Magische taart met geitenkaas en vijgen

Ik ben een doorbijtertje. Piet Precies is my middle name. Als iets in mijn hoofd zit, dan zit het niet in m’n ***. Zo wilde ik deze magische taart met geitenkaas en vijgen maken, maar enkel en alleen op voorwaarde dat ik dezelfde vorm vond als die die gebruikt werd in het oorspronkelijke recept. Zoeken, dat ik gedaan heb. Man, man, man! Op het internet, bij speciaalzaken,… die vorm was nergens te vinden. Tot ik hem, bij toeval, tegenkwam bij Dille & Kamille (waar ik binnengestapt was om zo’n witte ouderwetse opscheplepel te kopen voor 3 EUR en uiteindelijk buitenkwam met een kasticketje van meer dan 70 EUR)…

Nu ja, ik was gelukkig (een kinderhand is gauw gevuld 😂) en kon eindelijk aan de slag met de magische taart met geitenkaas en vijgen. Was het al die moeite wel waard? Absoluut! Oordeel zelf maar. Is het geen plaatje? Uiteraard kan je zelf gewoon een cakevorm of ronde bakvorm of zo gebruiken. Ik wil jullie niet op kosten jagen. 😉

 

Magische taart met geitenkaas en vijgen

 

Nodig voor 1 magische taart met geitenkaas en vijgen (10 personen)

3 eieren, gescheiden
3 afgestreken el honing
70 g roomboter, gesmolten
120 g verse, zachte geitenkaas (type Chavroux)
50 g bloem
2 snufjes Provençaalse kruiden
370 ml melk, op kamertemperatuur
100 g gedroogde vijgen, in kleine stukjes
75 g halfharde geitenkaas (ronde schijf), in blokjes
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Extra:
Een savarin- of lage tulbandvorm van 22 cm, van siliconen of ingevet met boter en bekleed met bakpapier

 

Magische taart met geitenkaas en vijgen

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150° C (gasstand 2).

Klop de eidooiers los met honing en gesmolten boter tot het een glad mengsel is. Roer de verse geitenkaas erdoor. Voeg dan de bloem, zout, peper en Provençaalse kruiden toe en klop een paar minuten.

Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en klop tot het een glad beslag is.

Klop de eiwitten stijf en roer ze met een garde voorzichtig door het beslag.

Verdeel de stukjes vijg over de bodem van de bakvorm, gevolgd door de blokjes halfharde geitenkaas.

Schenk het beslag erover en bak 50 minuten in de oven. Als de hartige taart uit de oven komt, zal deze in het midden nog wat wiebelig zijn.

Zet minstens 2 uur in de koelkast voor je de taart uit de bakvorm haalt. Dien koud op.

 

Tip van de chef:
Vervang eens de helft van de geitenkaas door roquefort, als je daarvan houdt.

Dien op met lollo rossa, gedroogde vijgen en feta.

Bestrooi met verse peterselie.

 

Magische taart met geitenkaas en vijgen

 

Bron: recept uit het boekje Magische Taarten.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Magische taart met geitenkaas en vijgen

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: