I’m back, babies! Al 1 maand geleden dat mijn laatste recept hier verscheen, een lekker en mooi frambozentaartje. Time flies when you are having fun. En of ik fun had! Ik nam – op verzoek van mijn werkgever – 3 weken onbetaald verlof en dat was zoooo tof dat ik er op eigen initiatief nog 2 bijnam. Ik maakte – de weinige dagen dat het mooi weer was – zalige fietstochtjes naar Oostende, Yerseke en Waarschoot en voor de rest heb ik vééééél opgeruimd en een beetje gekookt en gebakken. Zo staan er maar liefst 12 recepten voor jullie klaar. A rato van 3 recepten per week is dat 1 maand content die ik gemaakt heb. Een van de eerste recepten was deze caprese 3.0.
Het ziet eruit als een “gewoon kerstomaatje”, maar vergis je niet. Dit hapje heeft alle ingrediënten van een caprese salade: tomaat, burrata en basilicum. Ik maakte het op speciaal verzoek van Christophe van Elvea. Hoewel Elvea geen klant meer is van de agency waar ik werk, blijft de verstandhouding met Christophe opperbest en wanneer hij een specialleke nodig heeft, dan weet hij me nog steeds te vinden. Elvea is sponsor van ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen‘ dat dit najaar op Play4 te zien zal zijn en voor een advertentie zocht hij een recept waarin zijn tomaatjes gecombineerd worden met blauwe kaas. Omdat in MasterChef op hoog niveau gekookt wordt, mocht mijn recept dat ook zijn.
Gronda to the rescue! Ik vond er all snel het fake caprese 3.0 tomaatje. Het idee om dat te combineren met een kaaskoekje van blauwe kaas kwam van mezelf. Topidee, al zeg ik het zelf. De zoute smaak van de kaas (ik gebruikte Bleu d’Auvergne) matcht perfect bij het frisse tomaatje. En bovendien lukt het zo makkelijker om het in 1 hap in je mond te stoppen. Nog een topidee? Ik maakte een Reel van dit recept. Mijn 2de Reel ever! Je weet hem te vinden. En elke reactie is welgekomen, al was het maar om me te laten zien dat jullie me gemist hebben. 😃
Voor het tomaatje gebruikte ik de Truffles 40 mal. Voor het jasje van tomaat gebruikte ik Kappa, maar volgens mij moet dat ook perfect lukken met Vegetal, dat ik onlangs nog gebruikte voor mijn caesarsalade amuse.
Caprese 3.0
Ingrediënten
Voor het "tomaatje":
- 1 burrata
- 10 g basilicumolie
- 500 ml water
- 100 g Pomo & Legumi van Elvea* (met tomatenpuree lukt het ook)
- 10 g Kappa (of Vegetal)
Voor het blauwe kaaskrokantje:
- 100 g 00 bloem
- 70 g harde blauwe kaas, geraspt
- 85 g boter
- 25 g ei
Instructies
Voor het "tomaatje":
- Mix de burrata met zout en basilicumolie.
- Doe het mengsel in een spuitzak en vul er kleine bolvormige mallen mee.
- Laat invriezen.
- Doe ondertussen in een steelpan het water, de Pomo & Legumi en de kappa.
- Breng aan de kook en laat iets afkoelen.
- Haal de diepgevroren burrataballetjes uit de mal en dip ze met een tandenstoker in het tomatenglazuur.
- Laat ontdooien in de koelkast.
Voor het blauwe kaaskrokantje:
- Mix in een staande mixer met de vlinder de boter, bloem en blauwe kaas tot een zandachtig mengsel. Voeg dan het ei toe en meng tot een glad mengsel.
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 4 mm en snijd er rondjes van 3 cm uit. Bak ze op 180° C in een oven op boven- en onderwarmte tot ze goudbruin zijn.
Afwerking:
- Werk de ontdooide tomatenballetjes af met een tomatensteeltje en serveer ze op een kaaskrokantje.
Notities
Bron: recept van chef Salvo Sanfilippo voor Gronda.
kan ik de kappa vervangen door agar agar of gelatinepoeder?
Dag Marleen,
Dat weet ik niet. Maar met Vegetal moet het wel zeker lukken. Dat heb ik onlangs gebruikt voor een ander hapje. Ik heb dat dan ook nog toegevoegd in mijn intro.
Succes!
Dag Myriam, die mix van buratta en olijfolie is wel heel lopend… is dat normaal? Komt dat goed?
Tx-wm
Dag Wim,
Hier kan je zien hoe die mix er bij mij uitzag: https://www.instagram.com/reel/CvthLDbOONW/
Succes!
Hoi heb jij het geprobeerd met gaar agrarische toevallig?
Dag Lia,
Ik vermoed dat je met “gaar agrarische” agar agar bedoelt?
Neen, dat heb ik niet geprobeerd, aangezien ik Kappa had staan.
Ik heb vegetal gedaan , maar de mooie rode kleur krijg ik echt niet .
Heb je de Pomo & Legumi gebruikt van Elvea? De kleur gaat eerder naar het oranje dan naar het rood. Je zou voor een rodere kleur het gewone tomatenconcentraat van Elvea kunnen gebruiken. (Ik heb GEEN kleurstof toegevoegd).
Fijn dat je er weer op het net bent…. Zo heerlijk om ’s ochtend jouw heerlijke recepten te lezen.
Hartelijke groeten en een mooie dag gewenst,
Dat doet me veel plezier, Ginette! x
Kan je de koekjes op voorhand maken, en hoe moet je ze dan bewaren?
Mvg
Ja hoor, best bewaren in een afgesloten door, eventueel met wat silicagel zakjes bij of droge rijst.
Succes!
So glad you’re back!
Ik wou zelf deze vakantie mijn digitale recepten wat ordenen.
Met welk programma beheer jij je recepten?
Hey Anja,
Dankjewel!
Ik sla heel veel op, op allerlei plaatsen (vooral Instagram) en in een leeslijst op mijn laptop, maar daarna weet ik niet meer waar ik wat gezien heb… Herkenbaar?
Vroeger gebruikte ik de app Pocket en die was eigenlijk wel handig. Geen idee waarom ik gestopt ben met het gebruik ervan. Misschien moet ik die wel een tweede leven inroepen!
Eens de tomatenbolletjes ontdooid zijn, kan je ze dan nog makkelijk verplaatsen naar het koekje?
Of worden ze best onmiddellijk op het koekje geplaatst? Ik vrees dat het koekje dan misschien wat slapjes wordt.
Ik heb ze, zoals je in mijn Reels kan zien, meteen op het koekje gezet. Het ontdooien gaat heel snel.
Sligro heeft 3 verschillende maten burrata bollen. Welke gewicht moet ik gebruiken svp?
In mijn Reel kan je de Burrata zien die ik gebruikte:
https://www.instagram.com/reel/CvthLDbOONW/
hoi Myriam,
Moet je evenveel gram vegan gelatinepoeder gebruiken als kappa in dit voorgerechtje?
Groeten en fijne feestdagen,
Dany
Dag Dany,
Sorry, maar ik heb totaal geen ervaring met vegan gelatinepoeder. Wist zelfs niet dat dat bestond. Sorry!
Groetjes,
Myriam
Dag Miriam, ik heb totaal geen ervaring met kappa. Hoe lang moet dit koken en hoe ver moet ik de kappa laten afkoelen? Als ik niet continue roer, komt er een vel op.
Gerda,
Bekijk eens mijn reel. Dan kan je ’t zien. Da’s de reden waarom ik de moeite genomen heb om een reel te maken:
https://www.instagram.com/reel/CvthLDbOONW/
Succes!
Dag Miriam, ik heb je reel bekeken, maar ik vind hier niet het antwoord op mijn vraag over punt 5 van je instructies. Ik zie niet dat je het kappa mengsel aan de kook brengt, terwijl dit wel in je instructies staat en het ook moet volgens de uitleg op het doosje kappa. Moet het bevroren bolletje dan in het hete mengsel? Ik ben hier heel onzeker over en ik hoop dat je toch nog een woordje uitleg kunt geven
Een fijne dag nog. Gerda
Jazeker, Gerda, het bevroren bolletje snel in de hete massa dompelen voor het bolletje begint te smelten.
Door de koude gaat de Kappa zich meteen aan het bolletje hechten.
Hartelijk dank, Myriam
Bonjour Myriam,
Encore merci pour tous ces partages, je ne le vous direz jamais assez. Depuis que je vous ai découverte, vous être ma source d’inspiration principale lorsque je souhaite cuisiner. J’adore vos plats “gastronomique” mais que l’on peut aisément faire à la maison.
Par contre j’aimerais connaitre la marque (et référence) de votre mixer si c’est possible!!!! Je le vois sur beaucoup de vidéo et il me plait bien!
PS: Je suis français….j’espère que ma texte sera bien traduit!!!!
Bonne soirée et encore merci.
Bonjour David,
Merci beaucoup de votre message. Je suis traductrice et j’ai travaillé en France et en Wallonie pendant de nombreuses années. Donc pas de soucis de m’écrire en français !
Si vous voulez dire mon petit mixer, il s’agit de celui-ci: https://www.bol.com/be/fr/p/proficook-ksw-1021-elektrische-koffiemolen-chopper-200w/9200000018529972/
En espérant vous avoir été utile.
Belle journée !
Myriam
PS Sinon, j’ai un blender KitchenAid K400: https://www.kitchenaid.be/fr_BE/blenders/859711577600/blender-k400-artisan-5ksb4026-pomme-damour