Een Gents hapje, wat een tongbreker voor een West-Vlaamse! Ofwel wordt dat een Hents Hapje of als we heel hard onze best doen een Gents gapje. De combinatie van een g en een h in 2 opeenvolgende woorden, da’s onbegonnen werk. (In een ver verleden was ik te gast in het consumentenprogramma Recht van Antwoord op tv en mijn grootste angst was dat mijn West-Vlaams accent zou opvallen. Dat deed het niet btw. Maar dat verhaal is voor een andere keer!).
Hoe ik als West-Vlaamse erbij kom om dan een Gents hapje te maken (en dat dan nog op de vooravond van de clash AA Gent – Club Brugge aanstaande zondag)? Wel, ik ontmoette onlangs de zoon van een goede kennis van me. Die had Little Cheese Farm overgenomen, een kaasboerderij in Lotenhulle met veel (en) lekkere kazen. Omdat ik vind dat je jonge mensen moet steunen en alle kansen geven, beloofde ik hem om elke maand een recept te maken met een van zijn kazen. Geen “paid partnership”, maar puur “uit sympathie”.
Ik stuur hem mijn receptidee door en hij laat mij weten welke kaas daarvoor het best geschikt is. Om te beginnen, wilde ik kaasballetjes maken als aperitiefhapje. Toen hij mij daarvoor de Gentenaer aanraadde, een Belgische gouda, 6 maanden ambachtelijk gerijpt op houten planken, dacht ik spontaan aan een combinatie met Gandaham, ook al uit de Arteveldestad én mosterd. Gent heeft met Tierenteyn immers ook een mosterdfabriek. Win-win-win! (Je zou hier ook nog een Gents biertje kunnen bij serveren. Win-win-win-win!)
Wel, lieve volgers, ik kan jullie verklappen dat dit Gents hapje een schot in de roos was. Ontsproten aan een West-Vlaams brein. En nu maar duimen dat de West-Vlamingen die Gentenaren opeten aanstaande zondag! #COYB
Ik presenteerde het Gents hapje op een mini bordje gekocht bij Leen van Happy Keramiek, een ex-collega van me.
Gents hapje
Ingrediënten
Voor de kaasballetjes:
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 200 ml melk
- 200 g Gentenaer, grof geraspt
- 1 snufje muskaatnoot
- 1 eiwit
- Paneermeel
- Frituurolie
Voor het ingelegd mosterdzaad:
- 55 g mosterdzaad
- 100 ml water
- 100 ml azijn
- 2 el suiker
- 1 snufje zout
Voor de afwerking:
- 1 pakje Gandaham
- Stronkjes witlof
Instructies
Voor de kaasballetjes:
- Smelt de boter in een sauspan. Roer de bloem door de boter. Giet met kleine beetjes tegelijk de melk in de pan en klop alles met een garde tot een glad mengsel. Laat de saus onder voortdurend roeren enkele minuten zachtjes pruttelen.
- Giet de saus in een groot diep bord of schaal en laat afkoelen. Snijd het stevig geworden mengsel in blokjes en maak er met behulp van twee lepels balletjes van.
- Klop in een diep bord het eiwit met 1 el water los. Vul een 2de diep bord met paneermeel.
- Rol de balletjes eerst door paneermeel, dan door het losgeklopte eiwit en tenslotte nog een keer door paneermeel.
- Frituur de balletjes in olie van 180° C in enkele minuten lichtbruin en krokant. Bak een paar balletjes tegelijk. Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Voor het ingelegd mosterdzaad:
- Zet een steelpannetje op middelhoog tot laag vuur en verwarm daar het water, azijn, zout en suiker in. Zodra de suiker is opgelost, voeg je het mosterdzaad toe.
- Laat dit nu voor ca. 15 min zachtjes koken. Als het te droog kookt en de zaadjes nog niet de structuur van kaviaar (of kikkerdril) hebben, voeg je nog een klein scheutje azijn en water toe. In totaal laat je dit geheel ca. 10 tot 15 min zachtjes koken voordat je het in een gesteriliseerd potje schept.
Afwerking:
- Snijd de plakken Gandaham in lange repen en vouw ze samen. Schik de Gandaham op de warme balletjes.
- Schep een lepeltje ingelegd mosterdzaad op een topje witlof en schik dat op de Gandaham. Serveer meteen.
Bron: het recept van de kaasballetjes vond ik bij Boodschappen.nl en dat van het ingelegd mosterdzaad bij Keukenmeid, maar het idee om alles te combineren kwam van mezelf. #trots
top
Dankjewel!
Deze komt alvast op mijn kerstmenu dit jaar 🙂
Daar ben ik blij mee!
Dat ziet er al super lekker uit! Dat ga ik zeker ook eens maken
Succes en smakelijk!
Top
Dankjewel!
Kan je het ingelegd mosterdzaad dan nog een tijdje bewaren in die gesteriliseerde bokaal ?
Absoluut. Bewaart zeker nog 3 weken tot 1 maand.
Het kroketje was heerlijk, maar mijn mosterdzaad was wat te bitter?
Pittig of bitter?
echt bitter – ik had een appelazijn gebruikt – maar dat gaf een bittere smaak aan de mosterddril….
Probeer de volgende keer om wat meer suiker toe te voegen.