Hap en Tap logo zonder streep
Herfstdessert met roomijs van BACARDÍ Spiced rum

Herfstdessert met roomijs van BACARDÍ Spiced rum

22 sep 2021 | Dessert, Zoet

Of ik graag een gepersonaliseerde Hap & Tap BACARDI Spiced bottle wilde ontvangen zodat ik hier content mee kon genereren? Die vraag kreeg ik onlangs van Yaël, helemaal vanuit Amsterdam. Ik vreesde dat Yaël een cocktailrecept van me zou willen met de BACARDÍ Spiced rum zoals dé cocktails van het moment: een Spiced ’n Stormy, Spiced Mule of Spiced ’n Sour,… Maar niets daarvan, ik mocht mijn eigen invulling eraan geven en dus antwoordde ik: laat die fles Hap & Tap rum maar komen! Ik zou er roomijs van rum mee maken.

Ik had een recept voor deze heerlijkheid ontdekt op Gastronomixs en las dat het ijs uitstekend matchte met componenten van banaan, vanille en chocolade. Ik zocht nog even verder en een half uur later was ik al aan het schetsen hoe ik dit herfstdessert zou dresseren: een splash chocoladesaus (Don’t do this in your kitchen, maar in je tuin als je niet wil dat heel je keuken onder de chocolade spatten komt te zitten. Ik spreek uit ervaring 🙄), een cirkel met crumble erop, hierop een mooie quenelle roomijs van rum met daarnaast een paar stapeltjes rozijnen geweekt in rum met vanille, wat vanillebavarois en tot slot bananenpapier voor de banana touch. In het glas een Brazilian coffee erbij!

Het is een echt herfstdessert geworden met warme, kruidige smaken én een herfst look met die blaadjes: blaadjes bananenpapier én blaadjes bavarois. Voor die laatste gebruikte ik pralinevormpjes die al jaren ongebruikt in mijn kast lagen, voor die eerste mijn siliconenmal die ik hier al 4 keer eerder gebruikte: een keer met kaas, een keer met mosterd, een keer met zeekraal en een keer met zwarte look. Van een goeie investering gesproken! Maar als je ’t mij vraagt, kan dit herfstdessert ook perfect als kerstdessert op tafel komen: de blaadjes vervangen door sterretjes en bam, je hebt een Kerstdessert met grote K!

PS Groot voordeel van dit roomijs is dat het dankzij de rum niet beenhard wordt zoals dat maar al te vaak het geval is met homemade ijs. Je kan er dan ook perfecte quenelles van scheppen.

Herfstdessert met roomijs van rum & vanillebavarois
Herfstdessert met roomijs van BACARDÍ Spiced rum

Herfstdessert met roomijs van BACARDÍ Spiced rum

Heerlijk dessert. Heel haalbaar. Perfect voor te bereiden!
Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • Ijsmachine

Ingrediënten
  

Voor het roomijs van BACARDÍ Spiced rum:

  • 350 g melk
  • 150 g slagroom 40%
  • 50 g melkpoeder
  • 100 g glucose (poeder of siroop)
  • 40 g suiker
  • 75 g BACARDÍ Spiced rum

Voor de chocoladesaus:

  • 100 ml slagroom 40%
  • 125 ml melk
  • 20 g suiker
  • 25 g cacaopoeder
  • 100 g pure chocolade

Voor de rozijnen met rum en vanille:

  • 1/2 vanillestok
  • 50 g suiker
  • 50 g water
  • 100 g BACARDÍ Spiced rum
  • 100 g gele rozijnen

Voor de vanillebavarois:

  • 4,5 g bladgelatine
  • 50 g eidooier
  • 40 g suiker
  • 1/2 vanillestok
  • 125 g melk
  • 125 g slagroom

Voor het bananenpapier:

  • 100 g banaan
  • 30 g suiker
  • 10 g bloem
  • 30 g boter, gesmolten
  • 25 g melk

Voor de chocoladecrumble:

  • 6 chocoladekoeken, kant-en-klaar

Instructies
 

Voor het roomijs van BACARDÍ Spiced rum:

  • Meng de slagroom met de andere ingrediënten en verwarm tot 85° C.
  • Laat het mengsel 24 uur rijpen.
  • Draai met behulp van een ijsmachine tot ijs.
  • Bewaar in een vriezer van -14°C

Voor de chocoladesaus:

  • Breng de slagroom, melk en suiker samen aan de kook.
  • Los de cacao hier al roerend in op.
  • Doe de chocolade in een kom en giet hier het kokende slagroommengsel op.
  • Laat 1 min staan en roer vervolgens door met een garde.
  • Laat afkoelen op kamertemperatuur.

Voor de rozijnen met rum en vanille:

  • Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden.
  • Breng de 2 helften samen met de suiker, het water en de rum aan de kook.
  • Laat even doortrekken en voeg dan de rozijnen toe.
  • Kook even op en laat de rozijnen afkoelen.

Voor de vanillebavarois:

  • Week de bladgelatine in koud water.
  • Klop de eidooiers met de suiker met een garde wit en schuimig.
  • Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit.
  • Breng de vanillepeul en vanillemerg samen met de melk aan de kook.
  • Schenk als de melk kookt in een dun straaltje de helft van de vanillemelk bij het eidooiermengsel.
  • Roer goed door met een garde tot er een homogeen mengsel ontstaat en verwijder de vanillepeul.
  • Giet het mengsel terug in de pan.
  • Verhit het geheel al roerend op matig vuur, tot de crème de achterkant van de spatel bedekt, of een temperatuur van maximaal 85° C.
  • Meng de geweekte en uitgeknepen gelatine door de anglaise en roer zorgvuldig tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Passeer de anglaise door een fijne zeef en laat afkoelen tussen de 30 en 40° C.
  • Klop de slagroom stijf en voeg 1/3 daarvan toe aan de anglaise.
  • Voeg als het mengsel homogeen is, de rest van de slagroom toe.
  • Verdeel de bavarois over de gewenste siliconenvorm en laat opstijven in de diepvries.

Voor het bananenpapier:

  • Prak de banaan en vermeng met de overige ingrediënten. (Ik zette er ook nog even de staafmixer in).
  • Roer tot een homogene massa en smeer zo dun mogelijk en gelijkmatig uit op siliconenmatten. Je kunt ook een sjabloon gebruiken zodat je een bepaalde vorm kunt maken.
  • Plaats in de vriezer en laat hard worden.
  • Bak in ca. 10 min krokant en goudbruin in een oven van 160° C.
  • Breek in stukken en bewaar in een goed afgesloten bak met siliconenkorrels.

Voor de chocoladecrumble:

  • Verkruimel de koekjes in een vijzel tot grof kruim.

Afwerking

  • Schik alles op het bord zoals op de foto of volgens je eigen fantasie.
Trefwoord BACARDÍ Spiced rum, banaan, bananenpapier, chocoladecrumble, roomijs, rozijnen, rum, vanille, vanillebavarois

Bron: recept gerealiseerd in samenwerking met BACARDI Spiced rum. Lees mijn disclaimer hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

8 Reacties

  1. Maes ingrid

    Goeiemiddag , kan ik de rozijnen veranderen in iets anders ,er zijn er bij ons in de familie die geen rozijnen lusten .Herfstdessert met roomijs van BACARDÍ Spiced rum
    Kun je er iets bij geven van fruit eventueel .
    Met vriendelijke groetjes
    Ingrid

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ingrid,
      Je kan de rozijnen gewoon weglaten of je ze er een waaier gebakken appel of peer bij kunnen serveren.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  2. Gabrielle

    Goedemiddag. Wat voor melkpoeder wordt er precies bedoeld? Ik ben een leek en weet niet waar ik moet zoeken voor deze melkpoeder. De slagroom en glucosestroop kan ik krijgen bij de groothandel, maar als ik melkpoeder daar op zoek, krijg ik melkpoeder voor koffieautomaten…
    En die moet ik waarschijnlijk niet hebben.

    Antwoord
  3. Elise

    Dag Myriam,

    Begrijp ik het goed dat ik het mengsel gedurende 24u op 85° moet laten rijpen (sous-vide) of eerst opwarmen en daarna 24u laten rusten alvorens tot ijs te draaien?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Elise,
      Neen, dat begrijp je verkeerd. Je warmt alles (bv. in een thermoblender) op tot 85° C. Daarna laat je deze massa gedurende een nacht rijpen in de koelkast in een afgesloten bak voordat je die ’s anderendaags tot ijs draait.
      Succes!

      Antwoord
  4. jo van de voorde

    Dag Myriam, ik zou het herfstdessert willen maken, maar ik zie geen eidooiers in uw recept van het roomijs. Geeft het melkpoeder voldoende binding?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jo,
      Ik heb het recept nogmaals gecheckt op Gastronomixs en het blijkt wel degelijk te kloppen.
      De volle room zorgt natuurlijk ook voor binding. En misschien ook best volle melk gebruiken.
      Je doet me nu wel heel hard twijfelen, maar dit is al een recept van een paar jaar geleden en ik kan het me echt niet meer herinneren…
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Herfstdessert met roomijs van BACARDÍ Spiced rum

by Myriam Minne time to read: 4 min
8