Meringuerol met frambozen

Ik ben dol op rolgebak (denk maar aan mijn opgerolde cake met chocolade en mint, mijn meringue-amandelrol met lemoncurd-roomvulling en mijn hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus), ik ben dol op Janneke Philippi (check mijn reviews van 2 van haar boeken: Mijn favoriete desserts en Soep bij Janneke thuis) en ben helemaal door het dolle heen over haar nieuwste boekje: Vier de zomer met Janneke Philippi: 50 recepten met zoet en sappig zomerfruit. Een klein, maar superfijn boekje boordevol zoete recepten met zomerfruit (dat slechts 8 EUR kost!). Ik wist écht niet wat eerst gemaakt: de meringuerol met frambozen of de frambozensemifreddini met limoncello… En dus maakte ik beide. 🙂 De semifreddini volgen binnenkort.

Naast aardbeien ben ik nl. een grote fan van frambozen in de zomer. De ietwat zure bommetjes zorgen in menig dessert voor een frisse toets. Zo ook in deze meringuerol: door de slagroom en meringue is deze mierzoet, maar dankzij de frambozen wordt dit een fris en luchtig zomerdessertje. Eentje om te maken en te blijven maken!

 

Meringuerol met frambozen

 

Nodig voor 8 personen

4 eiwitten
125 g suiker
100 g poedersuiker
1 tl maïzena
300 ml slagroom
250 g frambozen

 

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160° C. Klop in de keukenmachine of met de mixer de eiwitten met een mespunt zout tot stevige pieken. Meng 100 g suiker met de poedersuiker en de maïzena en voeg het mengsel al kloppend in 3-4 porties aan het eiwitschuim toe. Klop het eiwit tot het helemaal stijf is en glanst.

Schep het eiwitschuim op een bakplaat bekleed met bakpapier en spreid het met een spatel of de achterkant van een lepel uit tot een dikke laag van 26 x 30 cm. Bak de meringue 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de buitenkant stevig is maar de binnenkant nog zacht en smeuïg. Laat de meringue uit de oven afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom met de laatste 25 gram suiker stevig. Kneus de frambozen licht zodat het heerlijke sap vrijkomt. Keer de plak meringue op een schone theedoek en trek voorzichtig het bakpapier eraf. Verdeel de slagroom met de frambozen over de meringue. Houd rondom een rand van 2 cm vrij.

Rol de meringue met behulp van de doek voorzichtig op en leg de rol op een schaal. Bestrooi met poedersuiker.

Tip: Serveer dit fantastische meringuegebak meteen na het oprollen, als het schuim nog heel luchtig en krokant is.

 

Meringuerol met frambozen

 

Bron: recept van Janneke Philippi uit het boekje Vier de zomer met Janneke Philippi.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Meringuerol met frambozen

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: