Normaal had ik hier vandaag een heel uitdagend dessertbord van een Engelse site met jullie gedeeld, maar ik maakte gisteren een recept klaar en schonk daarbij een héérlijke Merlot (#gekregen). Uiteraard proefde ik uitgebreid met alle gevolgen vandien: de wijn steeg naar mijn hoofd en ik viel nog net niet in slaap. Change of plans dan maar en een receptje waarvoor ik niet hoefde te vertalen en ‘alleen maar’ hoefde over te typen: een vrij eenvoudig lentetaartje, une tarte au citron meringuée of een citroentaartje, maar dan wel in een 2.0 versie.
Ik vond het recept in een ‘oud’ boek van Bart Ardijns waar ik ooit een review van schreef, maar dat toen in mijn boekenkast belandde. Shame on me! Dit boek is een pareltje en ook al is het dan al bijna 4 jaar oud, het is totaal nog niet outdated! Zeg nu zelf: dit citroentaartje 2.0 is toch nog heel erg anno 2021, vind je niet? Niet dat er iets mis is met de klassieke versie, hoor. Die vind je hier trouwens ook al meermaals: de ene keer afgewerkt met pistache en de andere keer de klassieker der klassiekers. Welk recept je ook (ver)kiest: geniet ervan!
Voor de bollen gebruikte ik de siliconenvorm Micro Truffles 5 van Silikomart van mijn favoriete winkel A La Tarte in Nazareth. Ik gebruikte die onlangs nog voor de crémeux van cabernet sauvignon azijn bij een tartaar van Iers rundvlees met gepekelde eidooier en voor de millefeuille van chocolade met frambozen- en witte chocolademousse. Het taartje bakte ik af in geperforeerde bakringen eveneens van A La Tarte.
Van elk onderdeel hield ik na het opmaken van 6 citroentaartjes nog vrij veel over. Halveer dus gerust onderstaande hoeveelheden.
De bosaardbeitjes zaten in het pakket #gekregen van Van Laethem.
Citroentaartje 2.0
Equipment
- Suikerthermometer
- Staande mixer (type KitchenAid)
- 3D-silicone bollenmat
- Blender
- Bunzenbrander
Ingrediënten
Voor het boterdeeg:
- 250 g zachte boter
- 165 g poedersuiker
- 65 g amandelpoeder
- 2 g vanillepoeder
- 95 g eidooiers
- 470 g bloem
- 3 g grof zeezout
Voor de citroencrème:
- 125 g vers citroensap
- 125 g vers limoensap
- 1 limoen, de rasp
- 150 g griessuiker
- 160 g eieren
- 140 g eidooier
- 30 g gelatinemassa (of 2 1/2 blaadjes gelatine)
- 150 g zachte boter
Voor het Italiaans schuim:
- 80 g water
- 300 g griessuiker
- 200 g eiwit
- 30 g griessuiker
Voor de afdekgelei:
- 2 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)
- 175 ml water
- 25 ml citroensap
- 40 g suiker
- Gele kleurstof
Voor het krokantje van Napoleon-snoepjes:
- 10-tal Napoleon-snoepjes
Voor de chocoladecirkels:
- Witte chocolade
- Groene kleurstof
Voor de afwerking:
- Bosaardbeitjes
- Gele eetbare bloemen
Instructies
Voor het boterdeeg:
- Meng de zachte boter glad met de poedersuiker, het amandelpoeder en het vanillepoeder. Voeg pas bij een optimale vermenging de eidooiers toe en roer er ten slotte de gezeefde mengeling van bloem en zout kort onder tot een homogeen deeg.
- Koel het deeg (3° C) voor verdere verwerking.
- Rol het gekoelde boterdeeg uit op 2,5 mm dikte en snijd banden van 12 mm breedte.
- Plaats deze in metalen ringen van het gewenste formaat en bak af bij een temperatuur van 160° C.
- Bak goudbruin af gedurende een 18-tal minuten.
Voor de citroencrème:
- Maak een anglaise (afgeroerde samenstelling op 83° C) met de eerste 6 ingrediënten en voeg van het vuur de geweekte gelatine toe.
- Mix er pas bij een temperatuur van 38° C de zachte boter onder tot een gladde emulsie/crémeux.
- Breng de crémeux aan in een 3D-silicone bollenmat, vries in voor verder gebruik.
- Glaceer de verkregen citroen-limoen crémeux met de neutrale gelei (zie verder).
Voor het Italiaans schuim:
- Breng het water en de grootste hoeveelheid van de griessuiker zacht aan de kook.
- Wanneer de suikersiroop kookt, worden de eiwitten met de kleinste hoeveelheid suiker (d.i. schiftsuiker) op gemiddelde snelheid opgeklopt.
- Kook het suikerwater door naar 121° C, om dit vervolgens in een gelijkmatige straal toe te voegen aan de reeds stevig, maar glad opgeklopte eiwitten.
- Laat op gemiddelde snelheid het Italiaans schuim koud kloppen.
Voor de afdekgelei:
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Doe 175 ml water, het citroensap en de suiker in een steelpan en verwarm het mengsel al roerend tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en los de gelatineblaadjes op in het warme mengsel.
- Laat de afdekgelei in de koelkast afkoelen tot deze dikker wordt. Roer af en toe. Zorg dat de citroenbollen waar de gelei op komt goed koud zijn en bestrijk deze met de afdekgelei. Als de gelei te dik is geworden om te verwerken, kan je deze op heel laag vuur terug verwarmen zodat ze weer wat vloeibaarder wordt (zorg wel dat je hem nooit laat koken).
Voor het krokantje van Napoleon-snoepjes:
- Mix de Napoleon-snoepjes tot poeder in de blender en strooi het verkregen poeder door een fijne zeef via een sjabloon op een siliconemat. Bak kort af bij een temperatuur van 150° C (enkel smelten, niet verkleuren) en laat volledig afkoelen vooraleer te ontvormen of verder te gebruiken.
Voor de chocoladecirkels:
- Breng getempereerde witte chocolade (waar je enkele druppels groene kleurstof hebt aan toegevoegd) aan op een dunne plastic. Plaats er eenzelfde formaat plastic bovenop. Strijk de chocolade tussen het plastic dun uit met behulp van een plastic rol. Steek bij de gewenste kristalisatie - hardheid van de chocolade - de benodigde cirkels uit zonder het plastic te verwijderen. Laat volledig uitharden en verwijder het plastic pas bij gebruik.
Afwerking:
- Schik een boterdeegcirkel in het midden van het bord en leg er een chocoladecirkel op.
- Schik hierop 5 citroen-limoen crémeux.
- Spuit rondom wat toefjes Italiaans schuim en brand die desgewenst af met een bunzenbrander.
- Schik nog een paar krokantjes van Napoloen-snoepjes op het citroentaartje en werk af met bosaardbeitjes en eetbare bloemen.
Notities
- Bak het boterdeeg niet af op een hoge temperatuur, maar laat dit bakken/drogen op 160° C voor een maximale verwijdering van het vocht en een optimale krokantheid van het eindresultaat.
- Fonceer geen volledige taartring, maar enkel de rand. Centraal kan dat nadien nog op het bord opgevuld worden met een laagje crumble of gemalen boterdeeg.
Welke metalen ringen worden gebruikt om het deeg af te bakken ? Er is een mooi motiefje te zien op het gebakken deeg.
Ik gebruikte een geperforeerde taartring. Daar komen die ‘bolletjes’ van. Je kan die eventueel wegdoen met een rasp.
Hallo,
Ik heb een vraagje over de cintroencrème. In het recept staat “Maak een anglaise (afgeroerde samenstelling op 83° C) met de eerste 6 ingrediënten” Mag ik de eieren gewoon zo in de kookpot doen met het sap en de suiker en dan al roerend opwarmen? Of moet ik de eieren eerst opkloppen? (als ik online zoek op “anglaise” kloppen ze de eidooiers altijd eerst op met de suiker).
Best is om de eieren tot een ruban te kloppen met de suiker. Ondertussen warm de het citroensap op tot tegen het kookpunt. Je giet het citroensap van het vuur bij de ruban (al kloppend!) en doet dan alles terug op het vuur om de massa tot 83° C te brengen.
Succes en smakelijk!
Bedankt voor je snel en duidelijk antwoord! Ik heb het zo gedaan en ze zitten nu in de vormpjes in de vriezer.
Ik ben benieuwd naar het resultaat morgen 🙂
Smakelijk!
Klopt het dat de boterdeegcirkel leeg blijft?
Dat klopt inderdaad, Lena.