Cheesecake met Philadelphia komkommer & feta en gekonfijte kerstomaten

Twee keer zag ik dit recept voorbijkomen. De eerste keer toen ik van Delhaize hun tweemaandelijks magazine in de bus kreeg. Sinds ik een fotoshoot mocht bijwonen, doorblader ik het magazine met nog meer aandacht en goesting. Toen al viel het recept mij op. Maar toen ik de bijdrage collega-blogger Gregory Bogaert las, ging ik helemaal overstag en kwam dit vegetarische voorgerecht helemaal bovenaan mijn TO DO-lijst te staan.

Ik weet het, ik maak de laatste tijd al eens vaker vegetarische gerechten. Niet dat ik van plan ben om vegetariër te worden, bijlange niet, maar in het kader van mijn (nieuwe) job sta ik hier toch vaker bij stil dan vroeger. Ik verzorg namelijk de communicatie op Facebook van o.a. Lima en daar postte ik onlangs hetvolgende:

Wist-je-datje: Door gedurende 1 jaar 1 dag in de week vegetarisch te eten, spaar je elk jaar het leven van ruim 20 dieren. Wie krijgt daar nu geen supergevoel van? 🙂 Ik plaatste er de foto bij van een keischattig lammetje in de armen van een vrouw.

Eerlijk? Wanneer ik lamskoteletjes in de koeltoog van de slager zie liggen, dan denk ik daar al eens aan… En op donderdag (veggiedonderdag) durf ik al eens kiezen voor vegetarische burgers. Zo probeer ik mijn klein steentje bij te dragen. En vandaag nu dus ook, met deze frisse cheesecakejes.

Nodig voor 4 personen

250 g kerstrostomaatjes
25 g Tuc kaascrackers
70 g zachte vijgen
25 g pecannoten
10 g sesamzaadjes
90 g Philadelphia Light Komkommer & Feta
125 g geitenkaas
10 cl vloeibare room (light is OK)
1,2 g agar agar
1 el maanzaadjes
3 el olijfolie
1,5 el balsamicoazijn
2 kl agavesiroop
Peper en zout

Bereiding

Verkruimel de crackers en doe ze samen met de in grote stukken gesneden vijgen, de pecannoten en de sesamzaadjes in een blender. Mix tot je een deeg krijgt.

Verdeel het deeg over 4 uitsteekringen met een diameter van 5 cm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de ringen in de koelkast of een tiental minuten in de vriezer.

Doe de Philadelphia en geitenkaas in een mengkom.

Warm de room op en strooi er het agar-agar poeder bij. Laat 2 minuten koken en roer goed. Giet de room op de mengeling van geitenkaas en Philadelphia, bestrooi royaal met peper en meng goed. Verdeel dit mengsel over de ringen. Maak de bovenkant glad en laat 3 uur rusten in de koelkast.

Was de kerstomaatjes en schik ze in een ovenschaal. Bestrooi met een weinig suiker, peper en zout. Giet er een scheutje olijfolie over. Zet onder de warme grill gedurende ca. 10 minuten tot de pel van de tomaten barst. Zet nu de temperatuur lager (120° C) en laat de tomaten nog 20 à 30 minuten staan. Zet de oven uit, maar laat de tomaten gewoon in de oven achter tot deze helemaal is afgekoeld.

Meng 3 el olijfolie met 1,5 el balsamico, 2 kl agavesiroop en 1 el maanzaadjes (bij gebrek aan maanzaadjes verving ik die door zwarte sesamzaadjes).

Haal de cheesecake uit de ringen. Serveer met enkele gekonfijte tomaatjes op een cheesecake en een mooie streep vinaigrette en enkele slablaadjes jonge scheuten.

Bron: recept van de blog Cook & Roll geïnspireerd op een recept uit het Delhaize magazine (p. 16-17).

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Cheesecake met Philadelphia komkommer & feta en gekonfijte kerstomaten

by Myriam time to read: 2 min
1
%d bloggers liken dit: