Ook deze blog draagt de gevolgen van corona: anderhalve week geleden was er een serieuze dip in het aantal bezoekers. De stats zakten zelfs tot onder de 1000 bezoekers per dag en dat was zotlang geleden! Maar de laatste dagen gaat het gelukkig terug veel beter. Vooral naar gebak wordt gezocht. Correctie: gemakkelijk gebak. Jonge ouders zitten vaak thuis met de kinderen en dan is bakken een welgekomen afwisseling. Op die trend speel ik vandaag graag in met deze karnemelkcake met aardbeien en citroenslagroom. Makkelijker dan dit wordt het niet. En nog een voordeel: je mag de karnemelkcake nog warm opeten en hoeft dus niet te wachten tot hij afgekoeld is.
Recept voor karnemelkcake met aardbeien en citroenslagroom
(Voor)bereiden: ± 40 min
Bakken: ± 45 min – 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 1 karnemelkcake:
84 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
200 g griessuiker
1 el citroenzeste
2 L eieren
209 g bloem
1 tl (5 g) bakpoeder
½ tl (1.5 g) zout
120 g volle karnemelk
1 tl vanille-extract
250 g aardbeien, gehalveerd
25 g ruwe rietsuiker
Voor de citroenslagroom:
360 g slagroom 40% vet (die van Campina what else? ?)
80 g poedersuiker
2 tl citroenzeste
1 el vers citroensap
1 tl vanille-extract
¼ tl (0.75 g) zout
Werkwijze
Verwarm de oven voor bij 160° C. Spuit een gietijzeren pan of cakevorm van 22 cm diameter in met bakspray en bebloem.
Klop in de kom van een staande mixer met de vlinder de boter, griessuiker en citroenzeste tot een luchtig mengsel. Dit duurt ca. 3 à 4 min. Voeg de eieren toe, een met de keer, terwijl je goed klopt na elke toevoeging.
Meng in een middelgrote kom de bloem samen met het bakpoeder en zout. Voeg beetje bij beetje het bloemmengsel toe aan het botermengsel waarbij je afwisselt met de karnemelk. Begin en eindig met bloemmengsel en klop telkens tot alles gemengd is na de vorige toevoeging, kloppend tot gecombineerd na elke toevoeging. Klop er tot slot de vanille onder. Giet het beslag in de pan of cakevorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Schik er de aardbeien op en strooi er de rietsuiker over.
Bak de karnemelkcake tot hij goudbruin is en een houten prikker er schoon uitkomt. Dit duurt 45 min à 1 uur. Serveer de karnemelkcake warm met de citroenslagroom.
Voor de citroenslagroom:
Klop in de kom van een keukenmixer met de klopper de room en poedersuiker op middelhoge snelheid tot zachte pieken. Voeg de citroenzeste en -sap, de vanille en het zout toe en meng goed. Let op door de toevoeging van de citroen zou je de slagroom kunnen overkloppen.
Bron: recept vertaald van de website Bake From Scratch.
2L eieren ?
Ja, 2 L van Large eieren
Hey Myriam
We blijven je volgen hoor! (en proberen regelmatig je receptjes uit). In deze tijden weliswaar niet zo goed voor het ‘weegschaalgebeuren’ maar dat zijn zorgen voor later ;0) …
Wees voorzichtig en blijf gezond!
Groetjes vanuit Emblem!
Die Corona kilo’s zijn zorgen voor later, inderdaad. Dan weet je later weer waarvoor getraind. Hier ook totaal sportloos momenteel. Geen zin en geen energie.
Bak ze!
Groetjes terug uit Lochristi.
Myriam, Ik geraak hier maar moeilijk aan verse aardbeien op dit moment. Heb diepvries frambozen en braambessen ter beschikking. Kan dit lukken of geven die te veel vocht af? Dankjewel!
Ik zou die dan wel eerst goed laten uitlekken, hoor, Leen!
Succes en smakelijk.
Myriam
l would like to know, what is the difference between regular granulated sugar and caster sugar?
thanks a lot for a response
renata
I really don’t know. I used this recipe in English:
https://www.bakefromscratch.com/strawberry-buttermilk-cake/
And it sais granulated sugar.