Enige tijd geleden kreeg ik een mailtje van Delhaize met de vraag of ik voor Maria Lichtmis op 2 februari pannenkoeken wou bakken. Ik mocht zelf kiezen: hartig of zoet. In ruil mocht ik een pak zelfrijzende bloem, een fles melk en zakjes vanillesuiker gaan halen èn 2 artikelen naar keuze uit het speciaal voor de gelegenheid samengestelde gamma: een siliconen spatel, een penseel, een pannenkoekenpan, een suikerverdeler, een mengkom met antislipbodem… Ik koos voor de 2 laatste items, winkelprijs respectievelijk € 9,59 en € 8,95, maar voor mij dus helemaal gratis!
Zo’n vraag moet je mij geen 2 keer stellen. Tuurlijk wilde ik dat! Maar een gewone pannenkoek posten op mijn blog? Dat kon ik toch niet maken, dus ging ik op zoek naar iets originelers. Ik schuimde het net af en stootte al snel op “het recept voor de lekkerste pannenkoeken” van De Suikerfee. Geef toe, kan tellen als titel… Het recept staat dan ook op nummer 1 in Google.
Maar hoe kon ik die lekkere pannenkoeken speciaal maken? Door er een buideltje van te maken en ze op te vullen met gekaramelisseerde appeltjes en te serveren met een bolletje speculoosijs. Dat leek me wel iets.
Zo gezegd, zo gedaan. Het resultaat mag gezien èn geproefd worden. Hiermee oogst je gegarandeerd succes op Maria Lichtmis… of op één van de andere 364 dagen van ’t jaar, want zo’n pannenkoek, dat smaakt altijd!
Merci, Delhaize!
Nodig voor 4 personen
Voor de pannenkoeken (7 à 10 stuks):
200 g zelfrijzende bloem
1/2 liter melk
30 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
Scheut maïsolie
Boter
Voor de gekaramelliseerde appeltjes:
2 Jonagold appels
1 kl kaneel
5 kl rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
Klein beetje boter
Voor de afwerking:
Enkele speculaaskoekjes, verkruimeld
Poedersuiker
Speculaasijs
Bereiding
Zeef de bloem in een mengkom en voeg de suiker toe. Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de eieren aan toe. Voeg 1/3 van de melk toe en begin het deeg te kloppen met de garde of de handmixer. Voeg de rest van de melk toe en een snuifje zout.
Optioneel kan je een scheut maïsolie (of zonnebloemolie) toevoegen. Dan heb je minder vetstof nodig tijdens het bakken. Het geheel goed mixen tot een effen deeg.
Begin nu met bakken. Zorg dat de pan ingevet en goed heet is voor je begint te bakken. Giet een kleine pollepel deeg op en zodra het deeg bovenaan niet meer vloeibaar of vochtig is, of als de randjes krokant beginnen te worden, kan je de pannenkoek draaien en nog kort de ommezijde bakken.
Door met je pan te draaien tijdens het opgieten van het deeg, wordt het beslag mooi gelijkmatig verdeeld. Het invetten van de koekenpan tussen de pannenkoeken door, zorgt ervoor dat deze niet gaan plakken. Het handigste vind ik keukenpapier in de boter wrijven en daarna in de pan. Door een stapeltje pannenkoeken af te dekken met een omgekeerd bord blijven ze langer warm.
Tijdens het bakken van de pannenkoeken schil je de appels. Verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes.
Doe een heel klein beetje boter in de pan en doe de appeltjes erbij.
Doe 1 kl kaneel, 5 kl rietsuiker en 1 zakje vanillesuiker bij de appelblokjes. Hussel de appeltjes goed door elkaar. Dit hoef je niet met een lepel of een spatel te doen. Je kan de pan gewoon heen en weer bewegen.
De suiker smelt waardoor er een karamellaagje over alle stukjes appel komt. Blijf de pan bewegen en laat de appeltjes op het laatst telkens even rusten zodat de karamel wat hard kan worden.
Op het einde moet je goed opletten, want de karamel verbrandt snel.
Leg nu een warme pannenkoek open op een bord. Schep er 1/4 van de gekaramelliseerde appeltjes op en plooi dicht tot een mooi buideltje. Zet vast met 2 bamboeprikkers.
Leg wat verkruimelde speculaas naast de pannenkoek en schik hierop een quenelle speculaasijs. Kaneelijs past hier ook goed bij.
Werk af met poedersuiker uit de suikerstrooier.
Bron: recept van de pannenkoeken, blog van De Suikerfee, recept van de gekaramelliseerde appeltjes, blog van Miss Lipgloss.
Klinkt heerlijk!
Dat ziet er héél lekker uit !
Zonet geprobeerd, en lekker met die appeltjes!
Dat lees ik graag, Hilde! x
Hoe kan je die hete pannenkoek tot buideltje binden ? Kon dit niet vasthouden….
Dag Patricia
Mijn vingers zijn ondertussen hitte-proof na al die jaren. 😉
Of anders even laten afkoelen en snel terug opwarmen (in de microgolf).
Succes!