Hap en Tap logo zonder streep

Crème brûlée-taart met rood fruit

12 sep 2015 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik schreef het gisteren al: de Bakbijbel van Rutger bakt van A tot Z is een topboek! En waar het hart van vol is, loopt de mond van over. En dus herhaal ik het vandaag nogmaals: die Rutger, winnaar van het eerste seizoen Heel Holland Bakt (dat afgelopen zondag voor het 3de jaar op rij terug van start is gegaan) is een kanjer en zijn boek is dat ook. Letterlijk (meer dan 160 recepten op 500 pagina’s, goed voor 1,2 kg!) en figuurlijk.

Ooit komt het er wel eens van om een deftige review te schrijven, maar in afwachting daarvan kon ik niet wachten en bakte deze toptaart. Vraag het maar aan mijn man en mijn collega’s (2 taarten op 2 dagen zijn zelfs voor mijn man wat van het goede teveel en dus nam ik een stuk mee naar het werk): dees is supermegalekker. Oh ja, het recept schrijft witte chocolade voor, maar die had ik niet in huis en gebruikte pure in de plaats.

Wie volgt mijn voorbeeld en gaat deze maken? Bake the world a better place!

Nodig voor 10-12 punten

Voor het deeg:
150 g boter
75 g bruine basterdsuiker
1 el speculaaskruiden
1/4 kl zout
2 eidooiers
35 g amandelpoeder
240 g bloem

Voor de crème brûlée:
1 1/2 blaadje gelatine
1 vanillestokje
400 ml slagroom
6 eidooiers
100 g suiker
200 g rood fruit

Verder nodig:
Boter, om in te vetten
40 g witte chocolade, gesmolten
Rietsuiker om te bestrooien

Bereiding

Kneed de ingrediënten voor het deeg tot je er een bal van kunt maken. Verpak deze in plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een lage ronde vorm van 26 cm doorsnede, met een losse bodem, in. Rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte en bekleed de vorm daarmee; laat het deeg over de rand hangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork en leg er een stuk bakpapier op, met daarop de steunvulling. Bak de bodem blind gedurende 15 tot 18 min. Verwijder vervolgens de steunvulling en snijd het overhangende deeg van binnen naar buiten af. Bak nogmaals 15 tot 18 minuten tot de bodem goudbruin is.

Bestrijk de afgekoelde bodem met de gesmolten witte chocolade. Strijk de chocolade aan de zijkanten niet te hoog op, omdat die anders verbrandt tijdens het afbranden.

Week de gelatineblaadjes in koud water.
Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom en klop dit kort door.
Schenk de kokende slagroom al roerend op de eidooiermassa. Verwijder het vanillestokje.
Zet de schaal op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. haal de kom van de bain-marie en los de blaadjes gelatine erin op.

Verdeel het rode fruit over de taartbodem en schenk de crème erop. Zet de taart minimaal 3 u in de koelkast.

Haal de taart 30 min voor het serveren uit de koelkast en bestrooi deze met rietsuiker.
Karamelliseer de suiker met een gasbrander.

Bron: recept uit de Bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

11 Reacties

  1. Bakdame

    ik doe mee met jouw myriam! 🙂
    ziet er super lekker uit!
    liefs

    Antwoord
  2. Hap & Tap

    Je zal het je niet beklagen, Bakdame.
    Smakelijk! 😉

    Antwoord
  3. Bakdame

    toch nog een vraagje….
    ik lees dat je de slagroom laat koken. Is dit dan gewone room met suiker in of vloeibare slagroom?
    en maak je dan een aparte bain marie om het eiermengsel met de slagroom te mengen?
    liefs

    Antwoord
  4. Hap & Tap

    Nee hoor, bakdame, slagroom is volle room 40%. Ongesuikerd!
    Dit is zoals je crème anglaise maakt.

    Antwoord
  5. Sofie

    Hoeveel gram gelatine is 1,5 blaadjes? Ik heb dit recept geprobeerd met 1,5 blaadjes, maar de vulling bleef volledig vloeibaar en steef niet op.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sofie
      Mijn gelatineblaadjes wegen 3,3 gram voor 1 blaadje.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  6. Michel

    Hallo,
    Moet de verkregen custard (of vla) ook niet in de oven? Bij vele Crème brûlée-recepten staat namelijk dat het in de oven moet in plaats van opstijven in de koelkast

    Antwoord
    • Myriam Minne

      In dit geval niet, Michel. Dit is een taart waarin de custard met gelatine moet opstijven in de koelkast.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  7. Michel

    Oké! Hartelijk dank voor uw reactie!
    Michel

    Antwoord
  8. Tessy

    Kan je voor het fruit ook diepvriesfruit gebruiken?
    En moet dier dan eerst ontdooien?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Tessy
      Dat kan, maar inderdaad zeker eerst laten ontdooien én laten uitlekken.
      Anders zou je taart te zompig worden.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Crème brûlée-taart met rood fruit

by Myriam time to read: 2 min
11