No-bake cheesecake met rabarber

Mijn collega Veerle maakte onlangs een gelijkaardige taart als deze cheesecake, meer bepaald een geweven rabarbertaart, en ging daarvoor inspiratie halen bij 15 Gram. Ze sprak hier zo lovend over dat ik niet anders kon dan ook zo’n taart (proberen) maken. Maar niet dezelfde he. Ah nee. Ik zocht en vond inspiratie op mijn favoriete kanaal, Pinterest. Op mijn bord Baking Heaven dat ondertussen – houd jullie vast – 2910 Pins telt… Ik ga nooit oud genoeg worden om al het moois (en lekkers) te bakken dat op dat bord staat! Nu ja, ik heb nog wel even tijd, zenne, als ik zo oud word als mijn ouders tenminste. Die hebben ondertussen de gezegende leeftijd van 90 en 96 jaar… Jullie zijn nog niet van me af. 😉

Maar om even terug te komen op deze cheesecake. Ik vind dat eigenlijk een verkeerde naam. Nu ja, er zit mascarpone in, natuurlijk en dat is kaas, maar voor de rest wijkt deze cheesecake toch heel erg af van wat je van een cheesecake verwacht. Dit is eerder een mousse-achtige taart. Correctie. Een lekkere mousse-achtige taart! En minder werk dan die van Veerle: niet bakken én minder weven. Jeuj!

 

No-bake cheesecake met rabarber

 

Nodig voor 1 cheesecake

200 g zandkoekjes
50 g ongezouten boter, gesmolten
500 g mascarpone
100 g dikke vanillepudding (ik had weinig tijd en kocht deze, uiteraard kan je ook zelf pudding maken)
80 g poedersuiker, gezeefd
100 ml volle room
4 el rabarberconfituur
Eventueel enkele druppels rode kleurstof

Voor de afwerking:
100 g griessuiker
6 grote stengels rabarber

 

No-bake cheesecake met rabarber

 

Werkwijze

Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm diameter met een cirkelvormig stuk bakpapier.

Doe de zandkoekjes in een food processor en mix tot fijn kruim. Schud het koekjeskruim in een mengkom en voeg de gesmolten boter toe. Meng goed tot het eruit ziet als nat zand en schep het in de vorm. Druk de bodem plat met de achterkant van een lepel om een gladde basis te maken. Zet in de koelkast.

Voor de vulling mix je de mascarpone, pudding en poedersuiker met een elektrische handmixer tot alles goed gemengd is en begint te dikken. Voeg de room toe en klop opnieuw tot de mengeling dikker wordt. Het moet vrij dik zijn, maar zorg ervoor dat je de massa niet overklopt wanneer je de room toevoegt. Roer er tot slot de rabarberconfituur onder.

Lepel de vulling op de afgekoelde bodem en strijk het oppervlak glad met een spatel. Dek af met plasticfolie en zet de taart in de koelkast gedurende 2 uur.

Doe de griessuiker met 200 ml water in een brede sauspan en breng zachtjes aan de kook, terwijl je roert, tot de suiker volledig is opgelost. Schaaf de rabarber met een dunschiller in lange dunne repen. Je wil enkel de rode buitenlagen, dus stop zodra je aan het witte midden komt. Houd dit bij om bv. een crumble of confituur te maken. Doe 4 of 5 rabarberrepen tegelijk bij de suikersiroop gedurende 45-60 seconden om ze zacht te maken. Ik speelde een beetje vals en deed ook nog wat druppels rode kleurstof bij de suikersiroop. Haal de rabarberrepen uit de siroop met een schuimspaan en laat afkoelen. Leg ze op een schaal bekleed met bakpapier tot ze volledig afgekoeld zijn. Herhaal met de overige repen.

Passeer met een mes langs de rand van de cheesecake om hem los te maken. Open de clip van de springvorm en verwijder de vorm. Schik de cheesecake op een serveerschaal. Schik de rabarberrepen op de cheesecake, waarbij je de repen over de rand laat hangen. Snijd alles netjes bij met een schaar zodat je een mooi resultaat bekomt. Zet de cheesecake terug koel weg tot je hem serveert.

Gebruik een heel scherp (elektrisch) mes om door de rabarberlaag te snijden. De cheesecake is vrij mousse-achtig. Je gebruikt dus best een scherp mes dat je in heet water doopt om de cake netjes aan te snijden.

De cheesecake bewaart tot 3 dagen in de koelkast… Al voorspel ik hem een minder lange toekomst. Dees is lekkerrrrr!

 

No-bake cheesecake met rabarber

 

Bron: recept van de website van Sainsbury magazine (met video!)

Related Post

Tags: , , , , , , ,

No-bake cheesecake met rabarber

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: