Hap en Tap logo zonder streep
Crème van passievruchten en kokos

Crème van passievruchten en kokos

3 sep 2017 | Dessert, Zoet

De meeste mensen lezen een spannend boek in een ruk uit, benieuwd naar de plot. Wel ik doe dat met kookboeken. Zoals een gewone mens zich de hoofdpersonages van het boek voor de geest haalt, zo fantaseer ik hoe iets moet smaken. En het is die fantasie die mij uiteindelijk doet beslissen of ik al dan niet iets wil/zal klaarmaken. Toen ik deze crème van passievruchten en kokos zag in de nieuwste editie van Knack Weekend 100 toprecepten uit de Aziatische keuken (pas sinds vorige week uit en sinds vorige week ook al op mijn nachtkastje, ik heb het opgegeven om te proberen weerstaan, ik ga uiteindelijk toch altijd voor de bijl), wist ik dat dit een toppertje moest zijn. Passievrucht en kokos, die 2 smaken passen bij elkaar zoals Gaston bij Leo, Nicole bij Hugo en Timmy Simons bij Club Brugge. ?

Nu laat mijn getraind brein mij zelden in de steek en dat was ook vandaag niet anders: deze crème van passievruchten en kokos is inderdaad een bijzonder geslaagd dessertglaasje. Ik zou zelfs meer durven zeggen: dit is eentje dat je perfect met Kerst zou kunnen serveren, al dan niet in een doorzichtige kerstbal.

Nog enkele bemerkingen:

 • Op de foto in het magazine was er een duidelijk kleurverschil tussen de kokoscrème en de passievruchtencrème, bij mij was die scheidingslijn amper zichtbaar met het blote oog. Op de foto zie je die helemaal niet.
 • Volgens het recept in het boekje moet het dessert afgewerkt worden met een schijfje pitaya, een blokje mango en een stukje limoen. Nu heb ik 20 km (goed zot!) gereden om pitaya te vinden, maar zonder succes. Dan heb ik er maar voor gekozen om heel dunne plakjes mango op een prikker te rijgen.
 • Als je dit dessert inderdaad na een feestmaal serveert, kies dan bij voorkeur voor 8 kleine porties, zoals ik deed.

 

Crème van passievruchten en kokos

Nodig voor 4 grote of 8 kleine porties crème van passievruchten en kokos

2 gelatineblaadjes
6 passievruchten
2 cl witte rum
100 g suiker
10 cl slagroom
1 eiwit

Voor de kokoscrème:
2 gelatineblaadjes
15 cl kokosmelk
50 g suiker
2 eierdooiers
Het sap van 1/2 limoen
10 cl slagroom
3 el kokosschilfers

Voor de afwerking:
Plakjes limoen
Stukjes mango
Vruchtvlees van pitaja

 

Crème van passievruchten en kokos

 

Werkwijze

Laat de gelatine weken in een kom koud water. Snijd de passievruchten in tweeën, schep er met een lepel het vruchtvlees uit en duw dit door een zeef (hou 2 eetlepels sap opzij voor de afwerking). Hou de passievruchtenpitjes opzij.

Warm de witte rum op en los er de gelatine in op. Roer het passievruchtensap, de suiker en de rum door elkaar.

Klop de slagroom op en klop het eiwit stijf. Spatel eerst voorzichtig de slagroom en dan het eiwit door het passievruchtenmengsel. Verdeel de passievruchtencrème over 4 (of 8) glazen en zet in de diepvriezer.

Maak de kokoscrème. Laat de gelatine weken in een kom koud water. Breng de kokosmelk aan de kook met de suiker en haal de pan van het vuur. Klop de eierdooiers op en giet er beetje bij beetje de warme kokosmelk bij. Zet in een bain-marie en roer tot de kokoscrème indikt.

Voeg de gelatine toe en laat oplossen, breng op smaak met het limoensap en laat de kokoscrème afkoelen. Klop de slagroom op en spatel samen met de kokosschilfers door de kokoscrème. Schep voorzichtig op de passievruchtencrème. Werk af met de passievruchtenpitjes en zet minstens 3 uur koel weg.

Werk de crème van passievruchten en kokos vlak voor het serveren af met het opzijgehouden passievruchtensap, plakjes limoen, stukjes mango en vruchtvlees van pitaya.

 

Crème van passievruchten en kokos

 

Bron: recept uit de Knack Weekend editie 100 toprecepten uit de Aziatische keuken.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.545 andere abonnees

ARCHIEF

11 Reacties

 1. Christel

  Het ziet er lekker uit, ik heb een vraagje die glaasjes moeten in de diepvries, moet de kokoscrème op de bevroren passievruchtencreme gegoten worden? en dan gewoon in de frigo zetten dan ontdooid het onderste laagje?
  gelatineblaadjes hoeveel gram aub?

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Inderdaad, Christel. De kokoscrème moet in de diepvries om sneller stijf te worden. Mijn blaadjes zijn van 3 gram, schat ik. Succes!

   Antwoord
 2. gino de vilder

  Dat gaan we zeker eens proberen lijkt me super lekker!!!
  Mercikes Gino

  Antwoord
 3. Anne

  Wat een prachtig toetje! Dank je wel! Ik vind centiliters lastig af te wegen. Kun je zeggen dat 1 eetlepel 1 1/2 (anderhalve) centiliter is? Mijn dank voor je antwoord. Hartelijke groet!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Je kan ervan uitgaan dat 1 eetlepel gelijk is aan 15 gram, Anne.

   Antwoord
 4. Fieneke

  Beste Myriam,

  Binnenkort wil ik dit recept gaan maken, maar ik heb te maken met mensen, die niet van alchohol houden. Is er ook een alternatief voor alchohol of doe je het recept dan tekort?

  Hartelijke groet,

  Fieneke

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Hoi Fieneke
   Nee hoor, je kan de rum perfect weglaten.
   Succes en smakelijk!
   PS Wat een mooie naam heb jij, zeg.
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord
   • Fieneke

    Beste Myriam,
    Ik heb het dessert toch met rum gemaakt en wat was het lekker! Heerlijk de frisse smaak van passievrucht gecombineerd met kokos! Dit blijft op mijn favoriete lijstje staan!

    Dankt hiervoor.

    Groet,

    Fieneke

    Antwoord
 5. RUTTEN FREDDY

  ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij de koffie of bij vier uurtje te geven

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Crème van passievruchten en kokos

by Myriam Minne time to read: 2 min
11