Onlangs verscheen er op de website van de Knack Weekend een artikel waarin de magische taart afgedaan werd als de culinaire trend van het moment in de blogosfeer. Nu deed dat artikel mij eigenlijk wel een beetje steigeren, want ik pikte de trend al anderhalf (!) jaar geleden op, toen ik mijn hocus-pocus-tovertaart met bosbessen en citroen maakte…
Ondertussen heb ik een kookboekje op de kop kunnen tikken met niet minder dan 31 (!) recepten van magische taarten. Gaande van de klassiekers met vanille en chocolade, over de varianten met fruit (peer en praliné, braambessen en kokos, bananen en chocolade, abrikozen en hazelnoot) tot de decadente (M&M’s, Carambar, Nutella, speculoos, dulce de leche en banaan,…).
Wat maakt de taarten magisch? Omdat ze uit drie verschillende lagen bestaan terwijl je maar één beslag moet maken en de taart maar één keer in de oven moet bakken. Het is de basismix van vijf eenvoudige en natuurlijke ingrediënten (eieren, suiker, bloem, melk en boter) dat in een mum van tijd een heerlijk en verbluffend resultaat geeft.
Nu ben ik eigenlijk helemaal in de ban van deze verbluffende taarten. In die mate zelfs dat ik het voorbeeld van Simones Kitchen zou kunnen/willen volgen en alle recepten uit dit boekje klaarmaken en bloggen. Simone heeft zo’n meermaandenproject met een magazine van Donna Hay waaruit ze van plan is om àlles klaar te maken (ze is inmiddels aan recept nr 19 uit het magazine)!
Of ik mijn idee om een “Magische Taart Challenge” ook daadwerkelijk tot uitvoering zal brengen, daar ben ik nog niet helemaal uit, maar deze versie is alvast weer zo geslaagd én lekker dat het mij de goesting doet krijgen om de uitdaging aan te gaan. Wat denken jullie? Alle 31 magische taarten maken? Doen of niet?
Nodig voor 1 taart
100 g ongezouten pistachenoten, grof gehakt
125 g boter
150 g witte chocolade
4 eieren
150 g griessuiker
115 g bloem
1 el water
50 cl melk
1 snuifje zout
Het recept
Verwarm de oven voor op 150° C. Verdeel de pistachenoten over een bakplaat en schuif deze voor 10 minuten in de oven. Laat de boter en de witte chocolade smelten in een pannetje op een zacht vuurtje. Houd apart.
Breek de eieren en splits het eiwit van de dooiers. Doe de eiwitten in een mengkom. Klop de dooiers met de suiker met een klopper of keukenmachine. Voeg in deze volgorde de volgende ingrediënten toe: de mengeling van witte chocolade en gesmolten boter, de bloem, het water en de melk. Meng goed met de klopper.
Doe een snuifje zout bij de eiwitten en klop deze tot sneeuw met een klopper. Spatel de eiwitten in 3 keer bij de bereiding. Meng goed terwijl je de eiwitsneeuw lichtjes breekt zodat er nog stukjes achterblijven. Het betreft een heel vloeibaar deeg. No panic!
Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en verdeel er de helft van de pistachenoten over. Giet het beslag in de vorm. Verdeel de resterende pistachenoten over de bovenkant van de taart en schuif ze in de oven voor 50 minuten à 1 uur (naargelang je een heteluchtoven of traditionele oven hebt).
Laat de taart afkoelen en zet ze voor minstens 3 uur in de koelkast. Versnijd en serveer.
Bron: recept uit het boekje Gâteaux magiques 1 préparation, 3 textures van Aurélie Desgages.
Een zoetebek als ik zeg zeker ja op je vraag of je ze alle 31 mag uitproberen. Go go go Myriam. ik ben al nieuwsgierig
Een zoetebek als ik zeg zeker ja op je vraag of je ze alle 31 mag uitproberen. Go go go Myriam. ik ben al nieuwsgierig
Christine, Christine, wij moeten dringend eens in real life met mekaar babbelen:
Lochristi, Club Brugge, lopen en nu ook nog alle twee een zoetebek. We zouden zusjes kunnen zijn!
😉
En allebei verslaafd aan koken en bakken. Ik moet me inhouden of ik maak elke dag wel iets na van je blog. Het volgende op mijn to do lijstje zijn de cupcakes met ferrero rochekes erin. ik hou je op de hoogte.
Mmmn, ziet er herlijk uit! Zag in het Plus Krantje dat bij ons buurt winkeltje niet alleen de boter maar ook lekkere witte chocolade in de aanbieding was! We gaan het dit weekend uitproberen! 😀
Laat het smaken, Xavier!
Welk maat bakvorm wordt hier gebruikt?
Dag Chantal,
Dit is al een heel oud recept en ik weet begot niet meer welke vorm ik hiervoor gebruikt heb. Probleem is dat ik wel een bakvorm heb in àlle maten, van 14 cm tot 24 cm.
Ik zou opteren voor een vorm van 20 à 22 cm.
Succes! En smakelijk!
Myriam
Dag Myriam, een vorm an 20 cm was inderdaad prima. De taart is hier thuis in erg goede aarde gevallen! Zowel de smaak als de lekkere wat romige textuur zoals cheesecake.