Hap en Tap logo zonder streep

Pannenkoeken met gebakken appeltjes

1 feb 2015 | Dessert, Zoet

Maria Lichtmis. Een traditie die ik niet ken van thuis. Niet dat mijn moeder nooit pannenkoeken bakte. Dat deed ze wel. Met mijn verjaardagsfeestjes bvb. wanneer ik mijn vriendinnetjes mocht uitnodigen. Wat een fijne herinneringen houd ik daaraan over! Maar dus niet met Lichtmis. Bizar eigenlijk, want mijn moeder is best wel gelovig en vooral de heilige maagd is haar ‘favoriet’.

Zo ging ooit onze woonkamer bijna in de fik, omdat mijn moeder het laatste stompje kaars nog gebrand had voor mijn laatste mondeling examen. Een mondelinge proef duurt niet lang en dat stompje zou wel volstaan. Want spaarzaam dat is ze ook. Nu dat stompje kaars volstond inderdaad, ik slaagde met brio, maar de kandelaar was beginnen smeulen en heel de eetkamer was zwartgeblakerd… behalve de stolp waaronder het Mariabeeld stond… ‘Een mirakel!’

Nu vier ik Maria Lichtmis wel. Allez, vieren is een groot woord. Ik bak graag pannenkoeken, want het is er het seizoen voor. Koud, nat,… dan brengen die pannenkoeken een beetje licht in de duisternis.

Voor 4 pannenkoeken

70 g bloem
1/2 kl zout
1 ei

15 cl melk

10 g suiker

4 g gesmolten boter

1 el Grand Marnier
2 appelen

4 el calvados

30 g boter
2 el honing (of suiker)

Poedersuiker voor de afwerking

Werkwijze

Maak het pannenkoekenbeslag met de bloem, het ei, de melk, de suiker, de boter, de Grand Marnier en het zout.

Schil de appelen, snij ze in vier en snij de kwartjes in fijne plakjes. Kleur ze goudkleurig in een antifkleefpan met boter. Besprenkel met de honing (of bestrooi met suiker) en laat een beetje karamelliseren. Besprenkel met de calvados.

Verdeel 1/4 van het pannenkoekenbeslag over de appeltjes en laat ca. 10 minuten bakken op een medium vuur. Keer de pannenkoek om en laat nog 5 minuten bakken aan de andere kant.

Bestrooi met wat poedersuiker en serveer meteen.

Bron: recept van Elle à Table.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.527 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Nell Nijssen

    Oef! Ik heb na een hééél lange tijd, toevallig vorige week weer eens pannenkoeken gebakken. Opgepeuzeld met sinaasappelmarmelade. Maar zat tijdens het eten al te denken om een volgende keer weer eens Grand Marnier te gebruiken. En nu kom jij er mee …. dat kan geen toeval zijn! Hmmmmm

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Pannenkoeken met gebakken appeltjes

by Myriam time to read: 1 min
1