Mirliton met peer en framboos (zonder gluten en zonder suiker)

Voor de allereerste keer sinds het ontstaan van deze blog is het een week lang stil gebleven. (Was het jullie opgevallen, eigenlijk? 🤔). Mijn vader is vorige week zaterdag nl. tamelijk plots gestorven en hij werd gisteren begraven. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik met het verlies van een dicht familielid te maken kreeg. Ik weet het wel, hij was 97 jaar en had dus heel veel geluk. En ja, ik besef ook wel dat ik heel veel geluk heb dat ik op mijn 53ste nog nooit met een verlies geconfronteerd werd, maar toch doet dit pijn. En wanneer ik naar mijn 91-jarig moederke kijk dat na meer dan 70 jaar huwelijk haar man moet missen, dan breekt mijn hart. Ik wil mijn vader graag gedenken met deze mirliton met peer en framboos.

Een mirliton is een oud recept waarvan het spijtig zou zijn dat het verloren gaat. Een beetje zoals mijn vader dus. Wel oud, maar een uit de duizend. Iemand die dus nooit vergeten mag worden. Bovendien hield mijn vader van dessert. Ik heb de microbe voor zoet (én voor Club Brugge) van hem meegekregen. En ik ben er trots op. Ik hoop dat dit mirliton recept een succes wordt. Want dat zou betekenen dat jullie, wanneer jullie dit maken, onrechtstreeks toch ook een beetje aan mijn vader denken. Deel zeker foto’s van jullie mirliton op social media en vergeet niet om mij hierin te taggen. Dat zou me enorm plezier doen.

 

Mirliton met peer en framboos (zonder gluten en zonder suiker)

 

Deze mirliton is trouwens glutenvrij, want hij (of is ’t zij?) bevat geen bloem. En in mijn geval ook geen suiker, want de suiker verving ik door Zùsto. Of het lekker was? Daarop moet ik jullie het antwoord schuldig blijven. Ten eerste had ik door de gebeurtenissen totaal geen trek, maar bovendien verdwenen de 4 schaaltjes aan een niet bij te houden tempo: 1 schaaltje ging mee richting mijn dochter en de 3 andere verdwenen in de mond van mijn man. Hij at er zelfs een als ontbijt. 🙄 Nu ja, gelukkig hoef ik me hier niet meer schuldig over te voelen (en hij ook niet), want er zit dus geen suiker in.

Wat vinden jullie trouwens van mijn gepersonaliseerde serveerplank? Je kan echt àlles kiezen: houtsoort, vorm, formaat én opdruk. Ik vond het wel leuk om zo’n echte Hap & Tap serveerplank te hebben. Ik moet alleen nog eens nadenken over wat fijne kerstamuses om hierop te serveren… 😁

 

Mirliton met peer en framboos (zonder gluten en zonder suiker)

 

Recept voor mirliton met peer en framboos (zonder gluten en zonder suiker)

Bereiden: ± 15 min
Oven: ± 35 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
Boter voor de vorm(en)
5 eieren
150 g Zùsto (of suiker)
150 g amandelpoeder
4 el volle room (of zure room)
2 mooie, rijpe peren
125 g frambozen
Zùsto (of suiker) voor het bakken

 

Werkwijze

Verwarm de hete luchtoven voor bij 175° C.

Boter een springvorm met dikke wand of een gratinschotel in porselein, in gietijzer of in terra cotta in.

Klop in een grote slakom de eieren met de Zùsto (of suiker). Wanneer die goed opgelost is, voeg je het amandelpoeder toe. Meng goed en doe er dan de room bij. Meng opnieuw.

Schil de peren, snijd ze in vier en verwijder het klokhuis. Snijd elk stuk peer in 3 dikke repen.

Verdeel het mirliton beslag over de schaaltjes (of springvorm) en druk er de peren en de frambozen in.

Bestrooi met Zùsto (of suiker) voor je ze in de oven schuift voor 35 min.

Serveer lauw of koud.

 

Mirliton met peer en framboos (zonder gluten en zonder suiker)

 

Bron: recept vertaald uit het boekje Framboise van Christophe Adam.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Mirliton met peer en framboos (zonder gluten en zonder suiker)

by Myriam Minne time to read: 2 min
26
%d bloggers liken dit: