Voor mijn derde en laatste recept dat ik door Wendy wilde laten fotograferen, wist ik direct wat ik wilde doen: een kerstpavlova. Niet zomaar een traditionele pavlova, maar een originele in de vorm van een kerstboom. Dit dessert stond al heel lang op mijn Pinterest bord, maar het was er gewoon nog niet van gekomen om het te maken.
Het recept is oorspronkelijk van de Franse blog Celinblog, waar Celine de boompjes voor Valentijn maakte. Nu vond ik persoonlijk dat dit eerder een dessertje was voor kerst. Dus kleurde ik de boompjes groen i.p.v. ze wit te laten en plakte er wat sterretjes op i.p.v. hartjes. Wendy ging helemaal mee in mijn idee en stelde voor om er voor de foto nog wat poedersuiker over te strooien. Ze zou het precies lijken alsof het sneeuwde. Wat een topidee! Het resultaat is verbluffend. Al zeg ik het zelf. Ik ben nog nooit zo trots geweest op een recept/foto als deze. Maar, ere wie ere toekomt, ik heb de boompjes alleen maar gebakken en samengesteld. Wendy is de fotografe with the magic hands!
Nota’s: ik heb het recept voor de meringues aangepast. Met de opgegeven hoeveelheid kwam ik absoluut niet toe om 8 taartjes te maken.
Ziezo met deze kerstpavlova komt meteen een einde aan mijn dessertvoorstellen voor mijn kerstmenu: jullie hebben de keuze uit maar liefst 6 desserts. Als Best Belgian Food Blogger in de categorie Baking & Sweets moest ik de lat wel hoog leggen dit jaar. ? Crème van passievruchten en kokos, kerststronk met 3 soorten chocolade, Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim, gevulde sponscakejes met rood fruit, peer in bladerdeeg met vanillesaus of deze kerstpavlova⦠Wat gaan jullie maken?
Oh ja, volgende week zondag komt mijn compleet kerstmenu 2017 online!Β Christmas is coming! ?????βοΈ
Recept voor kerstpavlova met frambozen
Bereidingstijd: ca. 40 min
Rusttijd 2u tot 1 nacht
Baktijd: 2 u
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
IngrediΓ«nten voor 8 personen:
Voor de meringue:
100 g eiwit
100 g griessuiker
50 g poedersuiker
Enkele druppels groene kleurstof
Voor de crème pÒtissière met vanille:
125 g melk
30 g griessuiker
1 vanillestok
25 g eidooier
10 g bloem
7,5 g maizena
Voor het suikerdeeg:
50 g boter
25 g poedersuiker
100 g bloem
1 g zout
7,5 g amandelpoeder
20 g losgeklopt ei
Voor de frambozencompote:
100 g frambozen
25 g confituursuiker
Voor de slagroom met mascarpone:
200 g volle room (40% vet)
75 g mascarpone
20 g poedersuiker
1 vanillestok
Werkwijze
Voor de meringue:
Doe het eiwit in de kom van een staande mixer en klop de eiwitten op tot een stevig schuim. Voeg nu de 2 soorten suiker toe en blijf kloppen tot een gladde en glanzende meringue. Voeg enkele druppels groene kleurstof toe, als je zoals ik groene boompjes wil.
Doe de meringue dans spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm diameter. Spuit 3 Γ 4 bollen meringue bovenop elkaar om zo een kerstboom te vormen. Dit lukt in 1 keer als je ’t een beetje gewoon bent om een spuitzak te hanteren.
Schuif de boompjes in de voorverwarmde oven bij 110Β° C gedurende 2 u. Laat afkoelen. De meringue is op dat moment krokant vanbuiten en nog lekker zacht vanbinnen.
Voor de crème pÒtissière met vanille:
Breng in een pot de melk met de helft van de suiker en het merg van een vanillestok aan de kook. Klop in een mengkom de dooier met de rest van de suiker. Voeg de gezeefde bloem en maïzena toe. Meng goed. Giet de kokende melk op de dooiermengeling, waarbij je constant blijft roeren. Doe alles terug in de pot en laat de crème dikken op het vuur terwijl je blijft kloppen. Schep de crème in een schaal, span er plasticfolie over tot tegen de crème en zet koel weg.
Voor het suikerdeeg:
De de boter, suiker, bloem, het zout en amandelpoeder in een mengkom. Kneed met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg er het losgeklopt ei aan toe, meng en dek af met plasticfolie. Laat minstens 2 u of heel de nacht rusten in de koelkast.
Rol het deeg dun uit met een deegrol. Steek er cirkels uit met een uitsteekring van 75 mm diam. Leg de deegcirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de voorverwarmde oven bij 160Β° C gedurende 25 min.
Voor de frambozencompote:
Breng in een pot de frambozen aan de kook met de suiker. Laat 1 min doorkoken, heel de pan van het vuur en bewaar in de koeling.
Voor de slagroom met mascarpone:
Klop alle ingrediΓ«nten op tot een stevige slagroom. Bewaar koel.
Montage en afwerking van de kerstpavlova
Verdeel op elke deegschijf een toef crème patissière. Schik de frambozen rondom op de rond van het suikerdeeg.
Spuit of schep in het midden op de vanillecrème een beetje frambozencompote.
Spuit bovenop de frambozen en de compote een grote toef slagroom.
Plaats nu de meringues voorzichtig op het dessert.
Om sterretjes of andere decoratie op de kerstboompjes te kleven, maak je een ‘papje’ van 1 eiwit met 80 g poedersuiker. Breng met een fijn, puntig voorwerp dotjes ‘lijm’ aan op de boompjes en plak de decoratie er meteen op. De ‘lijm’ droogt snel op. Je moet dus best wel snel doorwerken.
Tot slot kan je nog wat poedersuiker over de kerstpavlova strooien. Zo lijkt het of de groene kerstbomen besneeuwde toppen hebben.
Tip: met de montage van de kerstpavlova wacht je best tot het laatste moment. Alle bereidingen, behalve de slagroom, kan je wel al een dag voordien maken.
Bron: recept vertaald van de Franse blog Celingblog.
Maar zo mooi, Myriam! Toch een vraagje van de muggenzifter: welke diameter hebben de koekjes? Ik wil niet riskeren om iemand zonder dessertje te zetten wegens tΓ© grote bomen π
7,5 cm. Had ik dat niet vermeld? Shame on me!
Succes!
toch wel, een uitsteekring van 75 mm staat er vermeld, of heb je dat nu aangepast ,
Neen Nicole. Niet aangepast. Ik dacht het wel dat ik het vermeld had. ?
ziet er prachtig uit Myriam!
zou het direct willen maken en wat een prachtige foto’s!
Dankjewel, Annelies. En die foto’s, die zijn niet van mijn hand. Jammer genoeg. π
Kon ik ook maar zo’n mooie foto’s maken! π
Liefs
Myriam
Wauw, hoe mooi is dit!
Zal ongetwijfeld ook heel lekker zijn π
Hoi Alicia
Dankjewel voor het compliment!
Zelf ook eens proberen en op je blog publiceren? π
Liefs
Myriam
Hoi Myriam, wat een ongelooflijk prachtig kunstwerkje van een dessert, het staat hier alvast genoteerd voor de feestdagen π
Nu mis ik alleen de hoeveelheid verse frambozen die nodig zijn bij het ingrediΓ«ntenlijstje.
Ik kan ongeveer vanuit de foto wel uitmaken hoeveel ongeveer, maar als je dit nog even zou willen meegeven, ben ik zeker π
Alvast super bedankt om dit prachtige dessert met ons te willen delen en zalig dat je er een echte kerst-editie van gemaakt hebt π
Dag Tinne
Bedankt voor je fijne commentaar.
Ik kocht drie pakjes frambozen van 125 g en kwam daar ruim mee toe. Zo kon ik de mooiste uitkiezen voor de boompjes. De minder mooie verdwenen in de compote.
Succes en smakelijk! ?
Myriam
Ok, boodschappenlijstje is al klaar π had toch nog een vraagje over de frambozencompote: ‘breng de frambozen aan de kook’, in water neem ik aan? Veel, weinig? Alvast bedankt voor het antwoord en prettige feesten!
Ik ben niet thuis. Ik probeer hier morgen op te antwoorden. Tot morgen!
Dag Leen
Hier ben ik terug!
Nee hoor, je kookt de frambozen niet in water. Je zet ze gewoon op met de suiker, op een zacht vuurtje. De suiker geeft vocht af Γ©n de frambozen doen dat ook.
Dus gewoon de frambozen en suiker zachtjes laten inkoken tot een compote.
Veel succes en vooral smakelijk!
Myriam
Met al die feesten, ben ik vergeten te reageren: het dessertje was een gigantisch succes! π
Uiteindelijk niet zo moeilijk en heel lekker π
De meringues zijn wel groen in de oven gegaan en er wit uitgekomen maar soit, met de versiering zeker zo mooi π
Ga ik zeker nog eens maken!
Bedankt!
Leen
Wat fijn om dat te lezen, Leen. Ja, je mag best overdrijven met de kleurstof. In de oven vlakt dat sowieso uit.
Ik ben blij dat je ervan genoten hebt.
Een heel fijn 2018!
Liefs
Myriam
hallo Myriam
hoe bewaar je best de meringue als je ze de dag voorheen maakt ? in de koelkast of kamertemperatuur ?
Caroline
Dag Caroline
Ik zou ze in een afgesloten doos bewaren. Eventueel met zo’n vochtabsorberend zakje erin dat je soms bij nieuwe kledij aantreft.
Zie: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/waarom-je-deze-zakjes-nooit-mag-weggooien~af8cc2c5/
Succes!
Myriam
He een vraagje,
Als ik minimeringues wil maken om mijn kerstbuche mee te versieren, moeten die dan ook 2 uur in de oven?
Nee hoor, Anniek, hoe kleiner, hoe minder lang!
Succes en smakelijk.
Myriam