Nu ja, ik was gelukkig (een kinderhand is gauw gevuld ?) en kon eindelijk aan de slag met de magische taart met geitenkaas en vijgen. Was het al die moeite wel waard? Absoluut! Oordeel zelf maar. Is het geen plaatje? Uiteraard kan je zelf gewoon een cakevorm of ronde bakvorm of zo gebruiken. Ik wil jullie niet op kosten jagen. ?
Nodig voor 1 magische taart met geitenkaas en vijgen (10 personen)
3 eieren, gescheiden
3 afgestreken el honing
70 g roomboter, gesmolten
120 g verse, zachte geitenkaas (type Chavroux)
50 g bloem
2 snufjes Provençaalse kruiden
370 ml melk, op kamertemperatuur
100 g gedroogde vijgen, in kleine stukjes
75 g halfharde geitenkaas (ronde schijf), in blokjes
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Extra:
Een savarin- of lage tulbandvorm van 22 cm, van siliconen of ingevet met boter en bekleed met bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150° C (gasstand 2).
Klop de eidooiers los met honing en gesmolten boter tot het een glad mengsel is. Roer de verse geitenkaas erdoor. Voeg dan de bloem, zout, peper en Provençaalse kruiden toe en klop een paar minuten.
Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en klop tot het een glad beslag is.
Klop de eiwitten stijf en roer ze met een garde voorzichtig door het beslag.
Verdeel de stukjes vijg over de bodem van de bakvorm, gevolgd door de blokjes halfharde geitenkaas.
Schenk het beslag erover en bak 50 minuten in de oven. Als de hartige taart uit de oven komt, zal deze in het midden nog wat wiebelig zijn.
Zet minstens 2 uur in de koelkast voor je de taart uit de bakvorm haalt. Dien koud op.
Tip van de chef:
Vervang eens de helft van de geitenkaas door roquefort, als je daarvan houdt.
Dien op met lollo rossa, gedroogde vijgen en feta.
Bestrooi met verse peterselie.
Bron: recept uit het boekje Magische Taarten.
TIP: Vervang eens de helft van de geitenkaas door roquefort
Welke geitenkaas vervang je dan de zachte geitenkaas of de halfharde geitenkaas?
Ik zou de halfharde vervangen, aangezien Roquefort ook een harde kaas is.
Succes en smakelijk!