Hartige filotaart met champignons en spinazie

Ik vertelde jullie onlangs dat ik een laatbloeier ben. Maar verklapte ik jullie ook al dat ik een beetje van een rebel ben? Een voorbeeld: wanneer ik in Lochristi ga lopen, dan doe ik dat meestal in mijn Club Brugge truitje. Lochristi = Gent = Buffalo en dan ga ik uitdagend in mijn No Sweat No Glory shirt lopen. Meer nog: wanneer ik het Buffalo café passeer, dan durf ik zelfs al eens een selfie te maken. 🤨 Mijn man heeft me al gewaarschuwd dat ik eens klop ga krijgen… Nu ja, ik kan rap en vooral lang lopen! 😁 Maar wat heeft dat met deze hartige filotaart met champignons en spinazie te maken?

Wel, ik kreeg onlangs een pakketje Emmental kaas van Entremont thuisgestuurd. Mooi pakketje met ingrediënten en recept en al. Maar hoe mooi en lekker het recept er ook uitzag, ik vond het niet H&T-proof genoeg. En dus rebelleerde ik en bleef de kaas netjes in mijn koelkast zitten tot ik vorige week dit recept ontdekte bij Simone. Ondertussen gingen we op 1 nacht van nazomer naar herfst (lees: eigenlijk bijna direct naar winter, wat is het koud!) en dan spreekt zo’n hartverwarmende hartige filotaart nog meer aan. Comfort food waar je instant een warm gevoel van krijgt!

 

Hartige filotaart met champignons en spinazie

Recept voor hartige filotaart met champignons en spinazie

(Voor)bereidingstijd: 10 min
Baktijd: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 personen:
300 g spinazie
250 g boschampignons, in plakje gesneden
1 teentje knoflook
250 g geraspte Emmental Extra fin
100 g volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
1 pak filodeeg
4 eieren
Gesmolten boter om in te smeren

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180˚ C en bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier rondom.

Bak de knoflook met de boschampignons en zet apart. Bak de spinazie even kort en laat goed uitlekken. Voeg aan beiden peper en zout toe. Voor je het door de hartige taart doet knijp je de spinazie heel goed uit om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

Meng de geraspte Emmental, room en eieren door elkaar en klop goed door. Voeg peper en zout toe.

Smeer alle vellen filodeeg goed in met gesmolten boter. Bekleed je springvorm met de vellen fillodeeg (inderdaad, het hele pak!) en drapeer het een beetje luchtig rondom de springvorm. Laat wat stukken over de rand heen hangen.

Stort vervolgens het eiermengsel in de bodem. Duw wat plukken van de spinazie losjes in het eiermengsel zodat het een beetje goed gemengd is.

Als laatste eindig je met de paddestoelen die je op de bovenkant legt. De randen van het filodeeg vouw je een beetje artistiek naar binnen toe en zet het geheel in de voorverwarmde oven gedurende ca. 40 min of tot gaar en goudbruin.

Serveer de filotaart warm of lauw. Een restje kan zelfs ’s anderendaags koud mee in de lunchbox.

 

Bron: recept van Simone’s Kitchen, de dame waar ik ooit in een ver verleden een workshop fotografie bij ging volgen.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Hartige filotaart met champignons en spinazie

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: