Wel, ik kreeg onlangs een pakketje Emmental kaas van Entremont thuisgestuurd. Mooi pakketje met ingrediënten en recept en al. Maar hoe mooi en lekker het recept er ook uitzag, ik vond het niet H&T-proof genoeg. En dus rebelleerde ik en bleef de kaas netjes in mijn koelkast zitten tot ik vorige week dit recept ontdekte bij Simone. Ondertussen gingen we op 1 nacht van nazomer naar herfst (lees: eigenlijk bijna direct naar winter, wat is het koud!) en dan spreekt zo’n hartverwarmende hartige filotaart nog meer aan. Comfort food waar je instant een warm gevoel van krijgt!
Recept voor hartige filotaart met champignons en spinazie
(Voor)bereidingstijd: 10 min
Baktijd: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 6 personen:
300 g spinazie
250 g boschampignons, in plakje gesneden
1 teentje knoflook
250 g geraspte Emmental Extra fin
100 g volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
1 pak filodeeg
4 eieren
Gesmolten boter om in te smeren
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180˚ C en bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier rondom.
Bak de knoflook met de boschampignons en zet apart. Bak de spinazie even kort en laat goed uitlekken. Voeg aan beiden peper en zout toe. Voor je het door de hartige taart doet knijp je de spinazie heel goed uit om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.
Meng de geraspte Emmental, room en eieren door elkaar en klop goed door. Voeg peper en zout toe.
Smeer alle vellen filodeeg goed in met gesmolten boter. Bekleed je springvorm met de vellen fillodeeg (inderdaad, het hele pak!) en drapeer het een beetje luchtig rondom de springvorm. Laat wat stukken over de rand heen hangen.
Stort vervolgens het eiermengsel in de bodem. Duw wat plukken van de spinazie losjes in het eiermengsel zodat het een beetje goed gemengd is.
Als laatste eindig je met de paddestoelen die je op de bovenkant legt. De randen van het filodeeg vouw je een beetje artistiek naar binnen toe en zet het geheel in de voorverwarmde oven gedurende ca. 40 min of tot gaar en goudbruin.
Serveer de filotaart warm of lauw. Een restje kan zelfs ’s anderendaags koud mee in de lunchbox.
Bron: recept van Simone’s Kitchen, de dame waar ik ooit in een ver verleden een workshop fotografie bij ging volgen.
0 reacties