen
10 rode bessen
1 handje bosaardbeitjes (die kon ik niet vinden)
10 frambozen
Een beetje bloemsuiker

Voor de kersenmousse:
200 g pulp van griotte kersen
2,5 blaadjes gelatine van 2 g/stuk
22 g suiker
150 g volle room (die van Campina ah jaaaa!)

Eetbare bloemetjes naar keuze voor de afwerking: ik koos voor roosjes, bergamot en mini-basilicum

 

Werkwijze

Voor de kersenmousse:
Week de blaadjes gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Verwarm in een kookpot de kersenpulp met de suiker tot de suiker is opgelost, giet 2/3 van de pulp in een slakom en verwarm de rest tot 50° C. Voeg de uitgeknepen gelatine van het vuur toe en meng. Doe de 1/3 mousse terug bij de 2/3 en laat op kamertemperatuur komen. Klop de room op tot slagroom en spatel onder de afgekoelde mousse.

 

Voor de aardbeien:
Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij 10 aardbeien middendoor en plaats ze met de snijkant naar buiten vertikaal tegen de rand van een bakring van 15 cm diameter die je bekleed hebt met rhodoïd plastic.

 

Voor de bodem:
Snijd de mini-rolcakejes in plakjes van 5 mm dik en schik ze op de bodem van de bakring. Schep er de kersenmousse op. Zet gedurende minimum 2 uur in de koelkast alvorens de taart te ontvormen.

 

Voor het rood fruit:
Was het fruit, snij de resterende aardbeien en kersen in twee en plaats ze samen met de bosbessen en rode bessen op de taart. Strooi wat bloemsuiker op de frambozen en voeg die eveneens toe. Werk de taart met rood fruit af met de eetbare bloemen en de mini-basilicum.

 

Bron: recept uit het boek Michalak Trop facile ook te vinden op de betaalsite van Académie du Goût.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Taart met rood fruit van Christophe Michalak

by Myriam Minne time to read: 2 min
8
%d bloggers liken dit: