Hap en Tap logo zonder streep
Taart met rood fruit van Christophe Michalak

Taart met rood fruit van Christophe Michalak

14 jun 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Eigenlijk heet deze taart met rood fruit officieel “geboortetaart” in het boek Michalak trop facile. Maar op die geboorte is het nog even wachten: mijn 1e kleinkind wordt pas begin augustus verwacht. Maar de taart is op basis van kersen en die zijn nu in het seizoen en dus kon ik niet meer wachten.

Wie schrik krijgt om deze taart te maken doordat het recept van een groot Parijs patissier afkomstig is, kan ik al meteen geruststellen: dit taartje is écht poepsimpel! Het ziet eruit alsof het zo uit de toonbank van de betere bakker komt, maar het is écht een fluitje van een cent. (En neen, jullie hoeven het fruit en de eetbare bloemen er niet met een pincet op te schikken zoals ik deed ?).

Wat er mee voor zorgt dat het er zo fancy uitziet, zijn die eetbare roosjes. Ik was vorig weekend uitgenodigd op de plukdag bij Van Laethem in St. Pieters Leeuw en reed huiswaarts met een volle bak verse eetbare bloemen. Dàt kon tellen als eerste après-corona uitstap! De komende paar recepten mogen jullie je hier dus aan het betere ‘bloemschikken’ verwachten.

Voor de kersenmousse gebruikte ik de puree van griottes van Boiron die ik bij het Ispc in Gent kocht. Voor wie nu denkt: lap, dat lukt me niet. Dat lukt je wél! Sinds de coronacrisis gaan de deuren van dit foodwalhalla ook open voor particulieren en dat nog tot eind augustus. Allen daarheen zou ik zeggen. (En neen, ik heb geen aandelen bij het Ispc).

 

Taart met rood fruit van Christophe Michalak

 

Recept voor taart met rood fruit van Christophe Michalak

(Voor)bereiding: ± 30 min
Rusten: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 1 taart met rood fruit (6 personen):
18 aardbeien
4 mini-rolcakejes met aardbei (die vond in in de koekenrayon van mijn Carrefour hypermarkt)
10 kersen
6 bosbessen
10 rode bessen
1 handje bosaardbeitjes (die kon ik niet vinden)
10 frambozen
Een beetje bloemsuiker

Voor de kersenmousse:
200 g pulp van griotte kersen
2,5 blaadjes gelatine van 2 g/stuk
22 g suiker
150 g volle room (die van Campina ah jaaaa!)

Eetbare bloemetjes naar keuze voor de afwerking: ik koos voor roosjes, bergamot en mini-basilicum

 

Werkwijze

Voor de kersenmousse:
Week de blaadjes gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Verwarm in een kookpot de kersenpulp met de suiker tot de suiker is opgelost, giet 2/3 van de pulp in een slakom en verwarm de rest tot 50° C. Voeg de uitgeknepen gelatine van het vuur toe en meng. Doe de 1/3 mousse terug bij de 2/3 en laat op kamertemperatuur komen. Klop de room op tot slagroom en spatel onder de afgekoelde mousse.

 

Voor de aardbeien:
Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij 10 aardbeien middendoor en plaats ze met de snijkant naar buiten vertikaal tegen de rand van een bakring van 15 cm diameter die je bekleed hebt met rhodoïd plastic.

 

Voor de bodem:
Snijd de mini-rolcakejes in plakjes van 5 mm dik en schik ze op de bodem van de bakring. Schep er de kersenmousse op. Zet gedurende minimum 2 uur in de koelkast alvorens de taart te ontvormen.

 

Voor het rood fruit:
Was het fruit, snij de resterende aardbeien en kersen in twee en plaats ze samen met de bosbessen en rode bessen op de taart. Strooi wat bloemsuiker op de frambozen en voeg die eveneens toe. Werk de taart met rood fruit af met de eetbare bloemen en de mini-basilicum.

 

Bron: recept uit het boek Michalak Trop facile ook te vinden op de betaalsite van Académie du Goût.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.261 andere abonnees

ARCHIEF

8 Reacties

  1. Petra Van Cleuvenbergen

    Beste,

    Hoe kan ik de gekochte kersenpuree vervangen in de ‘geboortetaart’ ofwel de taart met rode vruchten?
    Gent ligt nu niet bepaald in mijn buurt.
    Alvast bedankt.
    Petra

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan proberen om zelf kersenpuree te maken in de blender. Passeer alles ook nog eens door een fijne zeef. En neem zeker geen (te) zoete kersen. Griottes zijn vrij zure kersen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Marina

    Weer prachtig gemaakt… fijn dat jullie Vake en Moeke gaan worden… op 28 maart werd ons eerste kleinkind Finn geboren, ik kan je verzekeren het doet iets met je, had dit nooit kunnen denken… ook al was het een moeilijke start door corona… wij zijn zo blij en fier op dit kleine wonder!!!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja, we kijken er enorm naar uit! Ik heb al verlof aangevraagd, zodat ik zeker thuis ben, wanneer het geboren wordt.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
      • Marina

        Begrijp ik helemaal!

        Antwoord
  3. Christel

    Myriam gaat het ook met kersen uit de diepvries? Compote van maken en zeven?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Christel,
      Je kan het proberen. Ik zou de diepvrieskersen gewoon laten ontdooien, dan cutteren en door een fijne puntzeef passeren.
      Succes en laat eens weten of het gelukt is.
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  4. Christel

    Ok ik laat u iets weten waarschijnlijk maak ik ze volgende week en proficiat als toekomstige oma groetjes

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taart met rood fruit van Christophe Michalak

by Myriam Minne time to read: 2 min
8
%d bloggers liken dit: