Scheermessen, komkommer, wasabi-crème

door | aug 17, 2018 | Hapjes

Dit recept printen? Print dit recept
Toen ik een tijdje geleden het recept voor haringtartaar met gin-fizz deelde waarvoor ik de mosterd was gaan halen bij Café d’O, vroeg iemand mij of ik ook het hapje van de scheermessen met komkommer en wasabi-crème kon bloggen dat ik daar toen geproefd had. Wel, ja dus. Let op, dit zal wel niet helemaal zijn zoals de chef van Café d’O het serveert, maar de ingrediënten zijn er en de presentatie is er ook, met eetbare bloemetjes en al. Je zou, moest je dat willen, er ook nog een granité van komkommer kunnen bij geven. Moet ook lekker zijn!

Pst, dit hapje komt op mijn kerstmenu 2018. Just sayin’! ? Ik weet dat jullie daar nog totaal niet mee bezig zijn, maar ik dus wel! Ik ben afgelopen weekend zelfs al op zoek geweest naar aardpeer voor een kersthoofdgerecht, maar ik was duidelijk nog te vroeg… ?

 

Scheermessen, komkommer, wasabi-crème

 

Recept voor scheermessen, komkommer, wasabi-crème

Bereiden: ± 20 min
Stomen: ± 6 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Nodig voor 4 personen:
6 scheermessen
1/4 komkommer
Een scheutje sushi-azijn
Peper en zeezout
Limoenrasp

Voor de wasabi-crème:
1 dl volle room
1 mespuntje wasabipasta (of meer naar smaak)

Voor de afwerking:
Eetbare bloemetjes (facultatief)

 

Werkwijze

Leg de scheermessen in een stoommandje en stoom ze in een steamer of afgedekt boven een pan met een laagje kokend water tot alle schelpen in 4 à 6 min opengaan. Ik gebruikte hiervoor het stoommandje en -programma van mijn Magimix CookExpert.

Laat de scheermessen afkoelen en snijd ze in kleine stukjes.

Snijd de komkommer in fijne brunoise. Kruid met peper en zout en sprenkel er wat sushi-azijn over.

Klop de room op met de wasabipasta en doe in een spuitzak.

Verdeel de stukjes scheermessen over 4 schelpen. Kruid met peper en zout. Schik er de komkommerblokjes naast. Werk af met toefjes wasabi-crème en eetbare bloemetjes.

Rasp er tot slot nog wat limoenzeste over.

Dien meteen op. Dit gaat het makkelijkst als je de schelpen ‘vastzet’ op een bordje met grof zeezout, rijstkorrels of droge kikkererwten zo.

 

Scheermessen, komkommer, wasabi-crème

 

Bron: recept geïnspireerd op een hapje geproefd bij Café d’O.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.989 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

9 Reacties

  1. Jo van de Voorde

    Wordt dit hapje koud geserveerd?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Jo. Ik schrijf toch: laat de messen afkoelen? Trouwens moest je het warm serveren, dan zou je wasabi-crème direct wegsmelten…
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
      • Jo van de Voorde

        Dank je wel. Toffe site trouwens. Net ontdekt en ben helemaal weg van de recepten van de hapjes het laatste jaar. En … ik ben ook al aan het nadenken over het menu voor kerst- en nieuwjaar.
        grts
        jo

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Haha, blij te lezen dat ik niet alleen ben met mijn Christmas vibes! Dit weekend ga ik 3 receptjes proberen. Dat het wild en de champignons en aardperen enz er nu maar snel zijn! 🙂
          Geniet van mijn blog en van het weekend!
          Liefs
          Myriam

          Antwoord
  2. Barbara

    Je schrijft direct serveren; hoe lang van te voren zou ik het koud kunnen wegzetten alvorens te serveren? Met ‘t oog op (de voorbereiding van) het kerstdiner??

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Barbara
      Je kan alles een paar uur van tevoren maken, maar het samenstellen zelf zou ik bijna à la minute doen. Anders zou het kunnen dat je wasabicrème gaat ‘lopen’ in je warme huiskamer.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. Olivia VAndenberghe

    Zou je dit een dag op voorhand kunnen maken en dan dag zelf samenstellen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Olivia
      Dat kan. Bewaar je scheermessen dan wel in een goed afgesloten doosje in de koelkast zodat ze niet uitdrogen.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  4. mimi Van Waetermeulen

    stomen scheermessen zolang, worden taai, ik doe het zoals mosselen, meteen als ze openspringen eruit halen.
    nog geen minuut soms

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9  +  1  =  

Scheermessen, komkommer, wasabi-crème

by Myriam Minne time to read: 1 min
9
%d bloggers liken dit: