Pst, dit hapje komt op mijn kerstmenu 2018. Just sayin’! ? Ik weet dat jullie daar nog totaal niet mee bezig zijn, maar ik dus wel! Ik ben afgelopen weekend zelfs al op zoek geweest naar aardpeer voor een kersthoofdgerecht, maar ik was duidelijk nog te vroeg… ?
Recept voor scheermessen, komkommer, wasabi-crème
Bereiden: ± 20 min
Stomen: ± 6 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig
Nodig voor 4 personen:
6 scheermessen
1/4 komkommer
Een scheutje sushi-azijn
Peper en zeezout
Limoenrasp
Voor de wasabi-crème:
1 dl volle room
1 mespuntje wasabipasta (of meer naar smaak)
Voor de afwerking:
Eetbare bloemetjes (facultatief)
Werkwijze
Leg de scheermessen in een stoommandje en stoom ze in een steamer of afgedekt boven een pan met een laagje kokend water tot alle schelpen in 4 à 6 min opengaan. Ik gebruikte hiervoor het stoommandje en -programma van mijn Magimix CookExpert.
Laat de scheermessen afkoelen en snijd ze in kleine stukjes.
Snijd de komkommer in fijne brunoise. Kruid met peper en zout en sprenkel er wat sushi-azijn over.
Klop de room op met de wasabipasta en doe in een spuitzak.
Verdeel de stukjes scheermessen over 4 schelpen. Kruid met peper en zout. Schik er de komkommerblokjes naast. Werk af met toefjes wasabi-crème en eetbare bloemetjes.
Rasp er tot slot nog wat limoenzeste over.
Dien meteen op. Dit gaat het makkelijkst als je de schelpen ‘vastzet’ op een bordje met grof zeezout, rijstkorrels of droge kikkererwten zo.
Bron: recept geïnspireerd op een hapje geproefd bij Café d’O.
Wordt dit hapje koud geserveerd?
Ja hoor, Jo. Ik schrijf toch: laat de messen afkoelen? Trouwens moest je het warm serveren, dan zou je wasabi-crème direct wegsmelten…
Succes en smakelijk!
Myriam
Dank je wel. Toffe site trouwens. Net ontdekt en ben helemaal weg van de recepten van de hapjes het laatste jaar. En … ik ben ook al aan het nadenken over het menu voor kerst- en nieuwjaar.
grts
jo
Haha, blij te lezen dat ik niet alleen ben met mijn Christmas vibes! Dit weekend ga ik 3 receptjes proberen. Dat het wild en de champignons en aardperen enz er nu maar snel zijn! 🙂
Geniet van mijn blog en van het weekend!
Liefs
Myriam
Je schrijft direct serveren; hoe lang van te voren zou ik het koud kunnen wegzetten alvorens te serveren? Met ‘t oog op (de voorbereiding van) het kerstdiner??
Dag Barbara
Je kan alles een paar uur van tevoren maken, maar het samenstellen zelf zou ik bijna à la minute doen. Anders zou het kunnen dat je wasabicrème gaat ‘lopen’ in je warme huiskamer.
Succes en smakelijk!
Myriam
Zou je dit een dag op voorhand kunnen maken en dan dag zelf samenstellen?
Dag Olivia
Dat kan. Bewaar je scheermessen dan wel in een goed afgesloten doosje in de koelkast zodat ze niet uitdrogen.
Succes!
Myriam
stomen scheermessen zolang, worden taai, ik doe het zoals mosselen, meteen als ze openspringen eruit halen.
nog geen minuut soms
Welke wijn zou je hierbij serveren? Of zouden bubbels hier ook lekker bij zijn?
Dag Claudine,
Ik ben totaal geen kenner van wijn. (Ik drink het alleen maar graag).
Maar volgens mij passen bubbels hier ook perfect bij!