Een mirliton is een oud recept waarvan het spijtig zou zijn dat het verloren gaat. Een beetje zoals mijn vader dus. Wel oud, maar een uit de duizend. Iemand die dus nooit vergeten mag worden. Bovendien hield mijn vader van dessert. Ik heb de microbe voor zoet (én voor Club Brugge) van hem meegekregen. En ik ben er trots op. Ik hoop dat dit mirliton recept een succes wordt. Want dat zou betekenen dat jullie, wanneer jullie dit maken, onrechtstreeks toch ook een beetje aan mijn vader denken. Deel zeker foto’s van jullie mirliton op social media en vergeet niet om mij hierin te taggen. Dat zou me enorm plezier doen.
Deze mirliton is trouwens glutenvrij, want hij (of is ’t zij?) bevat geen bloem. En in mijn geval ook geen suiker, want de suiker verving ik door Zùsto. Of het lekker was? Daarop moet ik jullie het antwoord schuldig blijven. Ten eerste had ik door de gebeurtenissen totaal geen trek, maar bovendien verdwenen de 4 schaaltjes aan een niet bij te houden tempo: 1 schaaltje ging mee richting mijn dochter en de 3 andere verdwenen in de mond van mijn man. Hij at er zelfs een als ontbijt. ? Nu ja, gelukkig hoef ik me hier niet meer schuldig over te voelen (en hij ook niet), want er zit dus geen suiker in.
Wat vinden jullie trouwens van mijn gepersonaliseerde serveerplank? Je kan echt àlles kiezen: houtsoort, vorm, formaat én opdruk. Ik vond het wel leuk om zo’n echte Hap & Tap serveerplank te hebben. Ik moet alleen nog eens nadenken over wat fijne kerstamuses om hierop te serveren… ?
Recept voor mirliton met peer en framboos (zonder gluten en zonder suiker)
Bereiden: ± 15 min
Oven: ± 35 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Boter voor de vorm(en)
5 eieren
150 g Zùsto (of suiker)
150 g amandelpoeder
4 el volle room (of zure room)
2 mooie, rijpe peren
125 g frambozen
Zùsto (of suiker) voor het bakken
Werkwijze
Verwarm de hete luchtoven voor bij 175° C.
Boter een springvorm met dikke wand of een gratinschotel in porselein, in gietijzer of in terra cotta in.
Klop in een grote slakom de eieren met de Zùsto (of suiker). Wanneer die goed opgelost is, voeg je het amandelpoeder toe. Meng goed en doe er dan de room bij. Meng opnieuw.
Schil de peren, snijd ze in vier en verwijder het klokhuis. Snijd elk stuk peer in 3 dikke repen.
Verdeel het mirliton beslag over de schaaltjes (of springvorm) en druk er de peren en de frambozen in.
Bestrooi met Zùsto (of suiker) voor je ze in de oven schuift voor 35 min.
Serveer lauw of koud.
Bron: recept vertaald uit het boekje Framboise van Christophe Adam.
dag myriam,
ik volg je al jaren, heb al veel van je vlotte pen gelezen, maar nu wil ik toch ook even reageren om je veel steun te wensen in je periode van rouw.
exact een jaar geleden is mijn vader van 82 ook overleden (21 augustus). vandaag werd hij begraven. we hielden de rouwmaaltijd in ‘de hooipiete’ in reninge, zijn woonplaats en geboortedorp. vandaag gaan we er terug naartoe. om de verjaardag van mijn moeder te vieren (24 aug). ook 1 jaar later breekt nog steeds mijn hart als ik mijn moederke zie afzien. ze mist hem verschrikkelijk. maar we zoeke troost bij elkaar en zorgen goed voor elkaar. sterkte, karien
Dankjewel, Karien. Ik hoop dat mijn moederke zo sterk is als die van jou!
Een fijne verjaardag voor je moeder vandaag en geniet van elkaars aanwezigheid en gezelschap. Het is maar eens je het niet meer hebt, dat je pas weet wat je mist.
Liefs
Myriam
Dit zal zeker vandaag en meermaals op tafel verschijnen om zoveel redenen. De mirliton heeft meer dan zijn naam gekregen…….
Heel lief van jou, Cecile. Laat het smaken! x
Dag Myriam, ik had er al een gevoel bij dat er iets gebeurd moest zijn. In de eerste plaats mijn deelneming bij dit verlies.
Afscheid nemen doet altijd pijn. Maar na het verdriet blijven de mooie herinneringen. Veel sterkte
Dankjewel, Andrea. Ja, een hele week niet bloggen is niet van mijn gewoonte. Maar ik kon het echt niet opbrengen. Dit deed/doet teveel zeer. Bedankt voor je berichtje!
Ik ben nog maar juist lid van uw blog , maar wil je hierbij toch veel sterkte toewensen met dit verlies. Je ouders verliezen, hoe oud ze ook mogen zijn, blijft altijd moeilijk.
Ja echt, he, Pascale. Da’s niet te schatten. Het doet ook echt fysiek pijn. Precies alsof er een deel van je weggerukt wordt. Maar alles gaat voorbij. De pijn zal minder worden en plaats maken voor de mooie herinneringen. Hoop ik. x
Ook vanuit nederland of zoals jullie zeggen holland, heel veel sterkte.
Ik weet uit ervaring de pijn wordt minder, maar het gemis niet!
De nagedachtenis aan mijn vader gaat over de landsgrenzen heen. Mooi is dat. Dankjewel, Marinette! x
Dag mevrouw ,
ik wens u heel veel sterkte bij het verlies van uw moeder. Ik hoop dat ze niet veel heeft moeten lijden. Bewaar de mooie herinneringen aan haar, die zullen er vast en zeker zijn.
Bedankt voor de condoleances, Valère.
Dag Myriam,
Net zoals je vader ben ik gek op toetjes. Hoewel we allemaal weten dat het leven eindig is, komt de klap altijd hard aan,zeker als het een plotselinge dood is. Ik wens je veel steun van vrienden en bekenden toe en zal bij het nuttigen van recept zeker een glas op je vader heffen . Ik lees je berichten altijd met veel plezier en hoop dat je ons nog vele jaren zal blijven verrassen met je vondsten.
Nogmaals gecondoleerd en veel sterkte.
Dankjewel, Xavier, ik ken je dan wel niet, je lieve berichtje raakt me diep.
Superbedankt dat je de tijd genomen hebt om dit neer te schrijven!
Liefs
Myriam
Gecondoleerd met je vader en veel sterkte voor jullie allen.
Dankjewel, Anne. x
Sterkte voor jou en je familie.
Dankjewel, Suzy! x
Dag Myriam,
We kennen elkaar niet maar jouw blog maakt gelukkig. Waarvoor dank.
‘k Ben zeker dat je een fiere, sterke vader had.
Wanneer hij geen te strenge vader was is het geven van een plaatsje aan deze droevige gebeurtenis, vind ik, wat simpeler.
Dat heb ik een vijftal jaren geleden aan den lijve ondervonden.
M’n voordien zo strenge papa en ik waren vrienden geworden en dan kan je nadien echt wel beter relativeren hoor.
Uiteraard, elke situatie is anders en je schrijft dat hij één uit de duizend was, dus …
Myriam, veel kracht in deze periode van pijn en verdriet.
‘k Hoop dat je moederke moed blijft vinden en dat ze er nog van tal van jaren mag zijn.
Veel groetjes,
Stefan
Dag Stefan,
Mijn vader was inderdaad een fiere en sterke man. Een positieve man ook. Een werker.
Hij was altijd een goed voorbeeld voor mij en dat zal niet veranderen.
Veel groetjes
Myriam
blij dat je er terug bent met je regelmatige berichtjes, altijd een plezier om ze te lezen, en gecondoleerd met dit onverwacht verlies van je papa.
Dankjewel, Nicole. Het doet me plezier om te zien dat je mijn berichtjes gemist hebt. Ik kon het echt niet opbrengen vorige week…
x
Heel veel sterkte met het grote verlies!
Dankjewel, Louise! x
Dag Myriam,
net terug uit vakantie lees ik nu pas jouw bericht. Ik wil je hierbij graag mijn deelneming betuigen. Iemand die je zo na staat als een ouder te moeten verliezen doet vreselijk veel pijn, zelfs wanneer je vader een mooie leeftijd heeft mogen bereiken. Veel sterkte, ook voor de rest van je familie en zeker voor je moeder die nu na zoveel jaren samen het gemis extra hard zal voelen.
Lieve
Dankjewel, Lieve.
Al bij al lijkt mijn mama zich te redden. We omringen haar met veel liefde.
x