Chocoladetaartjes met in frambozensiroop gepocheerde peren

Het ultieme Valentijnsdessert? This is it! Geef toe, wat getuigt er meer van liefde dan een homemade taartje voor je geliefde? Met chocolade, dat spreekt voor zich! Chocolade is eneretisch en heeft de reputatie verleidend te werken. En met de kleur rood, kleur van de liefde. Dit is een toetje dat hem (of haar) zal doen smelten! Love is in the air!

Nodig voor 1 taart met een diameter van 20 cm of voor 6 kleine taartjes

Voor de gepocheerde peren:
750 ml water
300 g suiker
Ca. 180 g diepvriesframbozen
3 peren

Voor het chocoladedeeg:
130 g patisseriebloem
25 g cacaopoeder
75 g boter
Een snuifje zout
3 el suiker
3-4 el koud water

Voor de amandelvulling:
75 g poedersuiker
75 g boter
90 g amandelpoeder
½ kl vanille-extract
3 el cacao
1 el melk

Bereiding

Doe het water, de suiker en de frambozen in een grote sauspan en breng aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker oplost en de mengeling niet aanbrandt. Schil de peren, snij ze in twee en verwijder het klokhuis. Doe ze bij de kokende frambozensiroop en zet het vuur lager. Laat de peren gedurende 30 à 40 minuten sudderen tot ze zacht zijn en je er met een vork makkelijk doorheen glijdt.

Terwijl de peren aan het pocheren zijn, maak je je chocoladedeeg. Meng het cacaopoeder en de patisseriebloem. Voeg de boter toe zodat het deeg op broodkruimels begint te gelijken. Voeg dan het zout en de suiker toe. Doe het koude water erbij, lepel per lepel, want misschien heb je niet alles nodig. Wanneer het deeg een bal vormt, mag je stoppen met water toevoegen.
Vorm het deeg tot een bal met je handen. Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg hem een halfuurtje in de koelkast.

Wanneer je peren zacht zijn, neem je ze van het vuur en laat je ze afkoelen. Hoe langer ze in de siroop blijven, hoe meer ze de kleur van de frambozen zullen opnemen.
Als je supergoed voorbereid bent, dan kan je het deeg en de peren zelfs al een dag vooraf maken en een nacht laten rusten. Lukt dat niet of ben je ongeduldig, no worries, ze zullen nog altijd heerlijk smaken.

Verwarm de oven voor bij 180° C. Vet een taartvorm van 20 cm diameter in – bij voorkeur met een verwijderbare bodem, dat maakt het een stuk makkelijker. Of je kan doen zoals ik en 6 flanvormpjes gebruiken. Beboter en bebloem ze wel goed. Rol je deeg uit tot een dikte van ca. 5 mm op een bebloemd aanrecht. Schik je deeg in de ingevette bakvorm(en) en gebruik je vingers om het deeg goed in de holtes van je taartvorm(en) te duwen.

Als je deeg scheurt of je slaagt er niet in om het in één keer in de vorm aan te brengen, geen paniek, maak gewoon de gaten dicht met extra deeg. Zorg er gewoon voor dat de hele vorm mooi bedekt is. Prik de bodem een aantal keer in met een vork.

Dek je deeg af met bakpapier en vul de vorm(en) met bakparels. Schuif in de oven voor 15 minuten. Verwijder het papier en de bakparels en bak nog 5 minuten verder.
Haal uit de oven en laat afkoelen.

Terwijl het deeg afkoelt, start je met het maken van de amandelvulling. Klop de suiker en boter samen. Voeg het amandelpoeder, het vanille-extract, het cacaopoeder en de melk toe.

Wanneer het deeg volledig is afgekoeld, haal je de peren uit het pocheervocht. Strijk de amandelcrème in een gelijke laag op de bodem uit en verdeel er de peerhelften over. Druk ze wat in de crème. Wees voorzichtig met de peren, want ze zijn glad en zacht!

Schuif de taartvorm(en) terug in de oven bij 180° C voor 40 à 50 minuten. Na die tijd zou de amandelcrème lichtjes gerezen moeten zijn en loskomen van de peren.

Laat het pocheervocht gedurende 5 à 10 minuten inkoken tot een heerlijke, rode siroop.

Serveer de taart(jes) met een bolletje vanilleijs. Sprenkel er wat siroop over.

Bron: recept van de blog Baking with Gab.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Chocoladetaartjes met in frambozensiroop gepocheerde peren

by Myriam time to read: 3 min
4
%d bloggers liken dit: