Hap en Tap logo zonder streep
Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

4 mei 2022 | Hapjes

Eerlijk? Ik dacht niet dat dit zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling zou lukken. Ik probeerde ooit een pizza soufflée en dat liep faliekant af. Bovendien hadden Annie en ik geen inktvisinkt en moesten we noodgedwongen overschakelen op actieve koolstof om die mooie gitzwarte kleur te bekomen. Na de gerookte kalfsfilet was dit het tweede recept dat ik maakte met mijn vriendin Annie die testcooking kwam doen voor haar restaurant De Coupé in Olen.

Het recept had ze gevonden op de Gronda account (een betalende app die elke cent waard is!) van Jules Cooking. Hoewel ik weet dat de recepten van Jules altijd top zijn en heel goed uitgelegd, had ik dus toch zware twijfels of er een zwart krokant kussentje uit mijn fornuis zou komen. Vol spanning trok ik mijn ovendeur open (ik heb nl. geen venstertjes aan mijn Falcon en kon dus op voorhand niet al even piepen) en groot was mijn verrassing en blijdschap toen ik de mooiste kussentjes zag liggen. Echt een vreugdeschreeuw én -dansje in mijn keuken. Hoe zalig zien die eruit zeg? Geproefd en 100% goedgekeurd voor De Coupé! En vegetarisch, dus ideaal voor Annie.

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 10 uur
Totale tijd 10 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Vegetarisch

Equipment

  • 1 Bunzenbrander
  • 1 Pastamachine (facultatief)

Ingrediënten
  

Ingrediënten voor het zwart krokant kussentje:

  • 470 g bloem
  • 215 g lauw water
  • 14 g droge gist
  • 55 g gesmolten boter
  • 4 g zout
  • 4 g suiker
  • 8 g inktvisinkt
  • Fleur de sel

Voor de vulling:

  • 2 rode paprika's
  • 1 ui
  • Gerookt paprikapoeder
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Mayonaise

Instructies
 

Ingrediënten voor het zwart krokant kussentje:

  • Los je gist en suiker op in het water en laat dit 5 min staan. Meng alle overige ingrediënten in een kom. Voeg nu het gistmengsel toe en kneed dit in ca. 5 min tot een mooie bal. Dek die vervolgens af met plasticfolie en laat gedurende 10 uur rusten.
  • Rol het deeg daarna uit in lange dunne vellen van ca. 1 mm dik. Dat kan met een pastamachine maar met een deegroller lukt ook. Snijd het uitgerolde deeg vervolgens in de gewenste vorm (in dit geval vierkantjes van ca. 4 cm zijde) en leg op een siliconenvel. Bestrijk dit nu licht met water en bestrooi met fleur de sel.
  • Bak de vierkantjes daarna in een voorverwarmde oven op 230° C gedurende 5 à 6 min tot ze luchtig en krokant zijn.

Voor de vulling:

  • Blaker de rode paprika's zwart met een bunzenbrander en laat ze daarna in een plastic zak zitten tot ze volledig zijn afgekoeld. Verwijder nu de schil en de zaadlijsten.
  • Snijd de paprika's in een kleine brunoise, maar houd wat reepjes bij voor de afwerking.
  • Maak vervolgens de ui schoon en hak deze zo fijn mogelijk.
  • Sueer de uisnippers in een beetje olie tot ze zacht zijn. Voeg dan de rode paprikablokjes toe en laat nog 4 min garen. Breng op smaak met de overige ingrediënten en laat afkoelen.
  • Schep de paprikacrème in een spuitzak met klein spuitmondje.

Afwerking

  • Maak aan de onderkant in de kussentjes een gaatje en vul ze met de paprikacrème.
  • Spuit bovenop nog een extra dotje paprikacrème en leg er een reepje paprika op.
  • Werk af met gerookt paprikapoeder.

Notities

Annie en ik hadden geen intkvisinkt en gebruikten plantaardige houtskool in de plaats en daarmee lukte het ook!
Trefwoord aperitiefhapje, inktvisinkt, kussentje, paprikacrème, rode paprika, vegetarisch, zwart

Bron: recept van Jules Cooking (bekijk ook eens deze video op YouTube).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

22 Reacties

  1. inge

    Wauw dat ziet er super nice uit! Ik volg Gronda al een tijdje op instagram, maar wist niet of ik wilde betalen voor de app. maar nu begin ik toch te twijfelen. Misschien ga ik toch de app downloaden. ziet er kunstig en heerlijk uit!

    Antwoord
    • Anita van der Werff

      Ik heb de kussentjes als probeersel zonder inkt of kool gemaakt. Er is er maar 1 omhoog gekomen terwijl ze uit dezelfde lap deeg (pastamachine) zijn gesneden.
      Heb je enig idee waar het aan kan liggen?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Heel bizar waarom 1 wel en de rest niet. Geen idee waarom. Ik zou denken: ofwel komen ze allemaal omhoog, ofwel geen enkel. Maar 1 wel en de rest niet is wel heel vreemd.

        Antwoord
  2. Rowena

    Is het deeg dan dubbelgevouwen? Op foto zit er precies een naad in.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Nee, Rowena, het deeg is niet dubbelgevouwen. Het wordt gewoon dun uitgerold, normaal met een pastamachine, maar Annie en ik deden het gewoon met de deegrol.

      Antwoord
  3. Ferdy

    Ziet er heel goed uit, maar wel een groot recept voor het deeg. Hoeveel “kussentjes” haal je uit dit recept?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Sorry, maar dat herinner ik me niet meer, maar deel het recept gerust!

      Antwoord
    • Marijn

      Ik heb een vraagje over het reis proces, 10 uur is behoorlijk lang, liet je het reizen overnight? En wat als het iets langer dan 10 uur is?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Ik had dat inderdaad ’s nachts gedaan, aangezien mijn vriendin Annie bij me kwam koken. Ik had alles wat ik kon voorbereiden ook voorbereid de dag voordien om geen tijd te verliezen.
        Langer kan geen kwaad. Het is geen probleem als je je overslaapt. Haha! 😉

        Antwoord
        • Tom

          5 sterren
          Zet je het deeg dan best in de koelkast omdat het zo lang moet rijzen?

          Antwoord
          • Anita van der Werff

            Ik heb ze tweemaal geprobeerd te maken maar allebei de keren waren er maar twee of drie die een kussentje werden

  4. Nick Maertens

    Kleine vraag, is dit warm geserveerd? 🙂 En kan dit op voorhand of zullen de hapjes ‘verslappen’?
    Merci!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Nick,
      Nee hoor, dit wordt niet warm geserveerd. En ik zou ze toch niet te lang op voorhand vullen inderdaad om te vermijden dat de kussentjes slap worden.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
      • Emiel

        Hoi Myriam,
        Welke bloem gebruikte je voor de zwarte krokante kussentje . En het deeg 10 uur rusten zet je het in de koelkast of op een warme plaats? Groetjes Emiel

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dag Emiel,
          Ik gebruik meestal de patisseriebloem van Anco en je bewaart het deeg in de koelkast.
          Succes!

          Antwoord
  5. Ilse De Witte

    Hallo Myriam, kan je ze eens gebakken invriezen en bij gebruik weer even opwarmen?
    Trouwens super mooie gerechte die je deelt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ilse,
      Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik vrees ervoor. De kussentjes gaan niet meer krokant zijn.
      Volgens mij kan je ze beter tot 1 week bewaren in een afgesloten doos met rijstkorrels of silicagel zakjes. Uit te proberen!
      Succes!
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  6. Ilse De Witte

    Dank je wel Myriam voor je reactie! mvg Ilse

    Antwoord
  7. Hans Haesendonck

    Dag Myriam,

    kan het zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling ook bereid worden met actieve voedingskoolstof ipv met inktvisinkt ? Of geeft dit een ander effect ?

    thanks voor de prachtige recepten en foto’s
    Hans

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan zeker, Hans! Als je de notities (helemaal onderaan het recept leest, dan zie je daar dit staan: “Annie en ik hadden geen intkvisinkt en gebruikten plantaardige houtskool in de plaats en daarmee lukte het ook!”
      Succes en smakelijk.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Zwart krokant kussentje met zoete paprikavulling

by Myriam Minne time to read: 2 min
22