Taart met aardbeien, frambozen en witte chocolade

Ik ontdekte deze taart met aardbeien, frambozen en witte chocolade op de blog van July Healthy Cooking. Joepie, healthy, dacht ik. Dat is eens iets anders hier! Maar nu stel ik me wel de vraag wat hier gezond aan is… 🤔 Deze taart is een echte guilty pleasure met suiker, eieren, volle room, boter, witte chocolade… Niks healthy, behalve dan misschien de aardbeien en frambozen! 😀 Maar mij niet gelaten, zenne. Ik ben terug flink op dreef met mijn trainingsschema en dus komt het niet op een calorie min of meer!

 

Taart met aardbeien, frambozen en witte chocolade

 

Recept voor taart met aardbeien, frambozen en witte chocolade

(Voor)bereidingstijd: 50 min
Rusttijd: minimum 6 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6/8 personen:
100 g witte chocolade
20 cl koude volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
100 g boter, op kamertemperatuur
100 g poedersuiker
1 tl vanille-extract
1 ei
250 g bloem
250 g frambozen
100 g aardbeien
1 zakje agar agar
1 zakje vanillesuiker
120 g suiker
Water

Voor de afwerking:
150 g frambozen
150 g aardbeien
Muntblaadjes
1 handje gehakte pistaches
Limoenzeste

 

Werkwijze

Voor de ganache van witte chocolade:

Hak 100 g witte chocolade in kleine stukjes en doe deze in een kom.

Breng 6 cl room aan de kook en giet de room in 2 keer op de chocolade. Meng tot je een homogene en glanzende crème bekomt.

Voeg de rest van de koude room toe (14 cl) en meng.

Dek af met plasticfolie en zet gedurende minstens 6 uur in de koelkast.

Klop na 6 uur de afgekoelde ganache op middelhoge snelheid tot je een schuimige textuur bekomt.

Schep de ganache in een spuitzak met een spuitmondje en bewaar in de koeling tot je de taart gaat samenstellen.

 

Voor het deeg:

Klop met een keukenrobot met de vlinder de boter los en voeg beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker toe.

Voeg 1 el vanille-extract toe en blijf mengen.

Voeg geleidelijk 250 g gezeefde bloem toe.

Voeg een ei toe en blijf mengen tot het deeg loskomt van de wand.

Rol het deeg in plasticfolie en leg het gedurende 20 à 30 min in de koelkast.

Verwarm de oven voor bij 150° C.

Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad en gebruik 2 deegringen om het deeg uit te steken (als je een kroon wilt tenminste).

Prik de taartbodem in met een vork.

Bak de bodem in de voorverwarmde oven bij 150° C gedurende 30 min.

 

Voor de aardbeien/frambozengelei:

Was 250 g frambozen en 100 g aardbeien.

Snijd de vruchten in stukjes.

Kook ze in een kookpot met 22 cl water.

Druk met een pureestamper de vruchten plat om er zoveel mogelijk sap uit te persen.

Passeer alles voor een eerste keer door een fijne puntzeef.

Zet het sap terug op het vuur en breng aan de kook.

Voeg een zakje agar agar toe en meng.

Zet het vuur lager, voeg een zakje vanillesuiker toe en 120 g suiker.

Roer tot de vloeistof de achterkant van een lepel bekleedt.

Giet de gelei in een kom en laat ze bij kamertemperatuur staan.

Verdeel de helft van de gelei over de taartbodem en zet deze in de koelkast.

Vul de frambozen op met gelei en zet koel weg.

 

Afwerking

Spuit de opgeklopte ganache met witte chocolade op de taart.

Schik er de frambozen op. Snijd de aardbeien middendoor en schik ze eveneens op de taart.

Voeg enkele blaadjes munt toe en strooi er grofgehakte pistaches over.

Rasp er tot slot wat limoenzeste over voor de fraîcheur.

 

Taart met aardbeien, frambozen en witte chocolade

 

Bron: recept vertaald van de Franse blog July Healthy Cooking.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Taart met aardbeien, frambozen en witte chocolade

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: