Hap en Tap logo zonder streep
Melkchocoladetaart met amandel praliné en koffieslagroom

Melkchocoladetaart met amandel praliné en koffieslagroom

11 mrt 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Vertelde ik jullie al dat ik regelmatig een bijdrage lever aan 15 gram, een gloednieuwe kookwebsite? Daarop verkoop ik af en toe ‘keukenpraat’. Je moet maar eens een kijkje nemen. En zo gebeurde het dat ik vorige week een hele resem vragen kreeg voorgeschoteld, waaronder deze: “Wie is je grootste inspiratiebron?”. Daar moest ik toch wel even over nadenken. Meestal vloeien de antwoorden uit mijn pen wanneer ik vraagjes op mijn bord krijg, maar deze doordenker sloeg ik in eerste instantie even over. Wie begot? En toen wist ik het: niet ‘wie’ moest de vraag zijn, maar ‘wat’? Daarop wist ik het antwoord meteen: Pinterest! Ook deze melkchocoladetaart zag ik daar voor het eerst staan.

Nu begint Pinterest mij goed te kennen en doet mij spontaan voorstellen. En zoals ze in Blind Getrouwd op VTM weten hoe ze een man en vrouw moeten matchen, zo weet Pinterest precies welke pins van taarten of ander zoets hij (of zij? Kan iemand mij zeggen wat het geslacht is van Pinterest? ;)) mij moet voorstellen. Hoe de match op VTM afloopt, dat weet ik niet (en zal ik ook nooit weten, tenzij het in de krant staat, want ik kijk geen tv), maar de match tussen deze Pinterest taart en mijzelf was alvast een heel geslaagd huwelijk! Love at first sight en nog lang en gelukkig enz… En mijn collega’s waren de al even gelukkige getuigen, want ik bakte na de hazelnootmeringue-rol ook deze melkchocoladetaart als traktaat voor mijn verjaardag.

 

Melkchocoladetaart met amandel praliné en koffieslagroom

 

Ingrediënten voor 1 melkchocoladetaart van 35 cm

Voor de bodem:
90 g patisseriebloem
20 g cacaopoeder
40 g bloemsuiker
70 g ongezouten boter, in stukken
1 dooier
1 – 2 el ijskoud water

Voor de vulling:
300 g melkchocolade, fijngehakt
120 ml slagroom (40% vet)
60 ml Amaretto

Voor de praliné:
100 g hele amandelen
125 g basterdsuiker
Een snuifje fijn zeezout

Voor de slagroom:
2 tl instant koffie opgelost in 2 tl kokend water, afgekoeld
1 el Tia Maria
100 ml slagroom
25 g basterdsuiker

Topping:
1 el hele koffiebonen

 

Melkchocoladetaart met amandel praliné en koffieslagroom

 

Bereiding

Maak de bodem:
Doe de bloem, het cacaopoeder en de bloemsuiker in een blender of keukenrobot en duw op de pulse knop om het mengsel te mixen en eventuele klonters te verwijderen. Voeg de boter toe en mix tot het mengsel gelijkt op broodkruimels. Voeg de dooier toe en giet er net genoeg ijskoud water bij door de trechter tot je een deegbal bekomt die zich rond het mes draait.

Wikkel het deeg in een vel plasticfolie en leg het in de koelkast gedurende een uur.

Verwarm de oven voor bij 170° C. Schuif een bakplaat in de oven om op te warmen.

Bloem je werkvlak lichtjes in en rol het deeg met een deegrol ca. 3 mm dik uit. Het moet groot genoeg zijn om een bakvorm van ca. 35 x 13 cm met losse bodem te kunnen bekleden. Snijd de overhangende randen af.

Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met bakparels. Plaats de bakvorm om de warme bakplaat in de oven en bak gedurende 25 minuten. Verwijder het bakpapier en de bakparels en bak nog 10 à 15 minuten verder of tot het deeg compleet gaar is en droog aanvoelt. Laat de bodem volledig afkoelen in de bakvorm.

Maak de vulling:
Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Doe de room en de Amaretto in een kleine sauspan en breng tot tegen het kookpunt. Giet de warme room over de fijngehakte chocolade. Zet apart gedurende 2 minuten en roer dan tot een glad mengsel. Giet de chocoladevulling over de afgekoelde taartbodem en laat afkoelen en op kamertemperatuur komen gedurende 30 minuten.

Maak de praliné:
Verwarm de oven voor bij 180° C. Spreid de amandelen uit over een bakplaat en toast ze in de oven gedurende 8 – 10 minuten. Doe ze in een kom en laat ze lichtjes afkoelen. Bekleed dezelfde bakvorm met bakpapier en zet apart.

Doe de basterdsuiker en 25 ml water (niet te verwarren met 250 ml, zoals ik deed!!!) in een kleine sauspan en verwarm op middelhoog vuur. Laat koken tot je karamel krijgt. Maak een draaiende beweging met de pan voor een gelijkmatig resultaat. Zodra de mengeling goudbruin is, voeg je de amandelen en het zout toe en draai de pan rond zodat alle amandelen met een dun laagje bedekt zijn. Giet de hete mengeling op het bakpapier en de bakvorm en laat afkoelen. Zodra de massa is afgekoeld, hak je ze in stukken. Zet apart.

Maak de slagroom:
Doe alle ingrediënten in de kom van een staande mixer met klopper en klop tot er zich stevige pieken vormen. Zet apart.

Afwerking:
Verdeel stukjes praliné over de taart, bestuif met koffiebonen en verdeel hier en daar een lepel koffieslagroom over de taart.

 

Melkchocoladetaart met amandel praliné en koffieslagroom

 

Bron: recept van de blog Milk & Honey.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Melkchocoladetaart met amandel praliné en koffieslagroom

by Myriam Minne time to read: 3 min
0