Eendenfilet met vijgen, geglaceerde wortelen

Ik besef dat het vandaag en dit weekend totaal geen herfstweer wordt en dus geen weer om deze eendenfilet met vijgen en geglaceerde wortelen te maken en op tafel te zetten, maar vorig weekend was het dat wel en ik kan jullie verzekeren dat ik mijn hartje hieraan heb opgehaald. Herfstkost ten top! Ik zou zelfs zeggen: kerstkost ten top! Alleen zou ik er dan nog een aardappelgerecht bij serveren: fondant patatjes bvb. of amandine aardappelen of wafeltjes. Aan keuze en inspiratie geen gebrek op mijn blog. 😉

Ik serveerde hier een Médoc wijntje bij, kwestie van na mijn looptrainingen ook een eerste dranktraining te houden voor mijn marathon over 2 weken. Ah ja, ik wil niet onbeslagen op het ijs komen he! Beetje weinig training, zeg je? No worries, morgen ga ik er ook nog een lap(je) opgeven: trouw van mijn dochter. Het wordt sowieso dorstig weer. En mijn gouden dancing shoes gaan overuren maken. 🙃

 

Eendenfilet met vijgen, geglaceerde wortelen

 

Recept voor eendenfilet met vijgen, geglaceerde wortelen

(Voor)bereiding: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de eendenfilet:
4 stuks eendenfilet
13,5 cl rode wijn
4 vijgen
1 snufje fijn zout
Zwarte peper van de molen en zout

Voor de geglaceerde wortelen:
1/2 bussel wortelen met loof
1/2 ui
1 klontje boter
28,5 g gekonfijte citroen, in fijn brunoise
Rasp van 1/2 citroen
1,5 takje dragon
Peper en zout

 

Werkwijze

Voor de eendenfilet:
Verwijder het overtollige vet van de eendenfilet en snijd het vel kruiselings in met een scherp mes. Zorg dat je niet in het vlees snijdt. Kruid de eendenfilet met zout.

Zet een pan op het vuur (zonder vetstof!), leg de eendenfilet erin met de velkant naar onder en laat zachtjes kleuren. Snijd ondertussen de vijgen in 4.

Keer de eendenfilet om zodra de velkant mooi gekleurd is, ontvet de pan en deglaceer met de rode wijn. Voeg vervolgens de vijgen toe. Zet het vuur lager en bak de eendenfilet gedurende een 10-tal min, terwijl je hem regelmatig besprenkelt met het kookvocht tot je een siroopachtige consistentie krijgt. Breng de eendenfilet tot slot op smaak met een draai van de pepermolen.

 

Voor de geglaceerde wortelen:
Schil de ui en hak hem fijn.

Schil de wortelen en versnijd ze in schuine stukken. Doe de olijfolie in een wok en laat de versnipperde ui erin sueren. Schik de wortelen in de wok en voeg de suiker, een snufje zout en het klontje boter toe. Zet de wortelen half onder met water. Knip een cirkel bakpapier uit met de diameter van de wokpan en maak een gat in het midden. Dek er de groenten mee af. Laat de wortelen op een zacht vuurtje gaar stoven tot al het vocht verdampt is. Voeg er op het laatst de brunoise van gekonfijte citroen aan toe. Werk af met fijngesneden dragon en kruid naar smaak met peper en zout.

 

Afwerking

Schik de eendenfilet en de wortelen op het bord zoals op de foto en werk af met de saus met de vijgen.

 

Eendenfilet met vijgen, geglaceerde wortelen

 

Bron: mix van 2 recepten (recept 1 & recept 2) van de site Atelier des Chefs.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Eendenfilet met vijgen, geglaceerde wortelen

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: