Hap en Tap logo zonder streep
Appel crumble 2.0

Appel crumble 2.0

13 okt 2023 | Dessert, Zoet

Wie me een beetje kent, weet dat ik dol ben op 2.0 versies. Aan bewijzen geen gebrek: een tompouce 2.0, een citroentaartje 2.0, een tiramisu 2.0, een tomatensalade 2.0, een tomaat mozzarella 2.0, een tarte tatin 2.0, asperges à la Flamande 2.0, een citroen meringue taartje 2.0, een cheesecake 2.0 en onlangs nog een gazpacho 2.0. Daar kan ook nog een appel crumble 2.0 bij, mijn gedacht!

Normaal deel ik dessertrecepten op zondag, maar voor deze appel crumble 2.0 maak ik graag een uitzondering. Ten eerste zitten jullie blijkbaar massaal op dit recept te wachten (ik kreeg meerdere vragen via mijn Instagram stories met de vraag wanneer dit online zou komen) en ten tweede zit ik zondag in Nederland en ik heb geen zin (noch tijd) om dit recept te bloggen: vrijdag teambuilding met het werk en zaterdag en zondag loopweekend met de club. Dusssss: vandaag een dessert en zondag dan niets.

Voor deze appel crumble 2.0 gebruikte ik een van de nieuwe mallen die Kries van A La Tarte sinds de heropening in haar winkel verkoopt: de Flower mallen van Pastry In Motion, strakke, moderne mallen en een lust om mee te werken! De appelcrumble kwam perfect tevoorschijn. 1 mal bevat 6 bloemen, om dit dessert te maken voor 4 personen heb je dus 2 mallen nodig, Andere mogelijkheid: je haalt de appel crémeux na 3 uur uit de mallen en bewaart die in de diepvries tot gebruik, daarna vul je de mallen opnieuw met crémeux.

Ik dresseerde het dessert op een handmade bord van mijn buurvrouw.

Appelcrumble 2.0

Appel crumble 2.0

Appel crumble 2.0

Gang Nagerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de appels:

  • 3 grote appels
  • 500 ml water
  • 250 g suiker
  • 25 g citroensap
  • Citroenzeste

Voor de appel crémeux:

  • 200 g gekookte appels
  • 100 g kookvocht van de appels
  • 3 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 30 g suiker
  • 2 gelatineblaadjes (3,2 g/blaadje)

Voor de vanillesaus:

  • 150 g melk
  • 80 g eiderdooier
  • 80 g suiker
  • 1 vanillestok
  • 100 g volle room

Voor de crunchy koek:

  • 110 g boter
  • 100 g eiwit
  • 85 g bloem
  • 25 g pijnboompitten
  • 25 g rozijnen
  • 5 g kaneelpoeder
  • 150 g poedersuiker

Voor de afwerking:

  • Opgeklopte, gezoete slagroom
  • Atsina Cress®
  • Kaneelpoeder

Instructies
 

Voor de appels:

  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de appels in een pan en breng aan de kook. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Voeg de schoongemaakte appelblokjes toe, wanneer de suiker is opgelost in het kokende water. Zorg ervoor dat de appels onder water blijven. Dat lukt het makkelijkst door een vel bakpapier op de appels te schikken. Laat 10 min koken en laat dan volledig afkoelen.

Voor de appel crémeux:

  • Mix de appels, het kookvocht, de eieren en de suiker samen in de blender. Passeer door een fijne zeef in een steelpan. Breng op het vuur het geheel tot 82° C, zet dan het vuur uit en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Klop met een garde en passeer nogmaals door een fijne zeef. Giet de crémeux in mallen en vries minstens 3 uur in.
    Houd de overblijvende appelstukken bij voor de afwerking.

Voor de vanillesaus:

  • Doe alle ingrediënten in een kookpot, behalve de room. Warm al kloppend op tot 82° C. Filter door een fijne zeef en voeg de room toe. Laat volledig afkoelen.

Voor de crunchy koek:

  • Klop de boter op kamertemperatuur en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Voeg dan de eiwitten toe. Wanneer die volledig zijn opgenomen, voeg je de bloem en de rest van de ingrediënten toe. Spatel op een bakplaat en bak op 140° C in een heteluchtoven tot de biscuit goudkleurig is. Haal van de bakplaat en laat volledig afkoelen.

Afwerking:

  • Haal de crémeux uit de mallen. Leg ze op een bord en laat ontdooien. Spuit wat toefjes slagroom op het bord. Werk het gerecht af met stukjes koek en wat stukjes gekookte appel. Eindig met de vanillesaus (op kamertemperatuur of warm).
  • Je kan naar wens het borg nog afwerken met Atsina Cress® en kaneelpoeder.
Trefwoord appelcrumble, crème anglaise, crémeux, crumble, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, slagroom, vanille, vanilleroom

Bron: recept van Davide Schiavini voor Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Anne

    Welk soort appel kan ik hiervoor het best gebruiken?

    Dank!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik ben fan van de Pink Lady sinds ik de boomgaarden in Montpellier bezocht heb en gezien heb hoe milieuvriendelijk deze appels geteeld worden.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Appel crumble 2.0

by Myriam Minne time to read: 3 min
4