- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Crème brûlée-taart met rood fruit

Ik schreef het gisteren al: de Bakbijbel van Rutger bakt van A tot Z is een topboek! En waar het hart van vol is, loopt de mond van over. En dus herhaal ik het vandaag nogmaals: die Rutger, winnaar van het eerste seizoen Heel Holland Bakt (dat afgelopen zondag voor het 3de jaar op rij terug van start is gegaan) is een kanjer en zijn boek is dat ook. Letterlijk (meer dan 160 recepten op 500 pagina’s, goed voor 1,2 kg!) en figuurlijk.

Ooit komt het er wel eens van om een deftige review te schrijven, maar in afwachting daarvan kon ik niet wachten en bakte deze toptaart. Vraag het maar aan mijn man en mijn collega’s (2 taarten op 2 dagen zijn zelfs voor mijn man wat van het goede teveel en dus nam ik een stuk mee naar het werk): dees is supermegalekker. Oh ja, het recept schrijft witte chocolade voor, maar die had ik niet in huis en gebruikte pure in de plaats.

Wie volgt mijn voorbeeld en gaat deze maken? Bake the world a better place!

Nodig voor 10-12 punten

Voor het deeg:
150 g boter
75 g bruine basterdsuiker
1 el speculaaskruiden
1/4 kl zout
2 eidooiers
35 g amandelpoeder
240 g bloem

Voor de crème brûlée:
1 1/2 blaadje gelatine
1 vanillestokje
400 ml slagroom
6 eidooiers
100 g suiker
200 g rood fruit

Verder nodig:
Boter, om in te vetten
40 g witte chocolade, gesmolten
Rietsuiker om te bestrooien

Bereiding

Kneed de ingrediënten voor het deeg tot je er een bal van kunt maken. Verpak deze in plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een lage ronde vorm van 26 cm doorsnede, met een losse bodem, in. Rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte en bekleed de vorm daarmee; laat het deeg over de rand hangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork en leg er een stuk bakpapier op, met daarop de steunvulling. Bak de bodem blind gedurende 15 tot 18 min. Verwijder vervolgens de steunvulling en snijd het overhangende deeg van binnen naar buiten af. Bak nogmaals 15 tot 18 minuten tot de bodem goudbruin is.

Bestrijk de afgekoelde bodem met de gesmolten witte chocolade. Strijk de chocolade aan de zijkanten niet te hoog op, omdat die anders verbrandt tijdens het afbranden.

Week de gelatineblaadjes in koud water.
Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom en klop dit kort door.
Schenk de kokende slagroom al roerend op de eidooiermassa. Verwijder het vanillestokje.
Zet de schaal op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. haal de kom van de bain-marie en los de blaadjes gelatine erin op.

Verdeel het rode fruit over de taartbodem en schenk de crème erop. Zet de taart minimaal 3 u in de koelkast.

Haal de taart 30 min voor het serveren uit de koelkast en bestrooi deze met rietsuiker.
Karamelliseer de suiker met een gasbrander.

Bron: recept uit de Bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z.

Related Post