Uitstelgedrag. Dat is iets waar ik veel last van heb. Ik had in eerste instantie 1 week vakantie genomen om mijn huis eens volledig onder handen te nemen, maar daar kwamen plots 3 weken onbetaalde congé bij. Hierdoor heb ik ineens zeeën van tijd. Wat denken jullie? Die eerste week is om en voorlopig heb ik alleen mijn koelkast, mijn kast met bakgerief en mijn kast in mijn washok aangepakt. Wat heb ik dan wel gedaan? In eerste instantie gerouwd om het verlies van mijn hondje (we hebben Carlos moeten laten inslapen), mijn eerste fietstochtje van het jaar (83 km van Lochristi naar Oostende) en gebakken voor het magazine Kook van Spar (New York Rolls, donuts en een champignontaart). Ik bakte ook voor mezelf én voor jullie: geen mooiere manier om mijn blogverlof in te zetten dan met dit frambozentaartje met salie, mijn gedacht.
Wat een mooi én lekker frambozentaartje is dit. Normaal moest ik het maken met chocolade met frambozensmaak, maar die had ik niet, en gebruikte chocolade met aardbeiensmaak in de plaats. Ook goed! Kan je de chocolade met een smaakje niet vinden, gebruik dan witte chocolade waar je gevriesdroogd frambozenpoeder aan toevoegt. Omdat het roze te licht was naar mijn goesting, deed ik er een snufje rode kleurstof bij. Ineens kreeg ik een psychedelisch rode ganache, gelukkig vlakte de kleur een beetje uit na het opkloppen.
Ziezo, met dit roze frambozentaartje neem ik voor even afscheid van jullie. Voor hoelang? Wie zal het zeggen. Ik weet het zelf niet. Misschien begin augustus, misschien 15 augustus. Ik zal wel mijn top 10 van favoriete recepten van het afgelopen jaar delen op mijn Instagram account. En uiteraard blijf ik ook actief via mijn Instagram stories. Zo zien jullie wat ik er ondertussen van bak (letterlijk en figuurlijk) én of ik uiteindelijk ook mijn eerste tomaten ga oogsten. Dat blijft tot nu een groot vraagteken. Ik heb voorlopig alleen nog maar bloemetjes aan mijn planten. De bijtjes moeten hun werk nog doen. 🐝
PS Uit dit recept kan je met een beetje geluk 2 taartjes halen.
Frambozentaartje met salie
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid
Ingrediënten
Voor de chocoladeganache met frambozensmaak:
- 170 g chocolade met frambozensmaak
- 1 blaadje gelatine (3,2 g/blaadje)
- 110 g volle room (1)
- 10 g glucose
- 300 g volle room (2)
Voor de bodem:
- 150 g boter, zacht
- 100 g poedersuiker
- 30 g amandelpoeder
- 60 g ei
- 1 snufje zout
- 250 g bloem
Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:
- 15 g water
- 30 g suiker
- 125 g hazelnoten
Voor de afwerking:
- 300 g frambozen
- Honing
- Salieblaadjes
Instructies
Voor de chocoladeganache met frambozensmaak:
- Laat de chocolade smelten au bain-marie.
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Verwarm de room (1) met de glucose en giet die vervolgens op de chocolade. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe en meng met de klopper.
- Voeg tot slot de goed koude room (2) toe en zet minstens 6 uur in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.
Voor de bodem:
- Klop de zachte boter romig met de suiker.
- Voeg achtereenvolgens het amandelpoeder, het losgeklopte ei, het zout en de bloem toe.
- Meng tot een homogeen deeg, wrijf 1 maal goed uit op je werkblad met de palm van je handen verpak in plasticfolie.
- Bewaar minstens 2 uur in de koelkast.
- Rol het deeg 3 mm dik uit en bekleed er een taartring mee van 20 cm diameter.
- Zet 30 min terug in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160° C.
- Schuif de taartbodem in de voorverwarmde oven bak de bodem blind gedurende 12 à 15 min.
- Het deeg moet bruin kleuren.
Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:
- Verwarm het water en de suiker tot 130° C.
- Voeg de hazelnoten toe en meng constant. De hazelnoten gaan eerst een zanderig laagje krijgen, waarna ze gaan karamelliseren.
- Stort de hazelnoten op een bakmatje, waarbij je ze losmaakt van elkaar.
Afwerking:
- Klop de koude ganache met frambozensmaak op tot een spuitbare textuur.
- Snijd de helft van de frambozen in twee.
- Verwarm de honing lichtjes en sprenkel over de hele frambozen voor een pareleffect.
- Spuit toefjes ganache op de afgekoelde taartbodem met een gladde spuitmond.
- Wissel de halve frambozen af met de hele frambozen.
- Werk af met gekaramelliseerde hazelnoten en salieblaadjes. Die zijn trouwens niet enkel voor de decoratie, ze geven ook een frisse smaak. Dit werkt trouwens ook met basilicum.
Bron: recept van Marion Goettlé (Café Mirabelle, Paris) voor Fou de Pâtisserie #58.
Fijne vakantie gewenst
Merci, Ginette!
Geniet van de vrije dagen en de kleinkinderen.
Dankjewel, Andrea!
Een “psychedelisch” taart past goed in onze topsy-turvy wereld! Ik ga het snel maken.
Laat het smaken!
Bedankt, om de recepten en je verhalen te delen… geniet van je verlof!!!
Dankjewel, Marina!
Sterkte voor jouw verlies… En fijn verlof 🥂
Dankjewel!
Is het gewoon dat het deeg vrij zacht is alvorens het de koelkast in gaat?
Ik geniet overigens altijd van je mooie foto’s en recepten!!
Dat klopt inderdaad. Dankjewel! <3