Bovendien is het een vegetarisch hapje. Of, als je het groter maakt, voorgerecht. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik moeite heb moeten doen om het vegetarisch te houden. Na het loskloppen van de St. Môret wilde die niet terug opstijven en het heeft geen haar gescheeld of ik had er een geweekt en uitgeknepen gelatineblaadje onder geroerd, maar ik bedacht me nog net op het nippertje. (Niet zoals vorig jaar wanneer ik doodleuk kalfsfond gebruikte in de vinaigrette bij een zogezegd ‘vegetarisch’ voorgerecht).
Ik loste het probleem op door het hapje in een dresseerring te maken met een plastic bandje erin. Ik liet alles even terug stevig opstijven in de diepvries en de klus was geklaard. Heb je geen plek in je diepvries, dan raad ik je aan om 1 blaadje gelatine te weken in ruim koud water, die uit te knijpen en die gedurende 30 sec op te lossen in je microgolf. Meng de gelatine onder de St. Môret en laat de hapjes opstijven in de koelkast. Met een mespuntje agar-agar zou het ook lukken én blijft het ook vegetarisch! Ik word nog een kenner. ?
Ingrediënten voor 4 hapjes
Voor het groententimbaaltje:
1 vlootje St. Môret
2 tomaten, gepeld en ontdaan van de pitjes
1 teentje look, fijngehakt
1 courgette
1 aubergine
De blaadjes van 1 takje verse tijm, geritst
Gesneden bieslook
Peper en zout
Olijfolie
Voor het krokantje:
50 g geraspte Passendale
Sesamzaadjes en/of maanzaadjes
Voor het slaatje:
100 g mesclun mix
Olijfolie
Het sap van 1/2 citroen
Werkwijze
Snijd 4 plakjes van de aubergine en de courgette.
Verwarm de oven voor bij 180° C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm vier driehoeken van geraspte Passendale kaas op het papier en strooi er sesam- en/of maanzaadjes over. Schuif in de oven gedurende een 5 à 8-tal min. De kaas moet gesmolten zijn, maar mag nog niet krokant gebakken zijn, anders lukt het niet meer om er kuipjes van te vormen.
Klop de St. Môret kaas los en roer er naar smaak fijngesneden bieslook onder. Kruid met peper en zout en schep in een spuitzak.
Strijk de aubergineschijfjes en plakjes courgette in met olijfolie en strooi er de geritste tijm over. Bak alle plakjes kort in een grillpan op hoog vuur. Laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit de fijngehakte knoflook in de olijfolie. Voeg de tomaten toe en bak gedurende 2 min. Laat afkoelen.
Stel nu het groententimbaaltje samen: schik onderaan in de basis een plakje gegrilde aubergine, hierop komt de tomaat, spuit er nu de St. Môret op en werk af met een plakje courgette.
Breng de salade op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout. Schik de salade in de krokantjes van Passendale en serveer de hapjes meteen.
Bron: recept vertaald van en geïnspireerd op een recept van de website Mujer Hoy.
Voor wie agar agar wil gebruiken : het mespuntje van Myriam kook je in 0,2 dl room in een klein pannetje. Agar agar heeft het niet zo voor de microgolfoven is mijn ervaring
Kan je dit hapje de dag voordien al klaarmaken? Of moet dit lauw/warm gegeten worden?
Nee hoor, dit kan perfect de dag voordien!
Succes en smakelijk.
Myriam
Bij het bericht van Monique : voor wie agar agar gebruikt – maar als ik het recept lees wordt er geen agar agar gebruikt en ook geen room of heb ik het verkeerd voor.
Inderdaad Martine
Ik weet niet meer van waar die reactie komt.
Geen gelatine, geen agar en geen room.
Groetjes,
Myriam