Peren in rode wijn, Haagse pruimen

door | feb 24, 2013 | Dessert, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Peren in rode wijn, Haagse pruimen

’t toppunt van zelfkwelling? Da’s een recept bloggen waar je zelf niet mag van eten… Momenteel volg ik het Scandinavisch dieet, in aanloop van mijn marathon, aanstaande vrijdag, in Jeruzalem. Dat betekent dat ik 3 dagen lang zo goed als geen koolhydraten of suikers mag eten. Dus geen brood, pasta, patatjes, rijst,…, maar ook geen dessertjes.

Lijkt misschien simpel, maar dat is het dus niet. Hoewel ik die periode heel goed voorbereid en mezelf trakteer op een lekkere moot vis, een gegrild kippetje, een goeie biefstuk,… blijf je constant aan ‘verboden’ dingen denken. Och wat zou dit dessertje me nu toch smaken! Kwijl, kwijl,…

Nodig voor 8 personen

8 Conference peren
1 l rode wijn
1 kaneelstok
150 g suiker
1 vanillestok

5 dl kookvocht
500 g suiker

1/2 l slagroom

50 g gedroogde Haagse pruimen

8 kletskoppen

Werkwijze

Breng de wijn, vanillestok, kaneel en suiker aan de kook.
Schil de peren en snijd ze in partjes.
Voeg ze toe aan de kokende wijn en laat kort opkoken. De peren moeten volledig onderstaan. Voeg indien nodig wat water toe.
Laat afkoelen in de frigo.

Verwijder de peren.
Zeef het kookvocht en neem hier 5 dl van af.
Laat dit sterk inkoken met de suiker.

Neem 1 dl van het ingekookte kookvocht, laat afkoelen en meng dit onder de stijfgeklopte slagroom.
Voeg eventueel een geweekt en uitgeknepen gelatineblaadje toe, dat je oplost in wat warm kookvocht.

Laat de rest van het kookvocht verder inkoken tot je een stroop bekomt.

Versnijd de pruimen in stukjes.
Je kan ze eventueel eventjes opkoken in het kookvocht.

Afwerking

Snijd het poepje van de perenpartjes. Schik de peer rechtopstaand op een bord.
Schik er een quenelle van de room ernaast. Gebruik hiervoor natgemaakte lepels.
Versier met de pruimen en een kletskop.
Trek enkele lijnen stroop errond.

Tip: van het resterende kookvocht kan je een sorbet maken.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.023 andere abonnees

Archief

  • 2021 (117)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Peren in rode wijn, Haagse pruimen

by Myriam time to read: 1 min
0
%d bloggers liken dit: