Hap en Tap logo zonder streep
Brioche, kreeft, bloemen

Brioche, kreeft, bloemen

2 mrt 2022 | Hapjes

Wat heb ik mezelf verwenst! Op een mooie maandag een paar weken geleden zag ik bij tal van “collega” foodbloggers stories verschijnen over een event in Zeeland. Het was een prachtige zonnige dag en wat ze te eten kregen, zag er formidabel uit. Aanleiding voor het event was de lancering van het boek Eat this fish van Blendbrothers. Stiekem een beetje jaloers zat ik te kwijlen bij het zien van hun brioche met kreeft en bloemen.

Maar het werd nog erger. Mijn vriendin die ook al die stories had zien passeren, vroeg me of ik niet uitgenodigd was. Euh, neen, antwoordde ik, maar ging toch eens mijn mailbox checken. Wat bleek? Ik was wél uitgenodigd, maar had geantwoord dat ik niet kon, want dat ik op maandag moet werken.

Wil je dat ik het helemaal erg maak? Ik was die maandag gewoon thuis! Ik had nog verlofdagen over van vorig jaar die ik moest opmaken voor eind februari. I.p.v. thuis te zitten met een “droge boterham” had ik dus in Zeeland kunnen zitten genieten in het zonnetje van lekker eten en goed gezelschap. Note to self: wees minder impulief, Myriammeke! Op de volgende uitnodiging van drukkerij Lannoo heb ik alvast bevestigend geantwoord. Dit lappen ze me geen twee keer!

Ik vroeg dus met hangende pootjes om een recensie-exemplaar van Eat this fish, want dan kon ik al die yummies tenminste nog zelf maken. Ik wacht nog op mijn gesigneerde boek, maar vroeg alvast om een pdf-je van die brioche met kreeft. Die stond op mijn netvlies gebeiteld en wilde ik ASAP maken. Mijn timing was wel perfect: ik ging toch naar Rob en kocht daar een gekookte kreeft, een bokaaltje jalapenos en een mooie mix eetbare bloemen.

Wat die jalapenos betreft, ik heb de oorspronkelijke hoeveelheid van in het recept een beetje gereduceerd voor jullie. Je tastebuds zullen mij dankbaar zijn. 🔥

Brioche, kreeft, bloemen

Brioche, kreeft, bloemen

Brioche, kreeft, bloemen

Klein van formaat, groot van smaak. Heel haalbaar hapje.
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de kreeftenboter:

  • 1 kreeftenkop, in tweeën gesneden
  • 250 g gezouten boter
  • 4 takjes dragon
  • 4 takjes lavas
  • 1/2 bol knoflook, teentjes losgehaald en gepeld

Voor de kreeft:

  • 200 g kreeft, gekookt
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje zout
  • 40 g zure room
  • 20 g mayonaise
  • 2 schijfjes jalapenos op het zuur, in brunoise gesneden
  • 4 tl bieslook, fijngesneden

Voor de afwerking:

  • 4 sneden briochebrood
  • Enkele selderijblaadjes
  • Enkele rode en blauwe bloemen
  • 4 zure augurken

Instructies
 

Voor de kreeftenboter:

  • Bak de kreeftenkophelften in een pan met een klontje boter met de schaalkant naar buiten. Voeg de dragon, de lavas en de knoflook toe. Voeg tot slot de rest van de boter toe en laat 30 min trekken. Zeef, vang de botersaus op en laat opstijven.

Voor de kreeft:

  • Snijd de kreeft in kleine stukjes tot een tartaar. Meng de tartaar met de peper, het zout, de zure room, de mayonaise, de jalapenos en de bieslook.

Afwerking:

  • Bak de stukken brioche goudbruin in kreeftenboter.
  • Dresseer de kreeftentartaar op de brioche. Kruid met peper en zout en werk af met de selderijblaadjes, de bloemen en de augurken.
Trefwoord bloemen, brioche, briochebrood, briochetoast, jalapenos, kreeft, kreeftenboter

Bron: recept uit het boek Eat this fish van Blendbrothers.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.690 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. karine

    komend weekend voorspellen ze hier ook mooi weer… dus met z’n allen naar de visboer… dit wordt smullen… dank u wel Myriammeke 🙂

    Antwoord
  2. Ginette

    fantastisch recept!!! en makkelijk te bereiden.
    Dank

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Brioche, kreeft, bloemen

by Myriam Minne time to read: 2 min
4