Bah, bah, bah! Wat heb ik toch een bloedhekel aan dit weer. Ik heb het altijd koud en zit dus nu alweer op het werk met mijn jas aan en een dikke sjaal. Ja, echt waar. Vraag het maar aan mijn collega’s. En dat weer heeft zijn effect op mijn humeur. Hoe lager de temperatuur, hoe slechter geluimd ik er bij loop. En door niet meer te (kunnen) lopen, gaat het echt van kwaad naar erger. Het feit dat Club ondermaats presteert doet er ook al geen goed aan… 😉
Op zo’n dagen is er eigenlijk maar een ding dat me kan opbeuren: da’s een lekker taartje met een kop goede koffie erbij. Zoals dit schattige exemplaar. Vraag me niet waarom, maar frangipane associeer ik automatisch met herfst. Daar is nochtans geen reden toe. Je kan dit perfect in alle seizoenen eten.
Maar ach, genoeg gepalaverd over de seizoenen en het weer. Je oven moest al aanstaan!
Ingrediënten voor 12 taartjes van ca. 10 cm diameter
Voor het taartje:
2 vellen bladerdeeg
Afdekgelei of abrikozenconfituur
1 ei + water (dorure)
Amandelschilfers
Voor de vulling:
400 g boter
500 g broyage 50% (= 250 g amandelpoeder + 250 g bloemsuiker)
250 g suiker
450 g eieren
250 g patisseriebloem
20 g vanillesuiker
Voor de afwerking:
Fondantsuiker
Afdekgelei
Bereiding
Voor het taartje:
Maak de boter mals.
Voeg de broyage, suiker, vanillesuiker en eieren toe.
Meng kort op een lage stand met de vlinder. Niet luchtig kloppen, want anders gaat de vulling barsten.
Voeg de gezeefde bloem toe en meng goed.
Bewaar de vulling 30 minuten in de koelkast.
Afwerking
Bak de taartjes gedurende 25 minuten af in de oven op 170° C. Doe de naaldtest: als de naald er droog uitkomt, is het taartje klaar.
Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.
Bestrijk met afdekgelei.
Bestrijk tot slot met fondantsuiker.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Herfst vind ik alleen maar leuk als ik gezellig binnen in de warmte kan zitten en het buiten guur weer is. Als ik erdoor moet (met de fiets) is het heel wat minder leuk!
Binnen, onder een dekentje, met een goed boek een een stukje frangipanetaart. Perfect! 🙂