(Bijna suikervrije) pavlova nieuwe stijl met chocolade crémeux en frambozen

Aan deze pavlova nieuwe stijl gaat een heel verhaal vooraf… Eerst was er het mailtje van Sebbe van Zùsto die mij op Tomorrowland Dreamville uitnodigde om er de eerste volledig suikervrije donut in samenwerking met Hoeked Donuts te komen proeven. Maar ik ging helemaal niet naar Tomorrowland. Sebbe was er verkeerdelijk vanuit gegaan dat ik als “bekende blogger” wel zou uitgenodigd zijn. Mijn leeftijd en looks waren hem duidelijk ontgaan… My blog is sexier than me. 😂

Nu, ondanks de ‘valse start’, chatten we verder en deed hij me zijn verhaal over de suikervervanger Zùsto: “Zùsto is een unieke, revolutionaire suikervervanger met 75% minder calorieën dan suiker en dit met exact dezelfde zoete smaak en structuur. Het is absoluut niet te vergelijken met bestaande zoetstoffen (bijv. Stevia, glucose- of agavestroop, enz.). Bovendien is Zùsto bruikbaar voor elke toepassing. (www.zusto.com voor meer informatie).

Zùsto is tevens ook uiterst geschikt voor patiënten met diabetes en obesitas. Op deze manier willen we iedereen op deze wereld laten genieten van de zoete kant van het leven, zonder er zich slecht over te voelen of gezondheidsproblemen als gevolg te hebben.

Kortom, Zùsto biedt een unieke en uitzonderlijk oplossing voor iedereen die op zoek is naar een gezondere levensstijl en mensen die hun toegevoegde suikerinname willen verminderen. 1 van de belangrijkste voordelen van Zùsto is de 1:1-verhouding (100 g suiker = 100 g Zùsto) zodat recepten niet moeten worden aangepast in tegenstelling tot de concurrentie.

Ola! Pola! Het klonk te mooi om waar te zijn. Ik surfte naar de website en vond daar toch 1 minpuntje, met name de prijs: voor 1 zak Zùsto van 1 kg tel je om en bij de 10 EUR neer… Maar ook daarop had Sebbe een pasklaar antwoord voor me klaar: “Onze zakken zijn inderdaad 9.90 euro per 1 kg. Maar wetende dat suiker allom bewezen en bevestigd is als grootste oorzaak voor kankers en hartziekten en onze enige echte concurrent (voorlopig) Stevia nog geen 250 g aanbiedt voor die prijs in de winkel…” Tjah, hij heeft een punt natuurlijk.

Nu beloofde ik hem dat ik eerst ermee aan de slag wilde gaan en dan pas zou beslissen of ik wilde samenwerken. Het klonk allemaal heel mooi, maar wat gaf het in de praktijk? Ik wil de reputatie van mijn blog niet op de helling zetten voor een gratis zak Zùsto, ook al kost die dan 10 EUR… Maar nu moet ik zeggen dat ik écht heel hard zat te duimen dat dit rooskleurige verhaal écht was. Zoals jullie weten (ik schreef het hier al eerder) mag mijn man geen suiker meer eten en dus zou Zùsto dé oplossing zijn voor hem… en voor mij. Zo hoefde ik me niet langer schuldig te voelen wanneer ik weer eens aan het bakken ga… Ik doe dat zo graag. 😂

Dus ging ik op zoek naar een recept waarin ik de suikervervanger meermaals zou nodig hebben en zo kwam ik uit op deze pavlova nieuwe stijl met chocolade crémeux en frambozen. Tot driemaal toe zou ik de Zùsto testen: in de pavlova, in de chocolade crémeux én in de frambozengelei (die ik eerder al met gewone suiker gemaakt had). Nu had ik voor de pavlova suiker én bloemsuiker nodig. Ik durfde het niet aan om beide te vervangen door Zùsto omdat ik weet dat in bloemsuiker ook maïzena zit. Dus mijn pavlova is niet geheel suikervrij, maar de crémeux en en frambozengelei wel. En ik kan jullie verzekeren, het was een succes. Sebbe had geen woord gelogen! Ik voel dat er een partnership zit aan te komen. Straks wordt dit hier nog een gezonde blog, stel je voor!

 

(Bijna suikervrije) pavlova nieuwe stijl met chocolade crémeux en frambozen

 

Recept voor (bijna suikervrije) pavlova nieuwe stijl met chocolade crémeux en frambozen

(Voor)bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 20 min
Koelkast: 2 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de chocolade-frambozen crémeux:
2 eierdooiers
20 g suiker
120 g melk
100 g frambozenpuree
120 g zwarte chocolade 65%

Voor de meringues:
3 eiwitten
75 g Zùsto (of suiker)
10 g maïzena
75 g bloemsuiker

Voor de frambozengelei:
250 g frambozen
100 g aardbeien
1 zakje agar agar
1 zakje vanillesuiker
120 g Zùsto (of suiker)
Water

Voor de afwerking:
200 g frambozen
Zwarte chocoladeschilfers

 

Werkwijze

Voor de chocolade-frambozen crémeux:
Klop de eierdooiers met de Zùsto (of suiker). Breng de melk aan de kook en giet deze op de dooiers, terwijl je blijft kloppen. Doe de mengeling terug in het pannetje en breng onder constant roeren tot 82° C. Voeg van het vuur de lauwe frambozenpuree toe, meng en giet op de gehakte chocolade, waarbij je goed roert. Dek de crémeux af met plasticfolie en zet minstens 2 uur in de koelkast.

Voor de aardbeien/frambozengelei:
Was de frambozen en aardbeien en snijd de vruchten in stukjes. Kook ze in een kookpot met 22 cl water. Druk met een pureestamper de vruchten plat om er zoveel mogelijk sap uit te persen. Passeer alles voor een eerste keer door een fijne puntzeef. Zet het sap terug op het vuur en breng aan de kook. Voeg een zakje agar agar toe en meng. Zet het vuur lager, voeg een zakje vanillesuiker toe en 120 g Zùsto (of suiker). Roer tot de vloeistof de achterkant van een lepel bekleedt. Giet de gelei in een kom en laat ze bij kamertemperatuur staan.

Voor de meringues:
Klop de eiwitten op. Wanneer ze beginnen te schuimen, voeg je de Zùsto (of suiker) in 3 keer toe. Stop met kloppen wanneer de meringue glad is en glanst. Spatel er dan nu de gezeefde bloemsuiker en maïzena onder. Vorm op een bakplaat bekleed met bakpapier 16 kleine quenelles meringue. Strijk de rest van de meringue uit op een andere bakplaat bekleed met bakpapier. Schuif de 2 bakplaten in een voorverwarmde oven bij 120° C. Bak gedurende 1 uur (of iets minder, afhankelijk van je oven) met de oven op een kier zodat het vocht weg kan. De meringues moeten nog zacht zijn vanbinnen, maar moeten loskomen van het bakpapier. Laat afkoelen.

 

Afwerking

Mix de chocolade-frambozen crémeux en doe in een spuitzak. Leng een deel van de frambozengelei aan met een heel klein beetje water en versier er de borden mee: lepel een hoopje gelei in het midden van het bord en geef er met de achterkant van een lepel een goede mep op. Schik hierop 2 meringues per bord. Spuit er 3 toefjes crémeux op en verdeel er frambozen over die je opvulde met gelei. Werk af met stukken meringue die je van de plak afbreekt en met chocoladeschilfers.

 

Bron: recept van Annelyse Chardon, finaliste van Masterchef seizoen 3 in het magazine Pâtisserie & Compagnie juli l augustus.

 

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

(Bijna suikervrije) pavlova nieuwe stijl met chocolade crémeux en frambozen

by Myriam Minne time to read: 4 min
12
%d bloggers liken dit: