Aardbeiensloffen + review van De Bakbijbel

Deze aardbeiensloffen zijn (na de rolcake en de crème brûlée-taart) al het 3de recept dat ik klaarmaak uit de Bakbijbel en zeker niet het laatste. Het boek is van de hand van Rutger Van den Broeck, de jonge kerel die de allereerste reeks Heel Holland Bakt won. Dit is zo’n fijn boek. Een kanjer, letterlijk (meer dan 160 recepten op 500 pagina’s, goed voor 1,2 kg!) en figuurlijk. Als je maar één bakboek koopt, dan zou dit het moeten zijn. Tjah, het is dan ook ‘de bijbel’ he? Werkelijk alles staat erin!

Na een lange intro met uitleg over hoe je het boek moet gebruiken, bakbenodigdheden, basisingrediënten, bakbegrippen & -technieken en how-to’s, kan je aan de slag met

  • Koek & koekjes
  • Cakes
  • Taarten
  • Gebak
  • Griandises
  • Desserts
  • Wafels, poffertjes & pannenkoeken

 

Binnen de verschillende hoofdstukken vind je zowel basisrecepten als variaties daarop.
Hierna volgt nog een hoofdstuk met nooit meer misbaksels, een dankwoord, een receptenindex en een register.

Icoontjes en omrekentabel
Het unieke aan dit bakboek is dat bij elk recept leuke icoontjes staan, zodat je in een oogopslag weet welke benodigdheden je moet voorzien, van deegrol tot bakpapier, van spuitmondje tot rasp. Ook mooi meegenomen, is de omrekentabel die Rutger voorziet voor als je de juiste maat bakvorm niet hebt. Een voorbeeld: het recept vraagt om een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede, maar jij wil het graag maken in een bakvorm van 24 cm. In het schema vind je bij deze combinatie de factor 1,44; wat inhoudt dat je de hoeveelheden moet vermenigvuldigen met 1,44 om de nieuwe hoeveelheden te krijgen. Handig toch?

Van A tot Z
De subtitel van het boek is niet voor niks Rutger bakt van A tot Z. Niet alleen bakt hij gewoon Alles dat er te bakken valt, elk recept wordt ook van A tot Z beschreven. Ik maakte nu reeds 3 taarten klaar en bij alle 3 klopten de recepten als een bus. Je hoeft dus helemaal geen begenadigd bakker te zijn om alle baksels uit het boek tot een goed einde te brengen. En wordt het even moeilijk, dan krijg je in een how to aan de hand van stap-voor-stap foto’s te zien hoe het precies moet.

Minpuntje
Als ik dan toch een minpuntje moet vinden, dan is dat er niet genoeg leeslinten zijn om elk recept aan te duiden dat ik wil maken. 😉 Met 1 leeslint kom ik echt niet toe. Ze hadden er een stuk of 10 moeten voorzien… Voor de decadente chocolade-sinaasappeltaart bijvoorbeeld (de naam alleen al brengt me spontaan aan het kwijlen!). Of voor de brownies met gezouten karamel. Of voor de knapperige soezenringen met kersen. Of de pistachepavlova met ananas en gember…  Zoveel lekkers! Zoveel TO DO’s

Bakbijbel Rutger bakt van A tot Z is verkrijgbaar in de boekhandel & speciaalzaken, maar ook online bij Bol.com, Standaard Boekhandel, Proxis (lagere prijs!),…
496 pagina’s
Prijs: € 29,95.
Uitgeverij Carrera culinair
ISBN 9789048826278
Uitgave 2015

En dan nu, tijd voor de real business, de sloffen! Ik had die dingen ooit al zien voorbijkomen op Caroline’s Blog en zag ze nu dus ook in het boek van Rutger staan. Ik moest en zou die maken, maar eerst moest ik dus op zoek naar die typische Hollandse sloffenvormen. Via Twitter schoot Rutger himself me te hulp en liet me weten dat ik ze snel en makkelijk kon bestellen via kookwinkel.nl. En inderdaad, ik kreeg de handige vormen (waarin je ook perfect brood of zo kan bakken) binnen de kortste keren geleverd. Handig, want je kan de maat aanpassen. Heb je geen sloffenvormen en heb je geen zin om die te kopen, in een ronde bakring lukt het ook prima hoor!

Ik maakte ze zoals het recept van Rutger voorschreef met aardbeien, want die zijn er nu nog volop en ze zijn ook nog steeds ‘zomers lekker’. Het radiospotje heeft helemaal gelijk!

 

 

Nodig voor 2 aardbeiensloffen

Voor het deeg:
250 g bloem
2 kl bakpoeder
180 g boter
100 g suiker
80 g bruine basterdsuiker
1 eidooier
Rasp van 1/2 citroen
1/4 kl zout

Voor het amandelspijs:
250 g blanke amandelen
250 g suiker
1/2 citroen, rasp
1 ei

Voor de banketbakkersroom:
500 ml melk
1 vanillestokje
100 g suiker
2 eidooiers
45 g maïzena of puddingpoeder

Voor de topping:
500 g aardbeien, schoongemaakt
Opgeklopte slagroom
3/4 recept banketbakkersroom

Werkwijze

Voor het amandelspijs: (wat het verschil is tussen spijs en marsepein, lees je hier)
Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in een keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn.
Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan.
Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk enkele dagen rusten in de koelkast, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Voor het deeg:
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180° C.

Meng 1/3 het spijs met een half of een heel ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 mm. Druk met een ingevette sloffenring van 24 bij 9 cm een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor een tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen.

Verdeel het spijsmengsel op de deegplakken tot 1,5 cm van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 min gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Maak ondertussen de banketbakkersroom.

Giet 450 ml van de melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het leeggeschraapte stokje als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.

Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena (of puddingpoeder) erdoor en maak er een mooi glad papje van.

Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een kom en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen veelvormig kan plaatsvinden. Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot aan het gebruik in de koelkast.

Klop het geheel voor gebruik met een mixer kort door tot een gladde en romige banketbakkersroom. Doe hem nu in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit de sloffen op met de banketbakkersroom en verdeel de aardbeien erover. Bestuif de sloffen met poedersuiker en decoreer met toeven slagroom.

Bron: recept van Rutger van den Broeck uit de Bakbijbel.

 

Related Post

Tags: , , , , , ,

Aardbeiensloffen + review van De Bakbijbel

by Myriam time to read: 5 min
1
%d bloggers liken dit: