Ik ontdekte dit recept bij toeval op de bangelijk mooie blog Half Baked Harvest. Sinds mijn bezoek aan Tavola 2 weken geleden, stond er een doosje kerstomaatjes in 2 kleurtjes in mijn koelkast. Ik had de tomaatjes gekregen van Sofie van BelOrta, een nieuwe klant van mij: ik beheer sinds een paar weken de Facebook pagina van BelOrta. Extra fans zijn altijd welkom. 😉 Nu kon ik de tomaatjes uiteraard gewoon uit het vuistje eten, maar ik wou er iets leukers/originelers mee doen en zo kwam ik dus – via Pinterest – what else – uit bij dit recept van een snelle tomatentaart. Ik ben fan van taart, meestal zoet, maar ook hartig. In de winter kan ik geweldig genieten van tarte tatin van witloof. Wel, vanaf nu wordt deze tomatentaart mijn zomerfavoriet.
Nodig voor 1 tomatentaart
1 vel bladerdeeg, uitgerold
100 g vijgenconfituur
2 el balsamico azijn
1 el olijfolie
2 teentjes look, in dunne plakjes of geperst
2 el verse oregano, fijngehakt
Een snuifje zout
Verse peper van de molen
1 coeur de boeuf tomaat, in dunne plakjes
1 Kumato tomaat
2 verpakkingen kerstomaatjes in allerlei kleuren
3 trostomaten
Verkruimelde blauwschimmelkaas (naar smaak, optioneel, ik gebruikte een zachte gorgonzola)
1 buffel mozzarella (dat moest burrata kaas zijn, maar die vond ik niet)
8 dunne plakjes Parmaham (laat die weg voor een vegetarische versie)
2 el verse basilicum
Werkwijze
Verwarm de oven voor bij 200° C.
Schik het bladerdeeg in je vorm naar keuze: een ronde of een lange. Wat je ook kiest, een vorm met uitneembare bodem is wel handig, maar geen must. Snijd de overhangende randen af en prik de bodem in met een vork. Als je dat wil, zou je ook kunnen kiezen voor kleine taartvormpjes voor 1 persoon.
Smeer de vijgenconfituur uit over de bodem.
Meng in een kom de balsamico azijn, olijfolie, look en oregano. Kruid met peper en zout. Voeg de kerstomaten, de trostomaten en de Kumato tomaat toe. Draai de kom eens goed rond, zodat alle tomaten met een laagje van het azijn-oliemengsteld omhuld zijn. Schik de plakjes coeur de boeuf tomaat op de bladerdeegbodem. Stort er de verschillende tomatensoorten over uit en zorg dat de volledige bodem mooi bedekt is met tomaatjes. Giet er de resterende balsamico mengeling over uit. Verdeel er naar smaak de blauwschimmelkaas over (als je die gebruikt).
Bak de taart gedurende 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven of tot de korst goudbruin kleurt en de tomaten lichtjes gebarsten zijn. Haal de taart uit de oven en laat ze 3 à 5 minuten rusten. Werk af met gescheurde mozzarella en Parmaham. Versier met basilicumblaadjes.
Bron: recept van de blog Half Baked Harvest.
Ik heb een vraagje, wordt het bladerdeeg niet erg nat door al het vocht uit de tomaten?
Beste
Je hebt gelijk, de taart was best wel vochtig, vandaar dat je die best een paar minuten laat rusten voor je hem aansnijdt. Of nog beter: maak individuele porties.
Smakelijk!
Myriam
Kan je deze taart ook koud eten?
Dat kan, Christel, zoals je dat ook met een quiche en elke hartige taart kan doen, eigenlijk.
Smakelijk!
Deze stond al meer als 1.5 jaar op m’n to-do lijstje, maar ik vond dat ik hem alleen mocht maken met tomaten die op hun best zijn, en dat zijn ze dus nu… Maar het was het wachten waard, wat is ze heerlijk! Toprecept :)!
Geduld is een schone deugd! Wat fijn om te lezen.
Bedankt voor het leuke compliment.
Liefs
Myriam
Ik heb de taart gemaakt en ze was superlekker van smaak. Het enige grote nadeel was dat er veel te veel vocht vrijkwam waardoor alle bladerdeeg doorweekt was en ik geen mooie stukken kon snijden. Hoe los ik dit op?
Dag Sophie
Je zou kunnen wat chapelure of panko over het bladerdeeg strooien. Die gaat het meeste vocht alvast wat absorberen.
Succes!
Groetjes
Myriam
Ik heb de taart ook gemaakt. Heerlijk!!! ook bij mij was met name de bodem te vochtig. Had de temperatuur al wat hoger gezet maar dat helpt dus niet. Ga volgende keer met panko aan de gang. Is zeker een blijvertje (zoals vele van je recepten!!)
Het doet me plezier dat mijn oude recepten ook nog scoren. En inderdaad, wat panko over de bodem strooien kan helpen.
Bedankt voor je reactie!