Het is mijn verjaardag vandaag. Geen gelukwensen alsjeblieft, op mijn leeftijd verjaar je niet meer zo graag. Maar mijn verjaardag brengt me naadloos bij de verjaardag van mijn blog over een kleine 2 maand, meer bepaald op 1 mei. Dan blaast Hap & Tap 10 kaarsjes uit. En dàt vind ik wel een leuke mijlpaal. Iets om trots op te zijn. En iets dat ik graag met jullie wil vieren. Eerst was ik van plan om voor 10 lukraak gekozen fans/volgers te koken, maar dan ga ik zelf niet kunnen genieten, vrees ik. En dus ben ik van gedacht veranderd. Ik wil samen met 10 fans in Zeeland gaan varen met een oesterkotter. Geen luxe, maar puur natuur en samen genieten van de pure producten die de Oosterschelde te bieden heeft: oesters, Oosterscheldekreeft en mosselen.
Het programma van de dag:
10u30: ontvangst aan de steiger van de YE 132 aan de Bakenweg te Yerseke met een verse bolus (soort streek-koffiekoek) en koffie.
11u00: vertrek met de boot vanuit de haven.
12u00: aankomst bij de Vondelingenplaat waar zeehonden liggen. Daar kortbij gaan we voor anker om te genieten van het volgende lokale lekkers:
Oesters: 4 creuses en 4 platte oesters per persoon
Kreeften: 1/2 gekookte Oosterschelde kreeft per persoon
Vers gekookte mosselen: 1 kg per persoon
Het dessert? Daar zorg ik zelf voor. Jullie moeten tenslotte toch iets van mijn ‘kookkunsten’ kunnen proeven. 😀
14u00: terugvaart.
15u00: aankomst haven Yerseke.
Heb je hier zin in? Dan kan je winnen en wel op 3 manieren:
1. Laat hieronder op de blog zelf weten dat je graag “met mij in de boot wil stappen”. 😉
2. Reageer op dit recept op mijn Instagram account vandaag.
3. Reageer op dit recept op mijn Facebook pagina vandaag.
Je mag op meerdere kanalen deelnemen om je winstkansen te verhogen!
Ik zal 2 winnaars aanduiden onder de deelnemers hier op de blog, 3 winnaars op Facebook en 5 winnaars op Instagram. Ik zal dit doen met een “random winner picker“, dus geen vriendjespolitiek. Deelnemen kan tot en met zondag 13 maart. Let wel: je moet je dus kunnen vrijmaken op 1 mei, je moet vlot kunnen socializen (want de uitnodiging geldt voor 1 persoon) en je moet vlot te been zijn om op en af de oesterkotter te geraken. Zin om eens de sfeer opsnuiven? Check dan alvast even de Instagram account van Mosselapero.be. (Wees duidelijk in je communicatie: gelukkige verjaardag telt dus niet he, want ik wil geen verjaardagswensen. En nu krijg ik ineens een stresske: stel dat niemand zin heeft hierin?).
En dan nog een woordje uitleg over dit zalige zalmhapje. Hoewel het er helemaal zo niet uitziet, is dit zalmhapje echt weinig werk. Ik had een druk weekend en zocht een indrukwekkend maar snel recept. Wel, this is it! Veel meer dan een blik roze zalm en wat gerookte zalm heb je niet nodig om duusd (ik overdrijf) van deze hapjes te maken. In het oorspronkelijke recept werd een andere mal gebruikt, maar die maken ze niet meer. Hét sein voor mij om mijn favoriete blaadjesmal nog eens boven te halen.
Wie nu denkt: bijna 30 euro voor een mal die ik 1 keer ga gebruiken, think again! Deze blaadjes zijn zoooooo dankbaar om mee te werken. Ik gebruikte ze al in 6 (!) verschillende recepten. Ik som ze hier graag nog eens op voor jullie: met kaas, met mosterd, met zwarte look, met zeekraal en inktvisinkt, met banaan en met aardpeer. En daar komt vandaag dus ook nog zalm bij. (Het enige dat ik nog nooit probeerde, is om er chocolade blaadjes van te maken).
Ik serveerde het zalmhapje in een kommetje van mijn buurvrouw.
Zalig zalmhapje
Ingrediënten
Voor de gerookte zalmmousse:
- 100 g gerookte zalm
- 40 g mascarpone
- 1/2 el citroensap
- Enkele takjes dille
- (Witte) peper
Voor de zalmkoekjes:
- 100 g roze zalm uit blik
- 100 g eiwit
- 100 g bloem
- 100 g gesmolten boter
Instructies
Voor de gerookte zalmmousse:
- Mix de zalm met de mascarpone, het citroensap, peper en een takje dille.
- Schep in een spuitzak.
Voor de zalmkoekjes:
- Haal de zalm uit het blik en laat uitlekken in een zeef.
- Meng dit samen met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine tot beslag.
- Breng op smaak met zout.
- Strijk het beslag dun uit in de mal.
- Bak op 170° C voor ca 6 à 8 min.
- Spuit een beetje zalmmousse tussen 2 koekjes en serveer.
Bron: recept van FoodXperience (met video).
ziet er weer fantastisch uit.
Geniet van deze mooie dag
Gefeliciteerd!
Een vraagje heb ik: wat voor mal gebruik je voor het maken van die heerlijke zalmkloekjes?
Er staat een link naar de mal boven het recept. Maar ik zal die hier nogmaals herhalen:
https://alatarte.be/product/foresta-siliconenmal-voor-blaadjes-silikomart/
Waauw al bijna 10 jaar deze zalige blog. Dat moet gevierd worden. Ik ga dan ook heel graag mee aan boord 😉
Waauw Myriam wat fantastisch dat je al 10 jaar jouw zalige blog hebt! Dat is zeker iets om te vieren en ik ben er heel graag bij aan boord samen met jou en andere fijne mensen! 🎉
Zo simpel maar voortreffelijk recept!
Dankjewel!
Laat me u dan gelukwensen met al de mooie recepten die we gedurende al jaren mochten ontvangen en hopelijk ga je nog vele jaren door.
Geweldige Blog, geweldig omte lezen en zelf te proberen! Proficiat!
Ik wil zeker met jou mee op de boot ⛵⛵⛵⛵
Ik ga graag mee op de boot!!!
Ik wil supergraag mee 🤩🤩🤩
O super ! Wat een fijne aktie van je 👍 deze zou ik graag willen winnen. Normaal alleen geluk in de liefde minder in het spel
Mijn matrozenpak ligt klaar om met jouw op de boot te stappen en uren te praten over jouw kooktalenten
Omg, de Noordzee is toch mijn lievelingswinkel met de beste ingrediënten om te kokkerellen (daar zit dus mijn naam in hé 😉) Ik stap heel graag met jou in het bootje om samen te genieten en te toasten op jouw fantastische blog! 🥂🦞🦐🦪🥳⛵️
Ziet er weer top uit . Ik wil wel mee met jou in de boot stappen ! 😁
Ik wil heel graag mee op zee 🙂
Myriam, een hele fijne dag vandaag🌞. Ik zou het erg leuk vinden om mee te mogen op 1 mei.
Hartelijke groet, Angélique
Myriam, ik wil heel graag mee op zee :-). Maak er een mooie dag van.
Groetjes,
Stefanie
Een boottochten op 1 mei zou fantastisch zijn !
Leeftijd zit enkel tussen de oren en soms een beetje in de kniegewrichten.
Maar toch wil ik graag met je in het boot je stappen. Is dat dan Hap & Stap.
Super super en nogeens super, u bent echt een topmama en zeker happy birthday.
Dat we nog heel lang mogen genieten van uw gerechtjes.
Ik ga dit al zeker maken want ik verjaar volgende week de 16de
Lieve groetjes
Ooo wat zou ik graag mee opstappen.
Heerlijk uitwaaien en genieten op zee.
Neem mijn fotocamera mee en leg alles vast ,zodat iedereen die erbij was/is en zeker diegene die er niet bij kunnen /mogen zijn ook kunnen mee genieten van deze bijzondere trip ,liefs Liliana
Zalig idee om zo iets op poten te zetten! Ik kijk ernaar uit om na 2 jaar corona nieuwe mensen te ontmoeten die zoals ik geïnteresseerd zijn in jouw recepten. Dit wordt een dag om nooit te vergeten!
Een prachtig recept weer!
En ja, ik wil.wel in de boot stappen om de mijlpaal van 10 kaarsjes mee te vieren 😃
Ik zou op 1 mei heel graag een van je 10 gelukkige matroosjes zijn. 🛥
Whow… wat een fantastisch idee! …
Moet ik zeker onthouden en op mijn to do lijstje zetten.
Ps, ik probeerde blaadjes met (getempereerde ) chocolade, maar dit lukte me niet. Kijk dus met heel veel plezier uit naar jouw oplossing…
Fijne woensdag
TOP recept én TOP (verjaardags) uitstap! Echt iets voor mij als fruits de mer-foodie en hevige fan van amuse-recepten. 🤞🍀
Dag Carine,
Ik kreeg onlangs volgende tip ivm het gebruik van deze mallen voor chocolade: Dit kan door gebruik te maken van een bevroren stuk marmer, bevroren siliconenmal en getempereerde chocolade snel te verspreiden en dan onmiddellijk uit de mal te halen. Een video hiervoor vind je op de Facebookpagina van Frank Haasnoot, ggepubliceerd op 1 maart.
Succes!
Fantastisch recept van een fantastische madam
Met heel veel plezier zou ik je mee een fijne dag willen bezorgen aan boord van de boot
Culinaire groetjes
Diane
Hola …
🎉🎉🎉
ik wil wel super graag mee op die boot met jou stappen ..
En dan lekker lekker … 🦞
En een Yummy dessert 😋😋
De dag kan niet meer stuk …
1 mei ✔️ Vrij. ..🥳
Je hebt gewonnen, Veronique. Je mag mee! Stuur je me je gsm-nummer? Dan maak ik een What’s app groepje aan met de winnaars.
Alvast heel graag tot 1 mei!
Liefs.
Myriam
Proficiat Myriam! Ik wil met jou wel eens op de boot stappen!
Gelukkige verjaardag !!!
Ik wil zeker met jou in de boot stappen. Ik ben reuze benieuwd hoe jij alles combineert, jouw werk, en hobby’s. Jouw dagen bestaan precies uit meer dan 24 uur.
Ziet er zo lekker een mooi uit! Ik ga graag mee aan boord. Kunnen we samen klinken want ik verjaar vrijdag en ook ik wil geen felicitaties 🙂
Ik vind je recepten schitterend ! Maar ik zit met een probleem: ik mag geen rijst, mais of tarwe eten en in heel veel recepten zit vooral bloem. Weet jij een volwaardig alternatief hiervoor zodat ik toch vb. die blaadjes zou kunnen maken?
Beste Myriam,
Al jaren geniet ik van je mooie en lekkere recepten.
Wat zou ik het leuk vinden om je nu een keer life te zien!
Ik hoop, dat ik in de prijzen val.
Groet,
Jozephina
Oh ja ik wil mee op zee !
Wow, natuurlijk wil ik dolgraag “met je in de boot stappen”. ik volg je al lang en heb al de nodige recepten van je gemaakt. Ik kook al vanaf mijn 12e en ben nu 64. 2 jaar geleden kwam ik op het lumineuze idee om op 1 maart als “hobby-kok” een kleinschalig restaurant te beginnen met een Frans-Belgische keuken. Ik ben vooral een groot fan van de Belgische keuken, omdat deze keuken nu eenmaal vele malen lekkerder en leuker is dan de Nederlandse keuken. Ondanks de bekende coronaproblemen heb ik in de maanden, dat ik open mocht zijn, een behoorlijke vaste klantenkring opgebouwd. De gasten zijn zo dolenthousiast. Mede door jouw inspiratie. Natuurlijk geef ik daar nog wel mijn eigen “smaaktwist” aan en heb daarnaast ook de nodige eigen signature gerechtjes. Zoals bijvoorbeeld de papillot van Harder met Spaanse marinade, geserveerd met een espume van appel. Ik zou het dus geweldig vinden om een keer met je te kunnen sparren. Een mens is nooit te oud om te leren. Make your live!!
Ik volg je nog maar een paar jaar, maar de recepten bevallen me uitstekend. Bij deze, doe er nog maar een paar jubileekes bij. Proficiat
Vergeten te zeggen, ik wil graag in de boot:):)
Zoals gevraagd: ‘geen gelukwensen’ 😉 maar wel felicitaties met dit mooie gerechtje.
een gelukkige verjaardag zal ik je dus niet wensen, maar had ik dat nu geweten dat je vandaag jarig was, dan had ik met heel veel plezier voor jou eens gekookt!!! Op naar de volgende tien jaar van hap en tap, een super blog waar ik al heel veel inspiratie uit haalde.
By the way, ik heb de blaadjes ook maar ik slaag er niet in om er chocolade blaadjes mee te maken. Het is dan ook ragfijn, hé en ik ben niet echt geduldig en voorzichtig. Ze breken dus allemaal bij het uithalen uit de vorm.
Dag Ann,
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar kreeg volgende tip:
“Dit kan door gebruik te maken van een bevroren stuk marmer, bevroren siliconenmal en getempereerde chocolade snel te verspreiden en dan onmiddellijk uit de mal te halen. Een video hiervoor vind je op de Facebookpagina van Frank Haasnoot, ggepubliceerd op 1 maart.
Succes!
Zalig Hapje! thanks!
Van Harte proficiat met de 10 de verjaardag van uw blog Myriam. 10 jaar onverminderde
passie. Ik ben al lang fan van uw meesterwerkjes
maar wat gaat de tijd vlug; 10 jaar begot! Doe zo verder zou ik zeggen; je bent goed bezig!
en ….ik kan het toch niet laten…a Happy One!
Proficiat! Ik ga heel graag mee 🙂
Beste Myriam, we zullen het niet hebben over verjaren,
Maar ga wel heel graag mee varen!!
Marie-José, proficiat, het lot heeft beslist. Je hebt gewonnen!
Stuur je me je mobiel nummer? Dan maak ik een What’s app groepje aan.
Heel graag tot 1 mei alvast!
Liefs.
Myriam
met mij in de boot wil stappen!!
Een tijdje geleden zag ik je blog
en volgde ik je in je zog…
het zijn telkens kunstwerkjes op het bord
een 5 gangen-menu maar in’t kort
Daarom beste kunstenares wil ik je vragen, mag ik mee,
om samen met 10 anderen te genieten van de geneugten van de zee…
met culinaire groeten,
Karine
Super initiatief, zalig om te genieten in de natuur in Zeeland. Samen op de boot en samen genieten van de sublieme zeevruchten. Alvast dankjewel voor jouw blog en zoveel meer!
heel mooi hapje! wil ik zeker maken. wat ik me afvraag is wat er juist in het kommetje zit (en welke ‘korreltjes’ er bovenop liggen).
In het kommetje gebruikte ik gewoon wat rode quinoa. Die wordt niet opgegeten, maar dient puur om het hapje “vast te zetten”.
Ik ga graag mee vieren aan boord! 🍾🥂🎉
Waw ! Super goed gelukt die zalmhapjes 😊
Hoe en hoe lang kan je die bewaren?
Kan je het deeg een tijdjebewaren?
Groetjes Pascale
Je kan de koekjes (ongevuld) makkelijk en lang bewaren in de diepvries. Komt niets aan!
Uiteraard kan je ook het deeg in de diepvries bewaren.
Succes en smakelijk!
Myriam