Hap en Tap logo zonder streep
Haringtartaar met gin-fizz espuma

Haringtartaar met gin-fizz espuma

3 aug 2018 | Hapjes

Sven Ornelis durft wel eens iets te stelen! Dat schreef hij deze week op zijn blog, Would Be Chef. En weet je wat? Hij steelt ook bij mij!!!! Wat een fijn compliment is dat!! Ik was helemaal door het dolle heen toen ik dit las: “Myriam van Hap en Tap is een fantastische madam. Haar blog heeft de mooiste foto’s en massa’s lekker gerechten. En ze is net als ik een fanatieke Club Brugge-supporter. Sorry voor de haters van ons clubke, maar ik vind dat een extra talent van haar. Bezoek haar blog maar eens, je zult zien dat ze een topper is.” Wel, Sven, ik steel ook. Het idee voor dit hapje van haringtartaar met gin-fizz espuma pikte ik tijdens mijn bezoek aan Café d’O.

Het was maar 1 in een reeks van 5 hapjes, maar het liet wel indruk op me na en dus ging ik op zoek hoe ik dit thuis ook op tafel zou kunnen toveren. Wel, dat is me vrij goed gelukt! Al zeg ik het zelf. Eigen stoef en zo… ? Benieuwd? Maak het klaar. Want remember: zonder tonic heeft het weekend geen gin… Dit is trouwens (voorlopig) het laatste gin receptje. Mijn fles O’live gin is leeg… Tjah, hoe zou dat komen? ?

 

Haringtartaar met gin-fizz espuma

 

Recept voor haringtartaar met gin-fizz espuma

(Voor)bereidingstijd: 20 min
Rusten: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de haringtartaar:
2 maatjesharingen
1 klein sjalotje
1 kleine granny smith appel
50 ml zure room (ik gebruikte die van Campina met 30% vet)
Peper en zout
Dille, fijngehakt

Voor de gin-fizz espuma:
80 g suikersiroop (50%)
85 g citroensap, gezeefd
50 g gin
105 g eiwit

Voor de afwerking:
Geraspte limoenzeste

 

Werkwijze

Voor de haringtartaar:
Snij de sjalot en de appel in fijne blokjes.

Meng de appelblokjes en sjalotsnippers met de zure room, kruid licht met peper en zout.

Snijd de maatjesharingen in blokjes.

Meng de room door de haringblokjes en werk af met fijngehakte dille.

Verdeel de haringtartaar over 4 glaasjes.

 

Voor de gin-fizz espuma:
Meng alle ingrediënten en doe ze in een espumafles.

Zet onder druk en bewaar in de koelkast.

Spuit de gin-fizz espuma net voor het serveren op de haringtartaar en werk af met geraspte zeste van een bio limoen.

Serveer meteen!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

10 Reacties

 1. Lena Hallaert

  Myriam,

  zou dit ook lukken zonder espumafles?

  groeten,
  Len

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Nee, Lena. Echt niet… Het is tijd om te investeren in een espumafles, denk ik. Trouwens, niet echt een groot budget, hoor!
   Succes!
   Myriam

   Antwoord
 2. lonneke

  Denk je ook het recept van het scheermes met komkommer? Lijkt mij ook super!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Was ook super, Lonneke. Was met een crème van wasabi. Ik denk er eens over na!

   Antwoord
 3. Geert

  Mijn brains werken volop om hier iets anders mee te doen, keuken of niet, de Romeinen zijn er ook geraakt 🙂 🙂

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Ik ben al benieuwd hoe je dat gaat aanpakken, Geert!

   Antwoord
 4. Kurt

  Myriam,
  Buiten het feit dat Club Brugge best wel een tof ploegske is (Nu Lierse failliet is moet ik m’n favoriete ploeg elders zoeken.) wil ik toch even meegeven dat ik deze site enorm kan smaken. Elke keer als ik een feestje heb voor vrienden of familie is dit zowat de eerste plek waar ik ga zoeken voor leuke receptjes en inspiratie. Met alle respect voor de Mjam, VTM, Libelle en zoveel andere sites, ze kunnen echt niet tippen aan jouw blog. Jouw recepten hebben altijd dat tikkeltje meer! (Ik ben echt niet de enige hobbykok die deze mening deelt.)
  Ik ben eigenlijk niet zo’n haring fan. Maar ik neem mij lijkt een aanpassing naar verse zalm of makreel wel mogelijk. Misscien moet ik dat eerst eens uitproberen vooralleer ik het aan mijn gasten serveer. M’n vrouw mag proefkonijn zijn.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Kurt,
   Wat een fijne reactie! Dit doet écht plezier!
   En ja hoor, je kan de vette haring zeker en vast vervangen door een andere vette vis zoals zalm. Zalm matcht ook perfect bij zure room en appel.
   Jouw vrouw heeft chance! 😉
   Geniet ervan en succes met je etentje.
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord
 5. Melanie

  Suikersiroop 50%, maak je die zelf?
  Is dat de helft suiker en de helft water?

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Melanie
   Ja hoor, ik maak de suikersiroop zelf. Suikersiroop 50% is een verhouding van 100 g water en 50 g suiker.
   Succes!
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Haringtartaar met gin-fizz espuma

by Myriam Minne time to read: 1 min
10