Chocoladetaart zonder bloem

Vertelde ik jullie al over mijn vriendin Ann? Ik leerde haar kennen tijdens mijn korte carrière bij Thermomix. Toch nog een positief iets dat ik overhoud aan die foutgelopen carrièreswitch. Zij werkt bij Spar en is verantwoordelijk voor het magazine Kook! Meer foodie dan haar bestaat er niet. Zij ademt food. Ik hoef jullie dan ook niet te vertellen dat wanneer wij samen zijn er maar over een ding gebabbeld wordt: FOOD!

Nu vertelde Ann mij onlangs over een taart die ze gebakken had toen ze visite over de vloer kreeg. OMG. Alleen al haar beschrijving van de taart die in 2 keer gebakken wordt zodat het bovenste laagje nog smelzacht blijft, deed mij watertanden (lees: letterlijk kwijlen). Normaal eet je maar een heel klein stukje van deze taart, want ze is best wel machtig, maar haar gast at 2 keigrote stukken op. En och, wat was die taart toch lekker. Meer uitleg had ik niet nodig om met het recept aan de slag te gaan. En ik kan haar gast geen ongelijk geven: ik at ook 2 keigrote stukken op. Burps!

Nodig voor 1 taart voor 6 à 8 personen

240 g boter
265 g pure chocolade (52% cacao)
95 g pure chocolade (70% cacao)
290 g ruwe rietsuiker
4 el water
5 grote eieren
Snuifje zout
Cacaopoeder

Recept

Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een springvorm van 22 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter in kleine stukjes. Hak de beide soorten chocolade ook in kleine stukjes. Meng met de boter in een grote vuurvaste schaal.

Doe de rietsuiker met het water in een steelpan en breng op halfhoog vuur aan de kook. Giet de kokend hete siroop over de boter en chocolade. Roer tot alles gesmolten is en het een vloeibare chocoladesaus is.

Splits de eieren, roer de eidooiers 1 voor 1 door het chocolademengsel. Laat de chocolademassa op kamertemperatuur komen. Bewaar het eiwit.

Klop de eiwitten met een snuifje zout in een vetvrije kom tot een stevig maar niet te droog eiwitschuim. Spatel het schuim voorzichtig in 3 porties met een pannenlikker of een grote metalen lepel door de lauwe chocolademassa. Het schuim moet goed gemengd zijn, maar het is niet erg als er nog wat schuim te zien is.

Giet (ca. 800 g) in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de rest van het beslag opzij. Zet de vorm in de oven en bak de taart 40 minuten. Check met een satéprikker of de taart gebakken is. Als die er vrijwel schoon uitkomt, is de taart klaar. Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Druk de bovenkant van de taart plat; het is niet erg als de korst breekt. Giet het overgebleven beslag erbovenop en strijk glad.

Bak de taart nog 20 à 25 minuten in de oven. Er moet nog wat vochtig kruim aan de satéprikker zitten als je de taart controleert.

Haal de taart uit de oven en laat de taart in de vorm koud worden.

Haal de taart uit de vorm als je de taart serveert en bestrooi met cacaopoeder. Je kan de taart goed afgedekt 4 dagen buiten de koelkast bewaren.

Bron: recept uit de Kook! van Spar.

Related Post

Tags: , , , , ,

Chocoladetaart zonder bloem

by Myriam time to read: 2 min
11
%d bloggers liken dit: