Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur

door | aug 16, 2017 | Hapjes

Dit recept printen? Print dit recept
Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur

Ik ben dol op kaas. Met kaas kan je bij mij niks verkeerd doen. Oude kaas, jonge kaas, blauwschimmelkaas, geitenkaas,… noem maar op en I love it! Toen mijn collegaatje dat de I Love Cheese FB-pagina beheerde, uitviel met rugklachten, lag het dan ook voor de hand dat ik deze pagina van haar zou overnemen. Mijn opdracht gaat trouwens verder dan alleen maar de Facebook community managen. Ik mag ook recepten ontwikkelen met de kazen van Savencia: Passendale, Chavroux, Père Joseph, St. Morêt,…

Als je vraagt naar mijn favoriet, dan aarzel ik niet: Chavroux en de nieuwe Chavroux La Mousse! Mmmmmmh. Dus toen ik dit recept voor een geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur ontdekte op de site van The Great British Chefs (mijn nieuwste ontdekking), maar uiteraard de gebruikte Engelse geitenkaas (Bosworth Ash Log) niet kon vinden, twijfelde ik geen moment om mijn préféré, Chavroux, te gebruiken. Het resultaat was een heerlijk hapje: de geitenkaas matchte perfect met de zoete rode uienconfituur. Eentje dat niet zou misstaan op je kerstdiner. Yep, daar ben ik weer… Nog 130 dagen tot Kerstmis! ?

 

Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur

 

Ingrediënten

Voor de rode uienconfituur:
Olie
400 g rode uien, in dunne plakjes gesneden
1 teentje look, geperst
4 g zout
2 kruidnagels
2 jeneverbessen
3 takjes tijm
50 ml balsamicoazijn
350 g rode bessen gelei

Voor de bodem:
Zout
120 g bladerdeeg (ik gebruikte een vel bladerdeeg van Herta waarvan ik na het bakken 120 g afwoog)
20 g sesamzaadjes
20 g maandzaadjes
120 g ongezouten boter

Voor de cheesecake:
100 g roomkaas (type Philadelphia)
250 g Chavroux piramide natuur
150 ml volle room
1 blaadje gelatine

Voor de afwerking:
1 handvol micro cress

 

Werkwijze

Maak om te beginnen de rode uienconfituur. Doe een beetje olie in een grote pan en bak de dun gesneden ui en look met het zout tot de uien hun vocht afgeven en zacht zijn.

Wikkel de kruidnagels, de jeneverbessen en de tijm in een doekje en doe ze samen met de balsamicoazijn en de rode bessengelei in de pan. Ik had geen doekje en gebruikte een thee-ei. Laat ca. 30 min sudderen.

Verwijder het doekje (of in mijn geval het thee-ei) uit de pan en laat de inhoud van de pan afkoelen in de koelkast tot je hem nodig hebt voor gebruik. Het moet op confituur gelijken.

Verwarm de oven voor bij 175° C.

Maak nu de bodem. Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif dat in de oven gedurende ca. 10 à 15 min of tot het deeg goudbruin kleurt. Laat afkoelen en trek het bladerdeeg uiteen. Cutter het deeg samen met de zaadjes in een blender. Gebruik de zachte boter om het deeg samenhangend te maken.

Bekleed een bakvorm met bakpapier en rol de bodem uit tot ca. 1/2 cm dik. Leg het deeg in de bakvorm en druk stevig aan tot je een egale laag bekomt. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Klop voor de toplaag de 2 kaassoorten samen tot ze zacht zijn. Doe de room in een klein pannetje, breng aan de kook en zet apart.

Week de gelatine in ruim koud water gedurende 4 min, knijp er het overtollige water uit en klop de gelatine door de warme room om op te lossen. Klop de room nu samen met de kaassoorten tot alles goed gemengd is en zacht, zonder klonters.

Giet de kaasmengeling op de opgesteven bodem en laat 2 à 3 uur opstijven tot de cheesecake stevig is.

Gebruik een uitsteekvorm van 2,5 cm diameter of gebruik een scherp mes om de cheesecakes in rondjes, vierkantjes of een vorm naar keuze te snijden. Waarom zou je niet opteren voor sterren met Kerst of voor hartjes met Valentijn?

Werk elk geitenkaas cheesecake hapje af met rode uienconfituur en een micro cress blaadje en serveer meteen.

 

Bron: recept vertaald van de website Great British Chefs.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.045 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

15 Reacties

  1. Mieke Deferme

    Dank voor het “alweer” schitterend recept.
    Staat genoteerd voor de volgende feestmaaltijd.

    Mieke

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Heel graag gedaan, Mieke. Jij bedankt voor het volgen van mijn blog! ?

      Antwoord
  2. lena

    hoeveel wegt de gelatine die hier werd gebruikt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Geen idee, Lena. Ik gebruik altijd de grote blauwe dozen die ik bij Horeca Totaal koop.
      Ik vermoed 3 gram voor 1 blaadje.
      Succes!

      Antwoord
      • lena

        Bedankt! Ik weet daarmee voldoende

        Groeten,

        Lena

        Antwoord
  3. Eefke

    Hoi Myriam,
    Ik zou de hapjes binnenkort graag willen maken maar ik kan niet vinden hoeveel je uit het recept kan halen? Zien er heerlijk uit!
    Groetjes Eefke

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Eefke
      Als ik het me goed herinner, dan haalde ik hier een 5-tal hapjes uit.
      Van de uienconfituur had ik wel nog over, maar die kan je altijd nog serveren bij een stukje wildpastei bv. Die bewaart lang in de koelkast.
      Smakelijk!

      Antwoord
  4. Julia lammertink

    Heey hai! Super gaaf recept , ik
    Had alleen een vraag op wat voor soort plaat maak je dit en hoeveel
    Personen haal je ongeveer uit een recept ?

    Groetjes julia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Julia
      Als ik het me goed herinner, dan haalde ik hier een 6-tal hapjes uit.
      Wat dat bakblik betreft, ik vermoed dat ik een bakring gebruikte van ca. 20 cm diameter.
      Maar als je dit te moeilijk vindt (of vindt dat je hierdoor teveel waste hebt), dan kan je dit hapje evengoed in glaasjes maken: even mooi, even lekker!
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  5. kyra

    Hoi Myriam,

    Wat een prachtige amuse! Kun je misschien aangeven wat de bereidingstijd is? Zou het hapje ook van te voren gemaakt kunnen worden en 3-4 dagen in de koelkast bewaard kunnen worden denk je?
    Alvast bedankt!
    Groetjes,
    Kyra

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Kyra
      Veel werk is dit niet. Het meeste tijd heb je nodig om alles te laten opstijven.
      Als je dit op voorhand maakt, dan zou ik je aanraden om het hapje in een glaasje te serveren. Dan is het niet zo erg als het wat uitzakt. En nog een tip: dek de hapjes/glaasjes zeker af met plasticfolie, want zuivel neemt snel geuren en smaken op van andere dingen in je koelkast.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      PS In een glaasje is dit ook mooi. Ik maakte het ooit tijdens een kookles die ik gaf om de tegenovergestelde reden: er was toen te weinig tijd om het goed te laten opstijven.

      Antwoord
      • Kyra

        Hoi Myriam, bedankt voor je duidelijke reactie en tips!
        Ik kijk er naar uit om het te maken!

        Antwoord
  6. Marianne

    Hoi Kyra, waar zou ik de rode bessen gelei kunnen kopen?

    Lijkt me een leuk overgangshapje na t hoofdgerecht en voor t toetje voor n etentje met onze eetclub.

    Groetjes Marianne

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Marianne
      Aangenaam. Myriam is mijn naam en niet Kyra. 😉
      Ik doe al mijn boodschappen in 1 van de 2 hypermarkten bij mij in buurt, St. Denijs Westrem en Oostakker, en ik vermoed dat ik daar ook gewoon die confituur gekocht heb. Ik herinner me niet dat ik speciaal naar een andere winkel ben moeten rijden.
      Succes!
      Myriam
      PS Als het snel moet gaan, dan kan je dit receptje perfect in glaasjes bereiden. Aangezien je over een eetclub spreekt, vermoed ik dat jullie geen uren hebben om het te laten opstijven. In een glaasje: even mooi en even lekker!

      Antwoord
  7. Marianne

    Hoi Kyra, waar koop je rode bessengelei?

    Groetjes Marianne

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur

by Myriam Minne time to read: 2 min
15
%d bloggers liken dit: