Elk recept dat hier verschijnt, wordt door mij gemaakt, gefotografeerd en uitgetypt. Daar maak ik geen uitzonderingen op. Nooit. Tot vandaag… Voor deze macarons met Parmaham, meloen en kaviaar laat ik al mijn principes varen. Wat ik wel nog deed voor ik Roger van Damme’s macarons met veel smaak verorberde? Ik maakte snel de foto. Tussen de soep en de patatten. Letterlijk. (Ik moet eerlijk toegeven dat ik ‘m stiekem heel mooi vind. De perfecte blur. Oh ja, deze Piet Precies is niet rap content).
Tip bij dit recept: proef alles tesamen. De macaron, de Parmaham en de kaviaar. Wat een smaakexplosie! Mijn man kon er niet over zwijgen. Zelfs ’s anderendaags herhaalde hij nogmaals hoe lekker dit wel niet is, nadat hij het de avond zelf al meermaals benadrukt had. Mijn man die lyrisch wordt, dat gebeurt ook niet vaak.
Jullie hebben het al door: ik kreeg Roger van Damme’s macarons thuisgestuurd. Elk jaar pakt PR Style, het PR-bureau van het Consorzio del Prosciutto di Parma, uit met een Actie met grote A. Een greep uit de initiatieven die ik in de afgelopen jaren mocht meemaken: desserts met Parmaham door Roger van Damme, een perslunch bij Peppe of bij Seppe Nobels,… Vorig jaar ging niemand minder dan driesterrenchef Viki Geunes creatief aan de slag met Parmaham! In een ver verleden was ik zelfs te gast in Parma. Wat vliegt de tijd.
Roger van Damme’s macarons met Parmaham, meloen en kaviaar
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid
Ingrediënten
Voor de macarons:
- 300 g amandelpoeder
- 300 g poedersuiker
- 110 g verse eiwitten
- 300 g suiker
- 75 g water
- 110 g eiwit, van 1 dag oud
Voor de meloengelei:
- 200 g cantaloupe Charentais-meloen puree
- 10 g gelatine, geweekt
- 20 g water
- 10 g suiker
Voor de crème van Parmaham:
- 200 g Philadelphia Original roomkaas
- 50 g Parmaham
- Peper en zout
Extra voor de presentatie:
- Parmaham
- Royal Belgian Caviar
Instructies
Voor de macarons:
- Verwarm de oven voor op 150° C
- Meng het amandelpoeder en de poedersuiker en zeef het mengsel door een fijne zeef.
- Kook suiker en water in een pan tot 119° C.
- Giet het eiwit van 1 dag oud in een kom en klop het op tot een schuimige massa.
- Voeg de suikersiroop in een vloeiende beweging toe. Gebruik liever geen klopper, zo voorkom je het stollen van de suiker. Klop dit mengsel koud.
- Meng 110 g van het verse eiwit onder het amandelpoeder en de poedersuiker.
- Vul een spuitzak met een spuitmondje van max 1/2 cm met het beslag.
- Spuit het beslag van de macarons op een bakmatje in cirkels en schuif op een bakplaat.
- Laat de macarons 1 uur drogen (er moet een droog vliesje ontstaan op de macarons).
- Bak de macarons 10 min in de warme oven.
- Haal het matje na het bakken van de plaat en laat afkoelen.
Voor de meloengelei:
- Breng de 10 g suiker, het water en de meloenpuree aan de kook.
- Klop van het vuur de uitgeknepen gelatine onder de puree.
- Roer goed door.
- Stort het mengsel meteen uit op een langwerpig plaatje met opstaande rand.
- Laat opstijven.
Voor de crème van Parmaham:
- Snij de Parmaham zeer fijn.
- Meng met de Philadelphia.
- Kruid af naar smaak met peper en zout.
- Gebruik een spuitzak om de macarons met de Parmaham crème te vullen.
Presentatie:
- Leg de macarons schelpjes open op je werkblad.
- Beleg ze met de meloengelei.
- Spuit de crème van Parmaham op de helft van de schelpjes.
- Sluit de macarons met de overige schelpjes.
- Maak roosjes van Parmaham. Leg de roosjes en de macarons op een bord.
- Net voor het serveren, werk je de macarons af met de Royal Belgian Caviar.
Bron: recept van Roger van Damme voor Parmaham.
Beste Myriam
Bedankt voor het delen van dit recept. Begrijp ik dat dan goed dat de kaviaar bovenop de macaron komt? Eet je het roosje parmaham dan samen mee op? Of eerder als extra garnering op het bord?
Bedankt alvast.
De kaviaar wordt inderdaad op de macaron gelepeld en de roosjes Parmaham steek je samen mee in je mond. De hemel op aarde!
Dag Myriam,
Bedankt voor al die leuke receptjes!
Er is me iets niet zo duidelijk in dit recept. Stap 6 betekent dus dat je het eiwit ongeklopt met het amandelpoeder en de suiker mengt en nadien dat mengsel onder het koud geklopte eiwitmengsel spatelt? Ik wist niet dat je macarons kon maken met een deel niet geklopt eiwit.
Annemie
Dat kan inderdaad. Gewoon spatelen.
Succes!
Macarons maken is niet makkelijk. Probeer het dus zeker eens op voorhand uit!
Großartige Kombination!!!
Danke und viele Grüße sendet,
Gabriel
Vielen Dank, Gabriel!
Ziet er heerlijk uit.
Hoeveel stuks maak je met deze hoeveelheid ?
Dag Chantal,
Dat weet ik dus niet. Ik kreeg de macarons kant-en-klaar klaargemaakt door Roger én ik kreeg het recept.
Sorry!
Zeer mooi recept zoals we van jou gewoon zijn! Ik probeerde het na te maken maar de mooie laagjes lukken mij niet. Hoe kan je vermijden dat de meloengel en ham niet in elkaar overlopen?
Ik kan hier helaas niet op antwoorden, aangezien ik dit recept niet zelf gemaakt heb. Ik kreeg de koekjes opgestuurd. Die werden voor mij gemaakt door Roger van Damme. Sorry!
Ik heb het gemaakt volgens het recept. Bij mij stijfde de meloengel mooi op in de ijskast. . Ik kon er strakke rondjes van snijden. Ook de mousse was goed spuitbaar.
Dankjewel, Chantal, voor deze reactie!
Waar vind je de meloenpurree?
Ik koop al mijn fruitpurees in de diepvries van Boiron bij Sligro. Hanos kan ook! Als lid van de Dolce Club mag je daar als particulier ook binnen:
https://dolceworld.com/nl/word-dolce-lid.
Ook bij Horeca Totaal in Brugge of Oostende vind je die. Daar mag je als particulier sowieso binnen.
Bedankt Myriam
Dag Myriam, Hoeveel macarons heb je in dit recept?
Geen idee, sorry. Ik kreeg het recept doorgestuurd en de macarons kant-en-klaar gebakken door Roger van Damme, zoals ik in mijn intro schrijf.