Ik kwam heel toevallig op het idee voor dit kaashapje. Ik ontdekte het op de Instagram feed van Minister van Eten en wel op 16 januari 2023. Mijn reactie: I see it and I want it! En dus begon ik rond te surfen op zoek naar een recept voor een kaaskoekje. Dat vond ik op Hap & Tap. Goeie blog met leuke recepten! 😉 Het recept voor een kaasmousse vond ik bij de lieverds van The Food Tryout. Dan hoefde ik alleen nog de kaas te zoeken. Minister Robby gebruikte Comté, maar ik wilde iets anders. En dus what’s app’te ik naar Victor van Little Cheese Farm, een kaasboerderij in Lotenhulle, met de vraag welke kaas hij me kon aanbevelen voor dit kaashapje. Mijn bericht werd verstuurd om 9u41 en zijn reactie kwam binnen om… 9u41: “ik kan hiervoor de Lochtenberger aanbevelen“.
Victor is een jonge ondernemer en een persoonlijke kennis en dus geef ik hem graag een duwtje in de rug. Dat deed ik al 3 keer eerder: met een Gents kaaskroketje, met een kaaskrokantje om een gazpacho 2.0 af te werken en met tartaar die ik afwerkte met een award winning raspkaasje. De Lochtenberger is een halfharde kaas die gemaakt wordt van gepasteuriseerde Jersey koemelk en 8 weken rijpt. Zijn smaak is fruitig met een lichtzoete toets in de nasmaak. 😋
Voor het kaaskoekje gebruikte ik mijn Foresta mal. Pst, ze staat in promotie momenteel!
3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp
Ingrediënten
Voor het kaaskoekje:
- 75 g Lochtenberger geraspt
- 40 g boter
- 50 g bloem
- 40 g water
- 50 g eiwit
Voor de kaasmousse:
- 1 blaadje gelatine
- 50 ml volle melk
- 50 ml volle room
- 1 eiwit
- 50 g Lochtenberger, geraspt
Voor de afwerking:
- 1 blok Lochtenberger
Instructies
Voor het kaaskoekje:
- Mix alle ingrediënten goed glad en smeer uit in een sjabloon.
- Bak gedurende 5 min in de oven op 175° C.
- Haal de koekjes meteen uit het sjabloon, terwijl ze nog warm zijn. Laat ze afkoelen.
Voor de kaasmousse:
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm de melk in een pan, samen met de Lochtenberger kaas. Laat het geheel verder opwarmen tot de kaas gesmolten is.
- Knijp de gelatine uit en meng deze met het kaasmengsel. Laat dit even afkoelen.
- Klop de room en het eiwit in aparte kommen stijf.
- Meng eerst de room met het kaasmengsel. Spatel vervolgens het opgeklopte eiwit erdoor.
- Doe de mousse in een spuitzak en laat die 2 uur opstijven in de koelkast.
Afwerking:
- Spuit de mousse op de kaaskoekjes.
- Rasp er net voor het serveren de kaas over.
Bron: receptidee geïnspireerd door Minister van Eten, recept voor het kaaskoekje van chef Jo Nelissen en recept voor de kaasmousse van The Food Tryout.
Ziet er zeer goed uit. Ik ga het onmiddellijk maken maar ga de mousse in een pani puri spuiten. Gaat ook heel lekker zijn en ook mooi om te presenteren.
Hoeveel weegt een blaadje gelatine. Ik heb er van 3 gram..
Ik ook. 🙂
Pani puri ken ik niet.
Panipuri ist ein in Nordindien, Nepal, Bengalen und Pakistan beliebter Snack, den man überwiegend auf der Straße kauft, aber auch selbst herstellen kann. Es gibt verschiedene Varianten der Würzung und der Sauce. Die Speise ist je nach Region auch als Phuchka, Pakodi, Phulki, Gup Chup oder Gol Gappa bekannt. Wikipedia
Hoffe es hilft ihnen!?
Grüße,
Gabriel
Ooooh, danke, Gabriel!
Rezept klingt köstlich, wie alle ihre Rezepte!
Grüße,
Gabriel
P.S.: Guten Rutsch ins in neue Jahr, viel Gesundheit und alles was sie sich für die Zukunft wünschen.
Vielen Dank, Gabriel. Unglaublich, dass ich sogar deutschsprachige Follower habe. Auch Ihnen ein frohes neues Jahr!
Reactie *Entschude für die Rechtschreibfehler, das sollte natürlich viel Gesundheit bedeuten und nicht fiel.
Grüße,
Gabriel
P.S.: Ich lese ihren Blog schon Jahre.
Thank you, Gabriel. All the best for 2024!