- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kerstpavlova met frambozen

Kerstpavlova met frambozen

Voor mijn derde en laatste recept dat ik door Wendy wilde laten fotograferen, wist ik direct wat ik wilde doen: een kerstpavlova. Niet zomaar een traditionele pavlova, maar een originele in de vorm van een kerstboom. Dit dessert stond al heel lang op mijn Pinterest bord, maar het was er gewoon nog niet van gekomen om het te maken.

Het recept is oorspronkelijk van de Franse blog Celinblog, waar Celine de boompjes voor Valentijn maakte. Nu vond ik persoonlijk dat dit eerder een dessertje was voor kerst. Dus kleurde ik de boompjes groen i.p.v. ze wit te laten en plakte er wat sterretjes op i.p.v. hartjes. Wendy ging helemaal mee in mijn idee en stelde voor om er voor de foto nog wat poedersuiker over te strooien. Ze zou het precies lijken alsof het sneeuwde. Wat een topidee! Het resultaat is verbluffend. Al zeg ik het zelf. Ik ben nog nooit zo trots geweest op een recept/foto als deze. Maar, ere wie ere toekomt, ik heb de boompjes alleen maar gebakken en samengesteld. Wendy is de fotografe with the magic hands!

Nota’s: ik heb het recept voor de meringues aangepast. Met de opgegeven hoeveelheid kwam ik absoluut niet toe om 8 taartjes te maken.

Ziezo met deze kerstpavlova komt meteen een einde aan mijn dessertvoorstellen voor mijn kerstmenu: jullie hebben de keuze uit maar liefst 6 desserts. Als Best Belgian Food Blogger in de categorie Baking & Sweets moest ik de lat wel hoog leggen dit jaar. ? Crème van passievruchten en kokos, kerststronk met 3 soorten chocolade, Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim, gevulde sponscakejes met rood fruit, peer in bladerdeeg met vanillesaus of deze kerstpavlova… Wat gaan jullie maken?

Oh ja, volgende week zondag komt mijn compleet kerstmenu 2017 online! Christmas is coming! ?????❄️

 

Kerstpavlova met frambozen

 

Recept voor kerstpavlova met frambozen

Bereidingstijd: ca. 40 min
Rusttijd 2u tot 1 nacht
Baktijd: 2 u
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de meringue:
100 g eiwit
100 g griessuiker
50 g poedersuiker
Enkele druppels groene kleurstof

Voor de crème pâtissière met vanille:
125 g melk
30 g griessuiker
1 vanillestok
25 g eidooier
10 g bloem
7,5 g maizena

Voor het suikerdeeg:
50 g boter
25 g poedersuiker
100 g bloem
1 g zout
7,5 g amandelpoeder
20 g losgeklopt ei

Voor de frambozencompote:
100 g frambozen
25 g confituursuiker

Voor de slagroom met mascarpone:
200 g volle room (40% vet)
75 g mascarpone
20 g poedersuiker
1 vanillestok

 

Kerstpavlova met frambozen

 

Werkwijze

Voor de meringue:
Doe het eiwit in de kom van een staande mixer en klop de eiwitten op tot een stevig schuim. Voeg nu de 2 soorten suiker toe en blijf kloppen tot een gladde en glanzende meringue. Voeg enkele druppels groene kleurstof toe, als je zoals ik groene boompjes wil.

Doe de meringue dans spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm diameter. Spuit 3 à 4 bollen meringue bovenop elkaar om zo een kerstboom te vormen. Dit lukt in 1 keer als je ’t een beetje gewoon bent om een spuitzak te hanteren.

Schuif de boompjes in de voorverwarmde oven bij 110° C gedurende 2 u. Laat afkoelen. De meringue is op dat moment krokant vanbuiten en nog lekker zacht vanbinnen.

 

Voor de crème pâtissière met vanille:
Breng in een pot de melk met de helft van de suiker en het merg van een vanillestok aan de kook. Klop in een mengkom de dooier met de rest van de suiker. Voeg de gezeefde bloem en maïzena toe. Meng goed. Giet de kokende melk op de dooiermengeling, waarbij je constant blijft roeren. Doe alles terug in de pot en laat de crème dikken op het vuur terwijl je blijft kloppen. Schep de crème in een schaal, span er plasticfolie over tot tegen de crème en zet koel weg.

 

Voor het suikerdeeg:
De de boter, suiker, bloem, het zout en amandelpoeder in een mengkom. Kneed met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg er het losgeklopt ei aan toe, meng en dek af met plasticfolie. Laat minstens 2 u of heel de nacht rusten in de koelkast.

Rol het deeg dun uit met een deegrol. Steek er cirkels uit met een uitsteekring van 75 mm diam. Leg de deegcirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de voorverwarmde oven bij 160° C gedurende 25 min.

 

Voor de frambozencompote:
Breng in een pot de frambozen aan de kook met de suiker. Laat 1 min doorkoken, heel de pan van het vuur en bewaar in de koeling.

 

Voor de slagroom met mascarpone:
Klop alle ingrediënten op tot een stevige slagroom. Bewaar koel.

 

Montage en afwerking van de kerstpavlova

Verdeel op elke deegschijf een toef crème patissière. Schik de frambozen rondom op de rond van het suikerdeeg.

Spuit of schep in het midden op de vanillecrème een beetje frambozencompote.

Spuit bovenop de frambozen en de compote een grote toef slagroom.

Plaats nu de meringues voorzichtig op het dessert.

Om sterretjes of andere decoratie op de kerstboompjes te kleven, maak je een ‘papje’ van 1 eiwit met 80 g poedersuiker. Breng met een fijn, puntig voorwerp dotjes ‘lijm’ aan op de boompjes en plak de decoratie er meteen op. De ‘lijm’ droogt snel op. Je moet dus best wel snel doorwerken.

Tot slot kan je nog wat poedersuiker over de kerstpavlova strooien. Zo lijkt het of de groene kerstbomen besneeuwde toppen hebben.

Tip: met de montage van de kerstpavlova wacht je best tot het laatste moment. Alle bereidingen, behalve de slagroom, kan je wel al een dag voordien maken.

 

Kerstpavlova met frambozen

 

Bron: recept vertaald van de Franse blog Celingblog.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post