Clafoutis van appelen

Zondag is heel vaak bakdag ten huize Hap & Tap. Niks leuker en gezelliger dan de zondagnamiddag rustig al bakkend door te brengen. De aangename geur van versgebakken koekjes of taart die zich door het huis verspreidt, terwijl manlief languitgestrekt naar de cyclocross of één of andere voetbalwedstrijd kijkt. Zàlig vind ik dat. Hier ontspan ik van. Hier word ik blij van.

Nodig voor 1 taart

3 eieren
100 g suiker
50 g boter
150 g bloem
30 cl melk

Enkele vellen brickdeeg

4 appels (Jonagold)
1 snuifje kaneel
Poedersuiker

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180° C.

Klop de hele eieren met de suiker en een paar snuifjes kaneel. Voeg de gesmolten boter toe als het mengsel schuimt. Werk de melk en de gezeefde bloem eronder. Klop tot het deeg glad en vloeibaar is, zonder klonters.

Schil 3 appelen en snijd ze in fijne schijfjes. Meng ze onder het deeg.
Snijd de laatste appel eveneens in fijne plakjes, maar schil hem niet!

Vet een ronde taartvorm in met wat boter. Leg er een vel brickdeeg op en besmeer dit met gesmolten boter. Stuif er wat poedersuiker en gemalen kaneel over. Herhaal dit een 3-tal keer (dus 3 of 4 vellen brickdeeg op mekaar). Giet er het deeg in.

Bedek de bovenkant met nog wat schijfjes ongeschilde appel (voor de kleur). Laat 40 minuten in de oven bakken. Als de clafoutis te bruin wordt, kan je ‘m bedekken met aluminiumfolie.

De taart is klaar als ze stevig en veerkrachtig aanvoelt.

Dien lauwwarm of koud op, eventueel met een bolletje speculoosijs.

Bron: recept van Dhr. Stefaan De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Clafoutis van appelen

by Myriam time to read: 1 min
1
%d bloggers liken dit: