Hap en Tap logo zonder streep

Tomaat mozzarella 2.0

21 jun 2019 | Voorgerecht, Voorgerecht vegetarisch

Herinneren jullie zich mijn tomaatjes nog? #Gekregen van Stoffels Tomaten? Ik maakte er al tapiocacrackers mee (die duidelijk in jullie smaak vielen want ze kregen al aardig wat bekijks), maar had er dus nog flink wat over. Er zitten veul kerstomaatjes in zo’nΒ Toma’Box tomatendispenser! En dus ging ik op zoek naar nog een recept. Want ik had niet alleen kerstomaatjes maar ook nog 2 doosjes Toma’Muse,Β diep paars-rodeΒ pruimvormige tomaten. Ik zocht eerst op mijn twee sites waarop ik een betalende account heb (AcadΓ©mie du GoΓ»t en Gastronomixs) en had direct prijs: deze tomaat mozzarella 2.0 zou het worden! Al klonk dat op de Franse site veel chiquer:Β Les petites tomates de couleurs, crΓ©meux de mozzarella di bufala, Γ©mulsion Γ  la tomate et vieux rhum agricole lΓ©gΓ¨rement infusΓ©e Γ  la vanille de Tahiti.

Dan moest ik alleen nog een passend bordje kiezen uit mijn grote verzameling tableware (en da’s nog een understatement). Ik nam eerst een foto van het handgemaakte bord van Klay en koos dan in tweede instantie voor een rood bord van Martine Keirsebilck. In welk bord vinden jullie deze tomaat mozzarella 2.0 het best tot z’n recht komen?

Ter info, die emulsie of espuma zakte zo snel weg dat hij niet meer zichtbaar is op de foto. Als je hem langer wil laten houden, dan zal je er Proespuma moeten bijdoen.

 

Tomaat mozzarella 2.0

 

Recept voor tomaat mozzarella 2.0

(Voor)bereiding: 30 min
Rusttijd: 2 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

IngrediΓ«nten voor 10 personen:

Voor de crΓ©meux van mozzarella di bufala:
2,5 g gelatine (1 blaadje)
190 g volle melk
155 g room
2 g verse basilicum
155 g mozzarella di bufala
Fijn zout

Voor het tomatenwater:
12 tomaten
1 l mineraalwater
Fijn zout

Voor de emulsie van tomaat, vanille en oude rum:
50 cl tomatenwater
Gedroogde vanille in poeder
Oude rum
9 g gelatine (4 blaadjes)

Fijn zout
Gekleurde kerstomaatjes:
50 rode kerstomaatjes
60 gele kerstomaatjes
50 g fijn zout
1,5 g gedroogde vanille in poeder
Tomatenpoeder (dat kon ik niet vinden en liet ik weg)
Basilicumtopjes

 

Werkwijze

Voor de crΓ©meux van mozzarella di bufala:
Laat de gelatine weken in een grote kom met koud water. Warm in een pot de melk op samen met de room. Voeg de grofgehakte basilicumblaadjes toe en laat ca. 15 min trekken. Passeer de massa door een fijne puntzeef en doe in de kom van een blender.

Voeg de mozzarella toe en mix. Passeer nogmaals door een fijne puntzeef en doe er nu de uitgeknepen gelatine bij. Meng en kruid bij naar smaak. Schenk 50 g crΓ©meux in elk van de 10 diepe borden en laat opstijven in de koelkast.

 

Voor het tomatenwater:
Snijd de tomaten in kwartjes en doe ze in een grote pot. Zet ze net onder water en voeg het zout toe. Mix met een staafmixer tot je een vloeibare coulis bekomt. Breng zachtjes aan de kook en laat daarna uitlekken door een neteldoek.

 

Voor de emulsie van tomaat, vanille en oude rum:
Warm het tomatenwater op en voeg het vanillepoeder toe. Laat trekken. Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Breng de rum in een klein pannetje aan de kook om de alcohol te laten verdampen. Voeg het tomatenwater en de uitgeknepen gelatine eraan toe. Kruid naar smaak en passeer door een fijne puntzeef. Laat afkoelen en giet in een espumafles. Steek er 2 gaspatronen op en bewaar tot gebruik al liggend in de koelkast.

 

Voor de gekleurde kerstomaatjes:
Dompel de kerstomaatjes kort in een pot met kokend water en laat ze onmiddellijk afkoelen. Verwijder de schil en snijd ze middendoor. (Wie aandachtig kijkt, zal zien dat mijn tomaatjes in het handgemaakte Klay bord inderdaad ontveld waren en in het rode bordje niet).

Meng het fijne zout en het vanillepoeder, strooi dit over de tomaatjes en laat gedurende 3 min marineren.

 

Afwerking

Schik de rode en gele kerstomaatjes harmonieus op de crΓ©meux van mozzarella in elk bord. Spuit toefjes emulsie van tomaat van ongeveer 2 cm diameter tussen de tomaatjes. Werk de tomaat mozzarella af met tomatenpoeder (als je dat hebt) en versier met enkele topjes basilicum.

 

Tomaat mozzarella 2.0

 

Bron: recept van de Franse chef Anne-Sophie Pic voor AcadΓ©mie du GoΓ»t.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.491 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Andrea De Wit

    Het handgemaakte bord is prachtig.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      NaΓ―que van Klay zal heel blij zijn met je reactie, Andrea!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
    • nicole mareels

      ik ben ook fan van het handgemaakte !

      Antwoord
  2. Kurt

    Myriam, Ik denk (hoop?) dat je dit wel leuk gaat vinden.
    Tomaat Mozarella 3.0 (http://www.molecularrecipes.com/fun/mozzarella-balloons-recipe/#2910) Je gasten zullen niet weten wat ze moeten doen met zo’n ballon. En nee het is echt makkelijker dan het er uit ziet: je moet de mozarellabol in twee doen en in warm water doen tot die helemaal tuttefrut-achtig is: daarna een espumaflestuitje erin en proberen maar. Ik begin is het wat zoeken je moet het goed afknellen met je hand. (ik heb eerst ook een poging of 3 moeten doen) maar geen nood gewoon terug het water in en opnieuw proberen. Er kan maw weinig verkeerd gaan. (de Maltodextrine voor het olijfoliepoeder had ik op Amazon besteld, maar desnoods kan je dat wel weglaten: maar het geeft wel een extra level aan het gerecht)
    Mijn resultaat kan je hier vinden.
    https://www.quora.com/What-are-some-pictures-of-your-cooked-food/answer/Kurt-Van-den-Broeck (en ja ik een paar van die gerechtjes heb ik ‘gepikt’ van je site)

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Kurt
      Amai! En of ik dit leuk vind. Hoe cool is die ballon wel niet zeg!! Dit ga ik zeker proberen en dat zal niet lang duren.
      Superbedankt voor je berichtje!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Tomaat mozzarella 2.0

by Myriam Minne time to read: 3 min
5