Verse vijgen, sorbet van “neusjes”

Vijgen en cuberdons. Warm en koud. Crunchy en moelleux. Wat een geslaagd huwelijk! Wie had dat gedacht? Ikke niet. Gelukkig is er chef Dehens die voor “koppelaar” gespeeld heeft.
Laat het ijs je niet afschrikken. Je hoeft helemaal niet te vanneren op het vuur. Geen risico op een ‘omelet’ dus. Gewoon alles mengen, laten koud worden en afdraaien in de sorbetière. Klaar is Kees!

Nodig voor 8 personen

16 grote vijgen
4 kl donkerbruine suiker
4 nootjes boter

4 el bruine suiker
2 el balsamico azijn
2 el pijnboompitjes
1 kl koriander

750 g melk
125 g room
75 g suiker
200 g neusjes (cuberdons)

Kletskopjes voor de afwerking (facultatief)

Werkwijze

Snij 8 vijgen in, maar niet volledig door.
Meng de bruine suiker en boter (gelijke delen) en vul de ingesneden vijgen ermee op.
Plaats gedurende 5 minuten in de oven op 180° C.

Versnij de overige 8 vijgen in stukken.
Bak ze in een pan met boter en bestroi met de suiker. Laat lichtjes caramelliseren.
Voeg de pijnboompitjes eraan toe.
Blus met de azijn.
Voeg op het laatst de fijngesneden koriander toe.

Breng de melk, room met de suiker aan de kook.
Voeg de neusjes eraan toe en laat alles goed smelten.
Koel af en draai tot sorbet in een ijsmachine. Dit geeft een smeuïg ijs.

Afwerking

Schik de puree van vijgen in een diep bord.
Plaats de vijg uit de oven erop.
Werk af met de sorbet.
Schik er eventueel een koekje (kletskopje) op.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , ,

Verse vijgen, sorbet van “neusjes”

by Myriam time to read: 1 min
1
%d bloggers liken dit: