Hap en Tap logo zonder streep
Oester met kalfstartaar, avocadocrème, gepofte quinoa

Oester met kalfstartaar, avocadocrème, gepofte quinoa

24 aug 2022 | Hapjes

Ik ga maar 2 dingen zeggen over deze oester met kalfstartaar. 1. Ik ben totaal geen oesterfan, maar toch heb ik deze met veel smaak opgegeten (OK, de smaak van de oester wordt afgezwakt door de kalfstartaar). 2. De reactie van mijn man: dit is iets dat je moet maken wanneer we gasten hebben. Dat kan al tellen he?

Het idee voor deze oester met kalfstartaar komt doordat ik die combinatie in iemands stories zag passeren. Vraag me niet bij wie, dat weet ik niet meer. Maar wat ik wel weet, is dat die combinatie oester met kalfstartaar het allereerste recept was dat ik ooit bij David Selen maakte (ondertussen een 15-tal jaar geleden). Ja, ik heb een goed geheugen voor dingen die me interesseren. Vraag me niet wie minister van onderwijs is, ik weet het toch niet. Vraag me niet wat de hoofdstad is van pakweg Ijsland, niet het flauwste idee. Maar vraag je me bvb. wie chef is van Noma, dan antwoord ik zonder verpinken René Redzepi.

Dussssss deze oester met kalfstartaar is een topreceptje. Eentje dat je met Kerst kan serveren! Ik zal het voor jullie noteren. 😉 Ja, ik begin er vroeg aan dit jaar en daar heb ik een goeie reden voor: met een beetje geluk loop ik op 11 december de marathon van Honolulu. En dat zou betekenen dat ik dus minder tijd heb om een uitgebreid kerstmenu voor te bereiden zoals ik andere jaren doe. Maar dat is dus nog niet zeker. Om de trip naar Hawai (en naar San Francisco en Los Angeles) te kunnen maken, moeten er 15 deelnemers zijn van mijn club. De teller staat voorlopig nog maar op 12 en dat is al een hele tijd zo. Inschrijven moet voor 5 september, dus duimen jullie even voor me mee? Dit is echt een once in a lifetime!

Oester met kalfstartaar, avocadocrème, gepofte quinoa

Oester met kalfstartaar, avocadocrème, gepofte quinoa

Oester met kalfstartaar, avocadocrème, gepofte quinoa

Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans

Ingrediënten
  

Voor de oester met kalfstartaar:

 • 6 holle oesters
 • 100 g kalfsfilet
 • Peper en zout
 • Olijfolie
 • Chardonnay azijn

Voor de avocadocrème:

 • 1 avocado
 • 80 g Griekse yoghurt
 • 1 el sushiazijn
 • 1/2 limoensap
 • Witte peper en zout

Voor de afwerking:

 • Eetbare bloemetjes
 • Gepofte quinoa

Instructies
 

Voor de oester met kalfstartaar:

 • Snijd de kalfsfilet met een scherp mes in tartaar.
 • Breng de tartaar op smaak met peper en (weinig) zout, olijfolie en wat Chardonnay azijn.
 • Haal de oesters uit hun schelpen en snijd ook de oesters fijn.
 • Meng de fijngesneden oesters onder de kalfstartaar en doe terug in de schoongemaakte schelpen.

Voor de avocadocrème:

 • Doe alle ingrediënten voor de avocadocrème in de blender en mix glad. Doe de crème in een spuitzak. 

Voor de afwerking:

 • Spuit 3 toefjes avocadocrème op de oesters met kalfstartaar.
 • Strooi er wat gepofte quinoa over voor de bite.
 • Werk af met eetbare bloemetjes.

Notities

Ik kon ervoor kiezen om zelf quinoa te poffen, maar ik maakte het mezelf gemakkelijk en kocht gepofte quinoa van het merk Jordà. Ik kocht dit bij Sligro ISPC in Gent.
Trefwoord avocado, avocadocrème, gepofte quinoa, kalfstartaar, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2022, oester, oesters, quinoa, tartaar

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.474 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Elise Brodeoux

  Hey Myriam; dat ziet er een toppertje uit..thanks! Ik moet zeggen ik ben echt ook geen oesterfan. Zou dit kunnen die oester vervangen door cocquille Saint Jacques? ..en dan serveren in van die kleine schelpjes ? Wat is jou gedacht hierover?
  Fijne dag nog en veel kookgenot. Groetjes, Elise.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Elise,
   Dat kan je inderdaad doen, want coquille eet je ook rauw. Al zou ik je aanraden om dit recept toch eens te proberen. Desnoods vermeerder je de hoeveelheid tartaar en voeg je minder oester toe. Doordat de oester fijngesneden is en gemengd onder de tartaar proef je hem veel minder en heb je helemaal niet die glibberige structuur. Dit is dus écht een instapmodel om oesters te leren eten. Trust me! Ik ging je voor. 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Insta inspiration

Oester met kalfstartaar, avocadocrème, gepofte quinoa

by Myriam Minne time to read: 2 min
2